DEMOLITION GROUP

Recenzija dogodka
13. 5. 2018 - 14.00

Kino Šiška, 9. 5. 2018

 

V sredo je bil praznik. Praznik zmage nad nacifašizmom. Dan Evrope. In rojstni dan Radia Študent. In proslava v veliki koncertni dvorani Centra urbane kulture Kino Šiška, kjer smo slavili z zasedbo Demolition Group. Slavili smo njihov sedemnajsti izid, slavili smo novo ploščo Demolišnov, album Pojdiva tja. Zasedba Demolition Group deluje praktično nepretrgano že od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja. Zatorej smo slavili tudi bendov dolgoletni staž na glasbeni sceni, staž benda, ki se je že v samih začetkih kalil v alternativni, podzemski rock'n'roll prsti.

Predstavitev novega albuma pomlajenih starih znancev je preteklo sredo v Kino Šiška privabila zavidljivo število poslušalcev, ki so pošteno zapolnili prostor pod odrom. Z odra nam je petčlanska zasedba iz Brežic predstavila devet skladb z novega albuma, ki ga zopet krasi glasbena raznolikost in prepoznavnost svojstvenega izraza Demolition Group. Čeprav je od ustanovnih članov zasedbe v sredo na odru stal le vokalist Goran Šalamon, se prepoznavni naboj ni izgubil. Morda prav zaradi Goranovega izrazitega načina podajanja besedil, ki so za poslušalca razumljivo artikulirana, ušesom prijetna ter hkrati čustvom in razumu intrigantna ... Enostavno te potegnejo vase. Poleg Gorana je v zasedbi aktiven še eden od ustanovnih članov - Matjaž Pegam, ki kot stric iz ozadja bdi nad zvokom za mešalno mizo.

Devet svežih skladb z novega albuma je v živo odzvenelo bolj umirjeno kot nadaljevanje, v katerem so Demolition Group odigrali najbolj odmevne skladbe s preteklih albumov. Tudi občinstvo, se je z njimi bolj razživelo in razplesalo, zapogalo ter se na različne načine zlilo z glasbo, ki so jo imeli pred koncertom moč izbrati prek družbenih omrežij. 

Demolition Group so v skoraj štirih desetletjih glasbenega ustvarjanja prečili več glasbenih obdobij. Od samih začetkov v zgodnjih osemdesetih, ki so tesno povezana z zasedbo Gastrbajters in takratno alternativno, novovalovsko sceno pri nas. Demolition Group kot odvod, frakcija Gastrbajters so v naslednjem obdobju ustvarjanja poželi nemalo priznanj in si pridobili naklonjenost občinstva. Kljub preteklemu spogledovanju z estrado imajo še vedno status alternativnega, angažiranega benda. Lahko rečemo, da novi album z naslovom Pojdiva tja ne sledi toliko političnim in družbenim temam, kot se obrača k posamezniku, k lastnemu intimnemu doživljanju življenja. Kar je prav tako lahko subverzivno … Namreč, šele ko se začnemo zavedati lastnih frustracij in želja, lažje izberemo drugačno pot, lahko kaj spremenimo.Takšen je ostal tudi občutek po predstavitvi novega albuma z naslovom Pojdiva tja - da so torej Demolition Group nekaj spremenili. Zasedbo prav gotovo, a so vendarle ostali zvesti lastnemu prepoznavnemu glasbenemu izrazu, ki je v osnovi rockovski, dopolnjujejo pa ga od samih začetkov pihala, ki so z aktualno zasedbo dodala pridih free jazzovskih smernic. Kljub menjavi bas kitarista je v glasbi Demolition Group še vedno prisotna tudi dobršna mera funkoidnosti, ki se morda najbolje manifestira v novi skladbi, naslovljeni Nostalgija.

Na predstavitvi novega albuma Pojdiva tja devetega maja, na dan zmage, smo v Centru urbane kulture Kino Šiška predvsem starejši lahko občutili nekaj nostalgije, ki vznikne ob dobrih starih komadih, predvsem pa smo občutili tudi svež glasbeni material, katerega vsaj del oziroma vsaj kaka skladba, bo nekoč postala del železnega koncertnega repertoarja večnih Demolišnov. Ob zaključku dveurnega nastopa so se na željo občinstva vrnili na oder še dvakrat. Tudi sam avtor recenzije pa kličem na zmago in na še mnogo ponovitev podobnih ter novih zmag s staro in novo glasbo zasedbe Demolition Group.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.