DUBZILLA

Recenzija dogodka
22. 4. 2014 - 16.00

Channel Zero, 21. 4. 2014

 

Včeraj zvečer se je za konec podaljšanega vikenda, ki je minil ob vsesplošnem čaščenju debelega hrena in veselih jajc, v Channel Zeru obetala malce drugačna, lahko bi rekli dub maša. Prvaki slovenskega duba, ki izhajajo iz vrst klubskih maratoncev, so pripravili promocijo svojega drugega ploščka Dub Naturalis, ki je prav tako kot njihov prvi izdelek izšel pri založbi Radia Študent.

Malce pred polnočjo so stopili na oder prijetno napolnjenega kluba in odigrali uvodni komad Dublajkov, pri katerem se jim je pridružila gostja Maša Slana na violini. Zasedba je čvrsto zaorala ledino kluba in tresljaji so preželi telesa prisotnih. Dubzilla so druščina prekaljenih glasbenikov, ki skupaj ustvarjajo kvaliteten dub zvok. Buc na bobnih in Krt na basu skrbita za čvrsto neizprosno dub podlago, medtem ko kitarist Singer gradi pretanjeno in subtilno zvočno zaveso z efekti močno podprte kitare, ki se v naraščajočih delih pesmi prelevi v čvrsto žagajoč zvok.

Klavituarist Sleyk s kopico synthov in drugih pripomočkov znatno prispeva k celotni zvočni podobi. Poseben čar glasbi dajejo prav vintage klaviature, ki v nekaterih komadih poslušalca nevede popeljejo v kakšno drugo obdobje v zgodovini glasbe. Selyak, ki v Dubzilli skrbi za semple, je z njimi na prvi plošči mogoče prišel bolj do izraza, predvsem zato, ker so bili sampli v slovenščini. Drugi album pa vključuje predvsem semple v angleščini in nekateri so na koncertu izzveneli precej nerazumljivo, za razliko od komadov s prve plošče, ki so bili dosti bolj prodorni, in so imeli tudi večji učinek na publiko. So pa sempli kot višnja na vrhu torte in bi bil zvok Dubzille brez njih precej osiromašen.

Po treh novih in eni stari skladbi je z leve strani od šanka na oder splezal Klemen Klemen, ki se jim je pridružil v skladbi Zmagovita dirka. Dubzilla so med drugim tudi spremljevalni bend Klemna Klemna in zato ne preseneča, da se na novem albumu v eni skladbi pojavlja ravno on. V toku koncerta smo imeli priliko prisluhniti še dvema gostoma - v komadu Dub Hunting Season je orglice odigral Damir Jazbec, kasneje pa se je bendu pridružila pevka Malala Tina Rakotorahalahy Serban in odpela Nearness Dub.

Svoj nastop so Dubzilla zaključili s komadom The Great Dubtator.  Od na začetku omenjenega podaljšanega vikenda utrujena in najverjetneje tudi od rastafarjanskih dobrin okajena publika bi lahko na koncu pokazala več navdušenja, saj so nam Dubzilla pripravili in odigrali vrhunski koncert dub godbe. Kljub temu so fantje še enkrat prišli na oder in odigrali dva sveža komada, ki sta nakazala, da zasedba raziskuje možnosti pestrosti znotraj in zunaj dub glasbe, kar kaže na to, da nikakor nočejo ostati v manirizmu prvega albuma in raziskujejo zvočne možnosti, ki jih ponuja polje njihovega glasbenega ustvarjanja. Včerajšnji koncert je vsekakor potrdil, da zasedba vlaga veliko v razvoj svojega glasbenega izraza, ki ostaja zvest dubovskim strukturam, a dopušča tudi nekaj prostora za sveže aranžmajske pristope.

Omeniti velja tudi posrečeno promocijo nove plošče, ki poleg odlično oblikovanega ovitka vključuje tudi druge promocijske izdelke, kot so papirčki za rolanje in priročne stekleničke Dubzilla Dub Naturalis raznovrstnih žganic, ki jih je v lično izdelani leseni škatli ponujala brhka mladenka.

 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.