Različni izvajalci: Rolê - New Sounds of Brazil

Recenzija izdelka
29. 11. 2014 - 22.00

Mais Um Discos, 2014

Pozdravljeni v tokratni oddaji Razširjamo obzorja, kjer se bomo, kot se spodobi za mrzlo zimo, odpravili v toplejše kraje. Natančneje rečeno, greli se bomo z novo brazilsko muziko, ki jo je v poltretjo uro trajajočo kompilacijo letos zavila britanska založba Mais um Discos, na čelu z njenim glavnim arhivistom in diggerjem Lewisom Robinsonom. Robinson, ki se je ironično poimenoval Mais um Gringo, torej »Še en gringo«, izdaja v Evropi brazilske poslastice, ki se gibljejo nekje na meji med popom, alternativo in tradicionalnejšimi žanri s področja Brazilije. S tem je začel, ko je leta 2010 zbral prve komade za prvo kompilacijo z naslovom Oi! A nova musica brasileira, poglobil pa, ko je pred dobrim letom prepustil Rodrigu Brandãu, da je urbanih središč São Paula in Ria De Janeira prinesel kompilacijo podtalnih zvokov urbane brazilske hip-hop, beats, afro in dub scene z naslovom Daora.

Pri vseh kompilacijskih izdajah založbe Mais um Discos izstopa predvsem eklektičnost nabora, ki se v primeru prve kompilacije vije od tropikalističnih vragolij preko manguebeata, brege do rocka, popa in novovalovske senzibilitete. Od leta 2010 se v žanrskem smislu razen poglabljanja že utečenih avtorskih strujanj ni mnogo dogodilo, se je pa po besedah Lewisa Robinsona povečala moč brazilske glasbene scene, saj so glasbeniki model prostega pretakanja albumov oz. free album download malodane posvojili. S tem se je razširil tudi domet glasbenikov izven gravitacijskih centrov najmočnejšega São Paula [sau paula] in za njim cepetajočega Ria. Tako tudi kompilacija izkazuje nekakšno dinamiko sil na sceni, saj je slaba polovica skladb iz dveh centralnih glasbenih valilnic, ostale pa prihajajo iz Brasilie, Paraíbe, Belema, Salvadorja in Belo Horizonteja.

Pozdravljeni v oddaji Razširjamo obzorja, kjer pretresamo komade z nove kompilacije brazilske sodobne levopolne glasbe. Ker je kompilacija dolga dve uri in pol, je treba nabor skrajno oklestiti, vseeno pa bomo poskušali vanj zaobjeti čim večje število različnih linij glasbene misli, ki se razprostirajo od severa do juga prostrane brazilske države. Tako je tudi glasba odraz docela zdrave alternativne scene, kjer glasbeniki mešajo različne tradicionalne godbe z rockom, elektroniko in popom, kar je uspešno že začela v šestdesetih in sedemdesetih nastala tropicalia s Caetanom Velosom in Gilbertom Gilom na čelu.

Kompilacija s svojo rahlo neobremenjenostjo z zahodnim pogledom – čeprav bi bilo skrajno idealistično reči, da tega v tem projektu ni -, ki se kaže predvsem v odmiku od siceršnjega neumornega preigravanja sambe, bossa nove in tropicalie kot glavnih izvoznih brazilskih vidikov, predstavlja bolj eklektične in hibridne glasbene vzorce. Tako lahko na kompilacijo slišimo nadubirano cumbio, funkerski frevo in punkersko batucado, vendar vse od starejših žanrov zgolj v sledovih. Ravno tovrstne novosti pa so tisto, k čemur Lewis Robinson tudi stremi. Če se zdi, da je njegov okus globalno naravnan, je to mogoče videti tudi v luči globalnega razvoja sodobnih brazilskih godb, ki jim s puristično držo najbrž nemogoče uiti.

 

V oddaji bomo zavrteli naslednje komade:

Lucas Santtana – Amor Meu Grande Amor (3:59)

Apanhador Só – Mordido (4.16)

Dead Lover's Twisted Heart – Apocalipse Do Amor (4.13)

Madame Rrose Selavy – Só Um Beijo (2.53)

Rodrigo Amarante – Tardei (3.26)

Lurdez Da Luz – Ping Pong (4.05)

Mota Mota & Tony Allen – Alakoro (4.24)

Dona Odete – Moreno Morenado (3.52)

Thiago Franca – Picardia (Bacanaco) (0.59)

Iara Renno – Miligramas (3.21)

Som Peba – Arrozx (3.21)

Psilosamples – Glub Glub (4.15)

Karina Buhr – Fantasma (2.22)

Mahmundi – Leve (5.13)

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness