Bernays Propaganda, Xaxaxa, 21 Vek, My Tear, Vasko Atanasoski @ Klub Gromka, Ljubljana

Recenzija dogodka
11. 2. 2019 - 14.30

Klub Gromka, Ljubljana, 7. 2. 2019

 

V klubu Gromka se je vse začelo točno ob napovedani uri. Uvod v četrtkovo paradno nizanje hitov s skopsko all stars zasedbo Bernays Propaganda je pripadel vokalistki v spremljavi instrumentalne matrice. S tem uvodom, v katerem smo slišali skladbo Sakav da se zaljubam oziroma Hotel sem se zaljubiti, je bend takoj nakazal rdečo nit tokratnega večera - glasbeno zapeljevanje brez meja.

Po tem solističnem uvodu so se Kristini Gorovski (glas) na odru pridružili tudi preostali člani zasedbe: Vasko Atanasoski (glas, kitara), Deni Krstev (elektronika), Rade Jordanovski (bas) in Kristijan Lafazanovski (bobni). Zasedba Bernays Propaganda v spreminjajočih se postavah ustvarja že dobro desetletje in v tem času so v svojo diskografijo vpisali lepo število izdaj v različnih formatih, ki so jih izdajali v sodelovanjih z denimo domačo, regijsko neodvisno založbo Moonlee Records, pa skorajda Propagandino hišno založbo Balkan Veliki in drugimi. Njihov zadnji EP, ki smo ga prejšnji teden na Radiu Študent predstavili tudi v Tolpi bumov, je recimo izšel v sodelovanju štirih založnikov - Moonlee Records, založbe Geenger, Balkan Veliki in založbe Pop Depresija.

Bernays Propaganda so se tokrat obljubljenih 33 skladb v 150 minutah lotili z veselo, razigrano vnemo v stalnem občevanju s publiko - v prvi vrsti seveda z zahvalami vsem, ki so pripomogli k organizaciji dogodka. Plejada odigranih skladb v celotni dolžini koncertnega dogodka se je, kot napovedano, napajala tako iz bogatega nabora same Bernays Propagande kot tudi iz skladb različnih sestrskih glasbenih projektov, v katerih sodelujejo glasbeniki, ki so oder Gromke pod tem imenom zasedli tokrat. Tekom večera smo torej slišali še skladbe zasedb Xaxaxa, 21 vek in My Tear, pa še kako drugih glasbenih inkarnacij Vaska Atanasoskega, ki z izredno energijo in intenzivnim ustvarjanjem na DIY, neodvisen način, deluje v številnih glasbenih projektih, ki presegajo nacionalne ali žanrske okvire. Na tokratni večer je Vasko poleg udejanjanja v svojem delu glasbenika prevzel tudi vlogo povezovalca dogodka. Diskoidni post-punk Bernays Propagande in prirejenih skladb drugih sorodnih izvajalcev je publiko prepričal v ples, Vaskovi nagovori pa v dialog.

Zasedba je zvenela odlično in prav takšna sta bila tudi izbor ter izvedba skladb, ki sta prehajala iz klasičnih kitarskih voda v močneje elektronsko napajane skladbe oziroma sta se zlila tudi v čisto melodramatično elektro-pop doživetje. V Ljubljani smo bili priča soočenju benda z delom publike makedonskih korenin, ki biva v Sloveniji. Veselju sonarodnjakov je sledil tudi Vaskov nagovor o prijateljstvu med dobrimi ljudmi različnih narodnosti, ki je želel omiliti nacionalni naboj in v ospredje postaviti pomen sobivanja različnih entitet, kar je publiko v nadaljevanju spodbudilo k še intenzivnejšem odzivu na koncert. Čustveni naboj pa je bend še dodatno poglabljal tudi z osebnim stikom ob sprehodih pevcev med publiko. Vsekakor pa v tokratnem kontekstu ne gre pozabiti razsežnosti aktualnih dogodkov v eni manjših in revnejših republik bivše Jugoslavije, ki po več kot dvajset letih od osamosvojitve šele v tem obdobju dobiva popolno mednarodno priznanje. Kot smo vajeni iz podobnih scenarijev, tu ne gre zgolj za dobrobit običajnih ljudi, temveč tudi za vprašanje političnega ravnovesja, ki ne bi štelo kolateralne škode.

Glasbeni poklon mlajši skopski glasbeni sceni so nastopajoči raztegnili še do legendarne zasedbe Talking Heads - velikanov novega vala sedemdesetih let. V skladbo Ništo nema da nè razdeli z istoimenskega zadnjega EP-ja so Bernays Propaganda po drugi strani vključili tudi sicer dolgotrajnejše sodelovanje z Mikeom Wattom, ki je svojčas ustvarjal s kalifornijskim bendom The Minutemen in tudi z razvpitimi The Stooges. Propaganda so torej močno in hudo povezani. Bernays Propaganda so ta četrtek uspeli prirediti prijeten in razigran glasbeno-plesni večer, v sklopu katerega niso umanjkale niti omembe imen, kot so: Azra in Johnny Štulić, Vlatko Stefanovski in celo Toše Proeski. Radosten, glasbeno raznovrsten in bogat pankerski poklon je pričaral nepozaben koncert ter vsekakor prepričal z glasbeno ter človeško odprtostjo nastopajočih.

Bernays Propaganda v teh dneh tudi nadaljujejo s parado še po nekaterih drugih večjih mestih bivše skupne države, napovedujejo pa tudi nov album z naslovom Druga mladost, treči svetski rat. Po Vaskovih besedah tretja svetovna vojna namreč teče že nekaj časa in je v tem času odnesla celo našo mladost oziroma mladost vsaj tistih nas, rojenih v SFRJ. Bilo bi neumno dovoliti, da bi se podobno zgodilo tudi mladini, ki se je rodila v današnji Makedoniji in se tega ne zaveda. Poskušajmo nadoknaditi vse tisto, kar nam je vojna vzela, kot je Vasko poudaril v enem svojih intervjujev.

 

RŠ HIT: https://radiostudent.si/glasba/r%C5%A1-hit/bernays-propaganda-mojata-marija

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Tole je bil sijajen nastop bande iz Skopja (in tudi nekam izštekani mikrofon Vaskotov, sem in tja, ga nikakor ni mogel načeti). To je bilo glede na zadnje EP izdaje in na sestavo lahko pričakovati, ampak, to kar so usekali pred enim tednom v Gromki je bilo...puuuuf. Kogar ni bilo, pa ima vsaj malo odprta ušesa ne glede na muziko, na katero pada, mu ji je lahko ŽAAAAL, kdor pa ni hotel priti, ker misli, da ni vredno...ipd..e ta pa je zarukan do tretje Jupitrove Lune. (piscu tega teksta pa predlagam, da useka po svoje, da pove, kva je to bilo vraga za čutiti, naj odjebe sugestije uredništva, tole ni pisanje za jebeno TVZLO pač pa za nekaj, čemur se je včasih reklo ereš).

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.