Ketna: Maskardh, Dislocated, Drekavac, ofnana_pesa, Shekuza, Lucius Light

Recenzija dogodka
25. 7. 2022 - 14.00

Klub Gromka, Ljubljana, 22. 7. 2022

 

Poletno rajanje je v polnem zamahu in selekcije nočnih razvratov ne primankuje. V tem unikatnem, poletnem času sta um in telo med 9. in 21. uro nepokretna. Sediš doma in razumeš, da je vseeno, al ti po licu polzi švic al solza. Zemlja gori, zahojeni kravatarji na televiziji pa spet obravnavajo globalno segrevanje kot stvar debate. Ugasneš TV, zakolneš in si zamomljaš: »vsaj petek je«. Čez nabor možnih ekspedicij glasbenega udejstvovanja lezeš s prstom, dokler se ti ta ne zatakne na čem zanimivem. Nečem, kar požene kri po žilah ali pa vsaj porodi kakšno vprašanje. Denimo: techno IN synthwave? Nekako takole so potekale priprave na nov medžanrski poskus slovenske scene z imenom Ketna v prostorih prijetno klimatizirane Gromke na Metelkovi.

Z vrat so ketne sneli okoli osme ure, mi pa smo postopoma polnili prostor. Eni smo hiteli gasit žejo, spet drugi so detektivsko iskali najhladnejšo točko dvorane, pod katero se lahko zabubijo v pričakovanju koncerta. V znamenju vse popularnejše domače uhoklavne scene so ceremonijo odprli Dislocated. Zagorjani, sedaj z novim vokalistom in basistom legendarnega hardcore benda Kreshes Nepitash, so na oder privedli igrivo nevihto nastopaštva, težkokovinskih rifov in hardcorovskih podlag. Peterica fantov je poprijela za svoje instrumente in kar krepko udarila po naših ušesih. Žametno so se pletli okoli kovinskih breakdownov in two-steppanja, pozornost pa je vztrajno kradel kompakten vokalist in njegov bizarni slamnik. Ta je v svojem komičnem izgledu in odrskemu preseravanju deloval naravnost rojen za nastopanje. Sprva se je zdelo hecno, nam nepoznana interna šala. To mnenje smo kmalu opustili, saj je Brko slamnik in srajco odvrgel, zadel z brutalno krepkim krikom in se vrgel v publiko ter na lastno roko sprožil odličen mošpit.

Šopanje se je nadaljevalo z njihovim najnovejšim komadom Suffocate, za katerega je bend požel kar bučen aplavz. Glasbeniki so poželi tudi nekaj serenad zasavskih fenov v stilu »ne nehat« in »tiča vun«. Vulgarno, a zabavno v kontekstu zasedbine prezentacije. Dvorano Gromke je dočakalo še eno presenečenje, ko je vokalist enega od komadov pospremil z besedami »tegale pa vsi poznamo!«. Dislocated so tako od nikoder usekali s priredbo skladbe Toxicity, ki so ji bučni vokali vdihnili novo življenje. Sledilo je kratko poslovilo, a še pred tem skandiranje oboževalcev, ki so enotno vzklikali samo eno besedo; Ceca. Zaključek nastopa prve skupine je tako pospremila vrhunska minuta improvizirane metal priredbe komada Beograd.

Ritual so nadaljevali nam že poznani in vidno bolj resni Maskardh. Metalski kvintet je na oder prinesel težkokategorno opremo, med drugim sedemstrunko in vodilno kitaro brez glave, mi pa smo se pripravili na še eno gromko pojedino. Razbeljeno so gnetli svoje kitare v tech-death slogu, še posebej pa je izstopalo živalsko udrihanje njihovega bobnarja. Maskardh so eden tistih res kvalitetno uigranih bendov, ob katerih hrupna glasba postane čista uživancija. Časovna in zvočna tesnost kitar, primerljiva s tesnostjo glasbe francoske zasedbe Gojira, je dobila še dodaten čar, ko smo opazili nasmeške na obrazih članov benda. Svojih glasbil pa zasedba ni pilila samo v metalurgičnih sonetih; nekje tekom špila so na pobudo obiskujočih odžagali improviziran funky jam session. Ta je koncert naredil dinamičen, obenem pa služil dodatni potrditvi njihovih sposobnosti. 

Tudi Maskardhov frontman je odlično gojil odnos s publiko, vse pa se je začelo z napovedjo skupine kot vaški bend, ki špila na gasilskih veselicah. Obiskovalce je nagovarjal, naj vendarle pokažejo, kako odtrgani zares smo, saj je na špil povabil svoje sodelavce in ni želel izpasti nerodno. Na žalost pa ga je na koncertu večkrat zaneslo čez mejo okusnega, denimo, ko se je zaradi manjše luknje pred odrom pošalil, da »valda noben noče bit spredi, če pa ni nobenih bab na odru«. Satira pač zahteva jasnost objekta kritike, drugače zgolj prispevamo k seksizmu, ki ga kritiziramo.

Na tej točki, ko je klima postala že povsem irelevantna relikvija prejšnjega zadovoljstva, bi moral nastopiti domači synthwave dvojec Neuromancer. Ta je na žalost vseh nastop odpovedal zaradi nenadne bolezni. Namesto niju pa je plesišče za prihajajoče DJ-je razvnel projekt Drekavac. Pripisovanje katerega koli glasbenega žanra temu solo projektu vokalista Dislocated bi bila čista krivica. Oder so okupirali zgolj on, mešalka in mikrofon za hropeč vokal. Drekavac organizatorji opevajo kot varjanto slovenskega Igorrrja in trditev se je v naših sluhovodih potrdila ob valu sintetizirane glasbene mineštre, pod katero je Gromka pokleknila. Industrialno potovanje nas je popeljalo od nalezljive kombinacije djentanja in techna pa do povsem nerazločnega zvarka piskov in impulzov. Mojster ceremonije Drekavac je z lahkoto skakal iz vloge kričečega death metal vokalista v sukača zibajočih se plesnih gibov na Ibizi. Segmenti baročne glasbe so lezli med špranje schranza, industriala in hardcora, obiskovalci pa smo poskušali slediti doživetju. 

Ekskluzivni miks avtorskih komadov za Radio Študent
 / 30. 8. 2019

After parada je oder odela v temo in na sceno so vstopile vizualije. Nočno razstrupljanje je kot prvi v lineupu pričel krotilec kablov in techno veteran Miha Šajina oziroma Shekuza. V objemu zelenih fraktalnih vizualij je počasi pričel razgibavati svoj set in nočne padalce Metelkove, medtem pa so beati in elementi ozadja nakazovali smer temnejšega techna. Vizualije so v svoji srčiki nosile manjši črn kvadrat, lepo pozicioniran na obrazu Shekuze in vseh nastopajočih, predvsem zato, da niso oslepljeni. Nekje proti koncu seta se je Šajini na odru pridružil še ofnana_pesa oziroma Vid Pobegajlo, v nizkem štartu je čakal na zaključek prvega seta in priložnost, da nas popelje v črne koridorje dark techna. Ofnana_pesa se je zvočno najbolj ujemal s koncertnim delom Ketne, saj je posedoval ravno táko ostrino kot uvodni metalci. Afterico pa je v njen zaključek zazibal Lucius Light, najnovejši član odmevnega kolektiva KIBERNET KRIMINALITÄT. Njegov set je bil najtemnejši, vendar ta temačnost nikakor ni bila težka, saj je v set vključil različne atmosferične momente in v kontrastu s trdim beatom prijetno dromljanje.

Ketna se je izkazal za še enega v vrsti medžanrskih dogodkov pozornih organizatorjev mlajših generacij, ki uspešno zaznajo in predvsem združujejo navzkrižja glasbenih interesov. Petkov večer v Gromki je postregel s precejšnjim številom domačih presenečenj, ki v svoji eksperimentalnosti niso zasenčili drug drugega niti niso poslušalstva v grozi odgnali iz dvorane. V času minecraft rejvov in konsolidiranja subkultur na medmrežju pozdravljamo porast nepredvidljivih dogodkov bizarnih žanrskih zlitin.

 

Dislocated

Maskardh

Drekavac

+++++++ afterica

Shekuza
Destillat · Destillat Podcast #9 : Shekuza

ofnana_pesa
ofnana_pesa · ofnana pesa - Ekstaza Smrti

Lucius Light
DJ Seansa - Radio Študent FM 89.3 · [20220211] KIBERNET KRIMINALITÃT (LUCIUS LIGHT)

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness