Svaštarnica

Svaštarnica

Kulturna ali glasbena novica
15. 5. 2017 - 9:05

NOVICE:

“Vinyl killed the MP3” je popularen slogan, ki ga lahko srečamo, če se vsaj malo smukamo po internetih ali po starošolskih ploščarnah. Navkljub uspehom, ki jih vinil žanje zadnja leta, pa vendarle ni bil tisti, ki je zabil žebelj v krsto, v katero so k večnemu počitku položili najpopularnejši format avdio datotek. Nemci so bili! In to isti Nemci, ki so v 80. format razvili. In čeprav drži, da so njegovo smrt naznanili že leta 1995, še preden se je ta zares prijel, so se tokrat usmrtitve lotili nekoliko resneje. Nemški inštitut Fraunhofer, kjer se je vse začelo, je namreč prekinil licenciranje nekaterih z MP3-formatom povezanih patentov. Namesto tega priporočajo uporabo formata AAC oziroma Advanced Audio Coding, ki so ga prav tako pomagali ustvariti in za katerega pravijo, da je veliko bolj učinkovit kot MP3 ter nudi večjo funkcionalnost.

Ableton je lansiral novo spletno stran, ki je namenjena začetnikom, ki bi se radi naučili produciranja glasbe. Spletna stran, ki jo najdemo na domeni learningmusic.ableton.com, vsebuje sedem poglavij, v katerih so naslovljene osnove komponiranja glasbe na računalniku. Hitiči, kot sta Beyoncin Single Ladies in Good life, ki je proslavil zasedbo Inner City, v lekcijah služijo kot primeri, preko katerih so uporabniki spodbujeni k vzvratnemu inženiringu za boljše razumevanje različnih vidikov pisanja glasbe.  

Založba CPU iz Sheffielda v Angliji je za avgust napovedala svojo petdeseto izdajo, in sicer bosta to dve rekonstrukciji komadov dvojca Detromental, katerih originalni posnetki so veljali za izgubljene. Ko je lansko leto nekdo na YouTube namreč naložil komad Rewind, je ustanovitelj založbe Chris Smith kontaktiral Deana Marriotta, enega od dveh članov Detromental z vprašanjem, če originalne posnetke še kje ima. Smith se je na koncu odločil, da jih bo z uporabo čimveč inštrumentov, ki so bili uporabljeni za prvotno stvarjenje komadov, poskušal poustvariti kar sam. Tako bo izdaja z naslovom Move vsebovala nove različice komadov Move in Rewind, pečat odobravanja pa sta izdaji seveda podelila tudi Detromental.

Mogwai so za 1. september naznanili nov studijski album z naslovom Every Country’s Sun. Deluxe edicija albuma bo vsebovala na bel vinil vtisnjen album, dvanajstinčer s prej neslišanimi demo posnetki, set fotografij in še kaj. Izid plošče bodo pospremili s pripadajočo svetovno turnejo. Mogwai so hkrati z vestjo objavili tudi že prvo skladbo s plošče z naslovom Coolverine.

GTFO:

15. 5.: DubLab: Rollking @ Channel Zero, Ljubljana

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.