22. 4. 2022 – 9.00

To the Moon šta?

Audio file

Občinstvu Radia Študent dobro poznana ustvarjalka Jana Beltran je pod okriljem Založbe Škuc izdala svoj novi album To the Moon. Beltran ustvarja tudi v duu All Strings Detached, ki je izdal tri plošče, lokalnemu okolju pa se je kot samostojna ustvarjalka predstavila leta 2020 s prvencem Amoretti. Slednji z novo izdajo ni vsebinsko povezan, saj so se z leti solo izvajanj avtorici zasukala obzorja. Na Janin proces dela vpliva inštrumentalna večplastnost. Na ustvarjanje in izdajo debitantskega albuma in plošče To the Moon je vsekakor vplival pandemični čas. V primerjavi s predhodnikom so naslovi skladb in besedila v angleščini, kar vsekakor vpliva na interpretacijo vsebine. Beltran je na plati sodelovala z uveljavljenim ameriškim glasbenikom in producentom Chrisom Eckmanom, ki živi v Ljubljani. Slednji je album sproduciral v Studiu Zuma in pripomogel k bolj učinkovitemu ustvarjanju, saj se avtorica srečuje s prepreko tehnične izvedbe sočasnega snemanja inštrumentov in vokala.

V kratkem svaštarniškem intervjuju smo gostili Jano Beltran. Poslušalsko izkustvo osmih del je zaznamovano z občutkom miru. Janin glas ustvarja zvočni prostor, obdan z naravo in občutkom brezčasnega letenja. Hitro zaidemo v avtoričino zasebno sfero, ki je z nami v pravi meri deljena, a hkrati tudi skrita. Predstavitev plošče se bo dogodila 22. aprila ob 20. uri v Galeriji Škuc, s plate pa smo poslušali skladbo In the Rain.

 

+

Belgijec Roeland Celis je v sredo na založbi Soulfactory Records izdal prvenec Celestial Planes. Njegovo skupino sestavljajo še Hendrik Vanattenhoven z bas kitaro in Matthias De Waele za bobni. Ustvarjalec pa se je na debi odločil povabiti še dva saksofonista, Lennerta Baertsa in Franka Vaganéeja, ter vokalistko Muriel Urquidi. Fuzija jazza, rocka, alternative, popa in eksperimentale poslušalcu ponudi mešanico liričnosti in udarnosti. Na plati je ključna improvizacija, saj ta vpliva na večjo mističnost jazzovskih elementov. Vokal je v vseh pesmih poln različnih čustev in s tem razbija monotonost. Z albuma Celestial Planes smo poslušali skladbo The Last Woods.

 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj