21 vek: Si nacrtav zivot

Recenzija izdelka
24. 9. 2021 - 19.00

Password produkcija, 2021

Če ste v zadnjem letu iskali glasbo katerega od projektov makedonskega glasbenika Vaska Atanasoskega, kot sta XAXAXA ali Bernays Propaganda, ste verjetno ugotovili, da jih na družbenih omrežjih ni tako enostavno najti, prav tako ne na pretočnih glasbenih servisih. Nekatere od drugih zasedb oziroma glasbenic in glasbenikov, ki jih je doletela ista usoda, pa so Valentino Bošković, Neon Lies, Ljuba Angelov in Turisti. Vse naštete veže izdajanje plošč pri makedonski založbi Balkan Veliki, katere vodja in ustanovitelj je prav Vasko Atanasoski. Omenjene zasedbe oziroma njihov glasbeni material je zdaj treba poiskati posebej, ker je založba Balkan Veliki zaprla svoja vrata.

V tokratnem recenzentskem terminu vendarle ne analiziramo niti založbe Balkan Veliki niti plošče, ki bi izšla pri njej, pač pa novi album Si nacrtav život makedonske postpunk skupine 21 vek. Na začetku oddaje govorimo o založbi, ker se nanjo veže član in frontman zasedbe Vasko Atanasoski, na njeno zaprtje pa tudi sama vsebina plošče. Album Si nacrtav život je tako v začetku meseca izšel pri makedonski založbi Password Production.

Predvidevamo, da zasedbe 21 vek ni treba posebej predstavljati, saj je na frekvenci 89,3 MHz redna gostja. V naših glasbenih opremah se znajde dokaj pogosto, spisali smo tudi precej recenzij tako dosedanjih izdelkov kot zasedbinih nastopov, poleg tega pa opravili tudi nekaj intervjujev z njenim glavnim akterjem Vaskom. Ob njem 21 vek tvorita še Deni Krstev s spremljevalnim vokalom in kitaro ter Rade Jordanovski z basom.

Si nacrtav život, ki je zasedbin tretji studijski album, vsebuje osem skladb, ki glede na instrumentalno podobo v opusu zasedbe 21 vek niso noben presežek. Melodije so bolj ali manj preproste, namesto k postpunku, s katerim so fantje začeli, se vse bolj nagibajo k popovski konstrukciji skladb, ki zelo enostavno vstopijo v uho in v njem tudi ostanejo. Besedila v skladbah so pretežno ljubezenska in kažejo na močno pogrešanje določene osebe. Naslovnica albuma prikazuje par, sicer zamegljen in izven fokusa, ki je ujet v poljubu, in le ugibamo lahko, kdo je oseba, zaradi katere Vasko tako globoko taguva.

Plata Si nacrtav život poskrbi za drugačno dojemanje Vaskovega dosedanjega ustvarjanja tako v okviru zasedbe 21 vek kot tudi pri drugih zasedbah, v katerih deluje. V njih je vselej ohranjal določeno pankersko držo in jo kombiniral z močno kritiko družbenih situacij, norm, odnosov in tradicije, ki morda pretirano vpliva na njegovo makedonsko sedanjost in novo realnost. A tokrat Vasko oddaja povsem drugačno noto. Namesto kritiziranja svoje okolice se poglobi vase, iz globin notranjosti pa na plano privleče emocije, ki ga tiščijo, utesnjujejo. Omenjenega ni nič pretirano novega za makedonsko glasbeno sceno, ki poleg svojega pregovorno uporniškega sloga, ironičnih umetniških izrazov in kritik velikokrat razgali dušo in svetu razodene svojo krhkost.

Prav na ta način se Vasko tokrat umesti denimo v milje sicer že neaktivne makedonske zasedbe The John in njihove skladbe Ti i jas i gradot naš, v kateri ljubezenske brodolome spletajo z družbeno situacijo, ki se dogaja okoli njih. Podobno se usmerja tudi zasedba PMG Kolektiv, ki je znana po tem, da z ironijo razkriva svoja stališča do makedonske in širše balkanske mentalitete – pri tem pa v komadu Ti si mojot svet močno odstopi od ironičnosti in le pokaže svojo šibkost. Podobno bi lahko dejali za tokratni izdelek benda 21 vek – priča smo temu, da se makedonski glasbeniki ob fokusu na kritiko v nepričakovanem in skritem trenutku odločijo obrniti navznoter in se namesto na okolje osredotočijo na svoje notranje procese.

Album Si nacrtav život je skratka oblečen v nekoliko žalostno in izpovedno barvo, v okviru tega pa se lahko vrnemo na debato z začetka recenzije, in sicer na zaprtje založbe Balkan Veliki. Ne moremo zagotovo vedeti, kaj je razlog za takšen karakter plošče in koga ali kaj Vasko zares pogreša. Lahko bi bila založba, lahko je ljubezen, lahko bi bilo nekaj čisto tretjega. Vemo le, da so za nami serija čustvenih dogodkov, turbulentni časi pandemije in z njimi še ne zgolj gospodarska kriza. Lahko bi govorili celo o masovnem padcu morale tako na Balkanu kot tudi v sami Makedoniji. Vseeno pa je z izgubo založbe Balkan Veliki na regionalni glasbeni sceni zazevala velika luknja. Poleg raznovrstnosti, ki smo jo lahko našli pod njenim okriljem, je založba igrala vlogo močne spodbujevalke regionalne scene, ki ob tesnejši, tovariški drži enostavneje dosega nove vrhove. Ob vsem tem pa že tako maloštevilčna, nekoliko odmaknjena in vselej posebna makedonska glasbena scena močno občuti izgubo vsakega akterja. Tokratna plošča Si nacrtav život ponuja drugačen izraz makedonskega umetnika Vaska Atanososkega in njegovega benda 21 vek, ki ga, roko na srce, nismo pričakovali. Poleg tega, da se zdi bolj kot širnemu poslušalstvu namenjena eni točno določeni osebi, služi tudi kot simbol slovesa od stvari, ki so bile močan del makedonske glasbene scene.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.