5K HD: And to in A

5K HD: And to in A

Recenzija izdelka
26. 1. 2018 - 19.00

Seayou Records, 2017

 

Čeprav boste v opisih izraza dunajske zasedbe 5K HD naleteli na oznako pop, je njen lanski prvenec And to in A plošča za precej specifičen okus. Na njej boste sicer slišali elemente popa, navsezadnje so tudi skladbe postavljene v ohlapen pop format. Toda z aktualnimi pop smernicami ima bore malo skupnega. Delikatno križanje akustike in elektronike, s katerim se zasedba znajde na – tudi na Dunaju – že preverjenem terenu, je preprosto preveč butično za množičnejši okus. Precej drugačen karakter plošče pa se pokaže, če jo postavimo v kontekst sodobnega jazza, kar nenazadnje potrjujejo tudi zasedbini razprodani koncerti in nastopi na nekaterih vidnejših jazzovskih festivalih. Ja, And to in A je predvsem jazzovska plošča, a taka, ki priložnost za širjenje jazzovskega izraza hkrati sliši v spogledovanjih z drugimi žanri.

Od četverca, ki skrbi za instrumentalno podobo, smo podobnega pristopa sicer že vajeni. Gre namreč za člane jazzerjev Kompost3, ki se radi spogledujejo tudi z elementi funka in hip hopa. Dobi pa izraz zasedbe 5K HD precej drugačen pečat zaradi pridružene pevke, kitaristke in songwriterke Mire Lu Kovacs, sicer tudi članice folkovsko obarvanega pop tria Schmieds Puls. No, kljub tem izkušnjam njihovo skupno ustvarjanje ni le preprost spoj izrazov, ki so se jih lotevali z drugimi bendi. Sodelovanje so raje vzeli kot priložnost ali pa izziv za to, da izoblikujejo nekaj drugačnega in novega. Prvo se jim vsekakor posreči, dvom pa se pojavi pri novosti, saj smo imeli sorodne pristope že pred kakšnim desetletjem priložnost slišati tudi na domačih odrih. Spomnimo se denimo zasedb Metalycee ali Autistic Daugters, če ostanemo le pri Dunajčanih. Resda gre v primeru 5K HD za nekoliko drugačen izraz, a hkrati se zdi, da sledijo precej podobni logiki akustičnih (jazzovskih) inštrumentalistov, fasciniranih z možnostmi, ki jim jih odpira ustvarjanje z računalniki in elektronskimi inštrumenti. V rokovanju s temi so resda zelo spretni, toda obenem, verjetno predvsem na račun svojih jazzovskih izkušenj, tudi predvidljivi in precej klišejski.

Uvodne štiri, izrazno najdinamičnejše skladbe sicer obetajo več. V njih je zasedba slišati zelo sodobno tudi izven jazzovskih okvirjev. Povsem na mestu bi bila denimo celo primerjava z neosoulovsko znanostjo FKA Twigs ali pa z medžanrskim avanturizmom zasedbe Portishead v posodobljeni preobleki. Začne pa ta dober prvi vtis vse bolj bledeti v razmeroma zvočno linearnem nadaljevanju plošče, ki v spomin prikliče omenjeno, zdaj že precej postarano dunajsko šolo elektroakustike iz prve polovice prejšnjega desetletja. Ja, gre za tisti precej stereotipen spoj jazza, postrockovske in cinematične senzibilnosti, atmosferičnih elektronskih tekstur in ritmičnih vložkov, ki predvsem zaradi drznejših sodobnih muzik izpade precej neatraktivno. To ne pomeni, da tudi te skladbe niso premišljene in dodelane. Je pa kontrast med prvimi štirimi in ostalimi skladbami očiten. Če bo zasedbi uspelo nagovoriti širše občinstvo, bo seveda pokazal čas, zaenkrat pa je jasno predvsem to, da so si s ploščo And to in A postavili nekaj zelo vzpodbudnih izhodišč. Vsekakor pa velja izkoristiti priložnost in si nastop zasedbe 5K HD ogledati v živo, v sklopu prihajajočega festivala Ment 2018

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness