Agregat: Agregatke dol

Recenzija izdelka
11. 8. 2020 - 19.00

Pigpower Records / MKDC, 2020

 

V današnji Tolpi bumov imamo pred sabo postojnsko-reški HC konglomerat Agregat in njegovo debitantsko vinilko Agregatke dol, s katero zasedba vstopa skozi velika vrata in podaja svoj pank statement za leto 2020. Izdaja je v domače loge v fizični obliki prispela pred dobrim mesecem, hkrati pa se je znašla tudi na spletni platformi Bandcamp. Glavnina benda je locirana v glasbeno živahni Postojni in je del scene, ki obilno ustvarja že od poznih devetdesetih. O tamkajšnjem dogajanju zadnjih nekaj let smo pogosto poročali tudi na Radiu Študent, med drugim v GRŠ Intervjuju z ekipo Kontejnerja. A vseeno moramo tu povedati, da v bendu Agregat najdemo dolgoletno pank ekipo, ki je močno prisotna na DIY sceni z muziko in skejtanjem s kolektivom Boldriders ter raznolikim udejstvovanjem na znameniti postojnski Pumpi. Vse te aktivnosti pa bend še naprej pelje drzno in s polno energije, ki je primerljiva tisti, ki jo posedujejo mlajši fanatiki.

Luka Bevk in mladci iz Postojne
 / 26. 2. 2019

V bendu najdemo na vokalu in basu Postojnčana Fočo in Tipče, ki sta skupaj igrala tudi v skupini Srčki in starodavnem grind bendu Leponex, ob njiju pa stoji še Tine na bobnih iz heavymetalskih Vigilance. A postojnska zgodba ne bi bila popolna brez kakega dobrega prijatelja iz širše regije - v zasedbi je namreč še kitarist Kranjac iz Reke, znan predvsem kot kitarist hrvaških hardcore velikanov Senata Fox. Danes obravnavani bend Agregat je do zdaj izdal le en kasetni split leta 2017, skupaj z zdaj že razpadlimi Postojnčani Zabojnik. V istem obdobju je bend odigral tudi enega izmed mnogih legendarnih nastopov v oddaji RŠ Afterparty. A pred nami je zdaj njihova prva vinilka, ki jo je izdala postojnska založba MKDC, v katero je vpleten dolgoletni MC Postojnčan Ize. Na pomoč pa je priskočila še domača založba Pigpower Records, ki jo furajo člani benda 7AM. Naveza z bendom 7AM je pri tej plošči še globlja, saj je tole dvanajstinčno vinilko posnel in produciral Mičo, pevec in kitarist omenjenega benda, in sicer v svojem studiu, ki se nahaja nekje v Ptujski Gori.

Plošča Agregatke dol je dvajsetminutno in your face hardkor pank sporočilo, ki se še najbolj veže na njihovo bivanje v Postojni in okoliški regiji. Izdaja je polna zajebancij in referenc na dolgoletno skejtanje, špilanje in druženje s frendi v bendovi okolici, še najbolje pa ponazori ogromno energijo, ki jo ta ekipa še zmeraj vlaga v sceno, v katero so že dolga leta vpleteni na različne načine. Stara šola je edina šola za veliko hardcore bendov in Agregat ne razmišlja prav nič drugače. Daleč od tega, da bi bilo to slabo; Agregat raje prepustijo odkrivanje tople vode drugim in se osredotočijo na to, kar znajo. Eksplozija solidnega rifovja, dretja in bobnanja, zapakiranih v grob miks, plato pripelje do dobitačne kombinacije, ki jo v hardcoru vedno moraš dobro zadeti in ki na Agregatke dol deluje perfektno. 

Nova plošča benda Agregat je torej polna enih foric, na njej pa predvsem izstopa gromozansko tolčenje bobnov, ki so v miksu pogosto dokaj skriti in zaradi tega ne pridejo vedno do izraza. Ob njih pa je seveda še neskončno preobračanje kitarskih rifov, ki dajejo občutek, kot da ne bodo nikoli nehali. Pomoč sa hrvatske obale je bila torej več kot upravičena in kitarist Kranjac kot prvoborec hrvaškega hardcora nikakor ne razočara. In kot je v hardcoru pogosto, je premikov od zastavljenih postulatov minimalno, Agregat pa v svojih dvajsetih komadih ne razmišljajo kaj dosti o naglih spremembah. Ustvari se občutek, da je bend na plošči zbral in predstavil prvo epoho svojega delovanja. Nekaj komadov smo sicer že slišali na splitu z bendom Zabojnik, a je seveda ob njih postavljenih še veliko novih komadov, ki redkokdaj presežejo enominutni prag.

A potencialno najzanimivejši vidik te plošče je odličen videz same fizične izdaje, ki bend pokaže v pravi luči. Ploščo spremlja 32-stranska knjižica, ki je polna njihovih besedil, fotk in ilustracij, nabranih iz najožjega kroga benda. Z njo plata postane prava avantura in celostna reprezentacija tega, kar sam bend počne. A kot marsikateri bend Agregat postanejo še močnejši, ko nastopajo v živo. Takrat njihova mladalačka energija pride še najbolj do izraza, zato lahko kmalu pričakujemo živo promocijo albuma nekje v okolici, kjer jo bo bend nedvomno odigral z najjačo strastjo, kot to najbolje znajo. Pri vaših lokalnih dilerjih se pozanimajte, če imajo kako kopijo plošče Agregatke dol benda Agregat, morda se vam celo posreči dobiti albumske special edition Agregatke!

Agregat [Afterparty RŠ] from Radio Študent RTVŠ on Vimeo.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.