Alabaster dePlume: GOLD – Go Forward in the Courage of Your Love

Recenzija izdelka
25. 9. 2022 - 19.00

International Anthem, 2022

 

V Tolpi bumov predstavljamo ambiciozno ploščo Alabastra dePluma, ki jo poleg širokopotezne zastavljenosti in posledične bogatosti odlikuje tudi dostopnost. Ime, ki se podpisuje pod album z naslovom GOLD, je v resnici psevdonim Angusa Fairbairna, angleškega saksofonista, manchestrskega poeta. DePlume se je v prve vrste jazzovske srenje prebil najprej z inštrumentalno širino, ki jo je pokazal na svojih ploščah prejšnjega desetletja, predvsem na EP-ju Visit Croatia in plošči To Cy & Lee, obenem pa je v nastope in muziko vnesel svojo poezijo, na katero presedla med svojimi saksofonskimi linijami, pred njimi in po njih. 

Danes v etru ekskluzivno z gostom: predstavljamo angleškega pesnika, pisatelja in glasbenika Alabastra dePluma
 / 24. 10. 2018

Dandanašnji je, vsaj kar zadeva sodobni jazz, soj žarometov in kritiške pozornosti večinoma usmerjen v metropoli Chicago in London. Skoraj nihče, ki je del omenjenih, medijsko močno pokritih prvih vrst jazzovske srenje, ni v stiku s chicaško založbo International Anthem, pri kateri je izšla plošča GOLD. Niti ni v stiku z londonskim centrom Total Refreshment, kjer so si britanske jazzerke in jazzerji ustvarili vsako leto vplivnejše, privlačno ustvarjalno, pa tudi snemalno okolje, primerno za njihove glasbene podvige. Tam so snemali Shabaka Hutchings, Sons of Kemet, Moses Boyd, Makaya McCraven, svoj zadnji solo album je tam posnela tudi nedavno preminula prva trobenta sveta Jaimie Branch in tja se je dePlume sklenil vrniti ter posneti svoj naslednji ambiciozni projekt.

Za ploščo GOLD je Alabaster dePlume z že pripravljenimi materiali za dva tedna zasedel Total Refreshment Centre. A ključno za izdelek je to, kar je z materialom počel. Vsak snemalni dan je k soustvarjanju povabil različne glasbenice in glasbenike – na albumu jih sodelujeta skoraj dva ducata – ter jih razporedil v različne formacije, kombinacije in konfiguracije in z njimi posnel vse pripravljene kompozicije. Ta glasbeni poskus je nato naslednji dan ponovil z novo skupino glasbenikov, spontanost, želeno prvinskost posnetega pa je zagotovil z dejstvom, da se glasbenice niso imele časa pripraviti na snemanja – z izjemo nujnih napotkov o ritmikah, harmonijah, tekstih in preostalih, zanje ključnih smernic. Vnaprej pripravljeni material in tudi plošča sestojita iz devetnajstih skladb, v štirinajstih dneh pa so glasbeniki zbrali za več kot petnajst ur glasbe.

Naslednji korak je bil torej aranžiranje v Alabastrovo mozaično celoto, v kateri inštrumentalno odseva modernost miljeja. Gre za preplet novejših glasb, denimo dubovskih, rockovskih, folkovskih in drugih sestavin trenutnega nujazzovskega talilnega lonca, in jazzovske tradicije, ki je v tem primeru precej osredotočena na spiritualni jazz. Nanj se močno opira tudi poetični del omenjene celote. Glasba sloni na prepevanju zbora, s katerim se pogovarja poet dePlume, in kroži med inštrumentalnim in vokalnim, med trenutki oddiha in resnejšega muziciranja. Ponavlja tako glasbene, melodične kot tudi besedilne motive, ponavlja se virtuoznost saksofonista dePluma, ki prostor z veseljem ponudi preostalim, prav tako odličnim sodelujočim. Rezultat je zapleten zvočni zemljevid, sestavljen iz mnoštva skic, ki so se, kot omenjeno, spontano materializirale v času snemanj. Je meditativna celota, nekakšen zdravilni napoj, s katerim avtor celi svoje in svetovne rane. 

Odmislimo za trenutek kompleksnost, ki je nedvomno močna plat plošče GOLD, in si to oglejmo s perspektive, ki jo prav tako odlikuje. Ob inštrumentalni globini prisluhnimo tudi dePlumu in njegovemu sporočilu. Album je tako za avtorja kot poslušalko kažipot, opomnik in oporna točka. Poezija v močni povezavi z muziko pripoveduje o cikličnosti ter interakciji med avtorjem in okolico, predvsem pa ponuja iztočnice za samorefleksijo svetlih in mračnih momentov. Ne pozabi, da si dragocen, ne pozabimo, da je dragoceno vsako človeško življenje – če danes sploh še vemo, kaj je človek – čeprav ga vsak dan znova vidimo trpeti. Ne pozabi na humor, ne pozabi na druge, ne pozabi nase. Čeprav bi se glasbenik včasih najraje skril, se vseskozi opogumlja s središčno mislijo »in the courage of your love«, s svojo poezijo širi ljubezen, opominja nanjo ter cilja na magičnost glasbe, na magičnost človeške ljubezni. 

Plošča GOLD Alabastra dePluma je sklenjen krog, je širok, skupnostni projekt več kot dvajsetih glasbenic in glasbenikov ter je obenem globoko oseben, meditativen izdelek. Zveni znano, priljudno, kljub izpolnjenim ambicijam nepretenciozno in dostopno. Avtor z deljenjem lastnih glasbenih idej in poetičnih vzgibov spregovori sodelujočim, sebi in gotovo tudi poslušalki. Opominja se – in nas – na vseprisotni kaos, a hkrati vseskozi prijazno svetuje – Go Forward in the Courage of Your Love. 

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness