BAD BREEDING: Divide + SLENDER: Walled Garden

Recenzija izdelka
12. 9. 2017 - 19.00

Torkovo Tolpo bumov bomo posvetili bendoma Bad Breeding iz Anglije in Slender iz ZDA. Oba sta letos izdala plošče pod okriljem La Vida Es Un Mus. Ta založba s španskim imenom in brezhibnim katalogom izdaj domuje v Londonu. Definitivno gre za eno vodilnih založb na punk sceni, ki si upa izdajati tudi čudne in neposlušljive muzike. La Vida Es Un Mus tako pokriva najbolj aktualne bende, ki igrajo post-punk, punk, crust in vse vmes. Njihove izdaje so na sceni zelo dobro sprejete, tudi zato, ker založba pač dobro opravlja svoje delo nabiranja bendov.

 

BAD BREEDING: Divide (La Vida Es Un Mus, 2017)

Najprej se bomo posvetili angleškim Bad Breeding in njihovi plati Divide. Plošča je hkrati izšla tudi za ameriško založbo Iron Lung in tudi to je pokazatelj, da je bend dober in drzen, saj se Iron Lung Records prav tako ne hecajo z izbiro bendov. Podobno kot pri angleški založbi gre tudi pri Iron Lung za skoraj kuratorsko delo, saj izbirajo le tiste najbolj progresivne in zanimive bende na sceni. Če se vrnemo k Angležem, moramo povedati, da gre za še vedno relativno nov bend in da je Divide njihova druga plošča. Prva plošča je nosila isto ime kot sama zasedba in je bila izdana v samozaložbi.

Divide je skupek komadov, ki utelesi zvočno kuliso današnjega sveta. Že začetek z nekakšno lounge glasbeno podlago in rezkim hrupom, ki počasi narašča, nam sporoča, da je realnost ena sama prevara, da je grozna, klavstrofobična, motena ... če le malo bolje pogledamo.

In kakor hitro se zavemo te krute realnosti, nam v obraz eksplodira plošča Divide. Bad Breeding mojstrsko spajajo ogromno žanrov in zvokov. Če naj jih postavimo v določen okvir, jih  označimo za punk bend, a to bo premalo. Bend primarno črpa navdih pri punku in post-punku, a njihova hrupnost definitivno izhaja predvsem iz vplivov ameriške post-hardcore scene, tipičen predstavnik katere je denimo bend Flipper. Tudi spogledovanje z Nuke York bendi je tu očitno, Bad Breeding na trenutke premorejo podoben vibe kot Dawn Of Humans v liniji celotnega art punk fenomena, tipičnega za newyorško sceno. A brez skrbi, bend je originalen, njihova plošča pa zabavna za poslušanje. Celotna plošča je zelo raznolika, vsebuje hitre in besne, pa tudi srednje hitre komade, polne hrupnih in nedefiniranih kitarskih rifov. Prav tako slišimo številne hrupne vložke in klasični kitarski feedback.

Zabavno poslušanje pa ne pomeni tudi plošče na prvo žogo. Gre namreč za kompleksen skupek različnih žanrov, strnjenih v izdelano celoto. Predvsem pa mora biti Bad Breeding gotovo zelo zanimiv bend za živo koncertno okolje in je torej zelo močan obet za četrtkov večer, ko nas čaka njihov nastop v Kinu Šiška!

 

SLENDER: Walled Garden (La Vida Es Un Mus, 2017)

V Tolpi bumov tokrat nadaljujemo s še eno krajšo izdajo, za katero je prav tako poskrbela založba La Vida Es Un Mus. Če smo ob uvodu v oddajo govorili o drznih potezah omenjene založbe, nam izdaja  newyorških Slander dokončno in jasno nakaže kako globoko se ti založniki požvižgajo na žanre in kakovost tehnikalij. Walled Garden je projekt, o katerem praktično ni najti pravih informacij.

Plošča deluje kot nekakšen bedroom projekt. Vse skupaj zveni zelo lo-fi. Enostavne ritem mašine in zasanjane kitarske linije nas navdajajo z občutkom odtujenosti. Skladba It Exists To Make The World Feel Nice govori o norih gobah in le sklepamo lahko, da gre za celoten projekt pod vplivom. Ne gre sicer za psihedelično ploščo, prej za ploščo, ki nastane iz čistega dolgčasa. Jasno je tudi, da ni nastala v enem popoldnevu, v vsej svoji primitivnosti je namreč tudi precej raznolika. Žanrsko jo težko zares definiramo, lahko pa si morda izmislimo novo skovanko in jo etiketiramo kot drone punk. Definitivno je tu prisoten drone in tudi eksperimentalen rob.

Skaratka, prijetno presenečenje iz izjemnega kataloga založbe La Vida Es Un Mus ...

 

Bad Breeding @Fluffer Pit Party III #2
Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness