BIG BUSINESS: THE BEAST YOU ARE

BIG BUSINESS: THE BEAST YOU ARE

Oddaja
4. 6. 2019 - 19.00

Joyful Noise, 2019

 

Že skoraj deset let je minilo od zadnje obravnave razgrajaške dvovprege Big Business v Tolpi bumov na RŠ. Od takrat se je marsikaj spremenilo, zamenjalo in predelalo. Tako v smislu glasbenega izraza benda in njihovega vselej glasnega trušča kot v smislu menjav članov ali bratenja v sodelovanjih z drugimi skupinami. Od leta 2004 delujoča skupina je, tako kot je tudi v trenutni formaciji, začela kot duo. Jared Warren in Coady Willis sta bila s svojo zvočno napadalnostjo pogosto okarakterizirana kot sludge rock, ki se je še najbolje dokazal s svojim živim koncertnim odrskim topotom. Da to drži, smo se nenazadnje lahko prepričali tudi v ljubljanski Cvetličarni pred osmimi leti, ko sta Big Business fino podmazala naša vratna vretenca še pred takoj zatem sledečim nastopom kot del takratnih Melvins.

Ja, prav ta dvojec je od Melvins plate (A) Senile Animal iz leta 2006 pa nekje do leta 2016 tvoril ritem polovico te legendarne zasedbe. Med drugim pa Jaredove nezamenljive glasilke slišimo tudi v noise rock bendu Karp ter pri žal preminulih garažnih punkenrolerjih Tight Bros From Way Back When, ki so bili v tukajšnjih koncih tudi koncertno aktivni. Coady na drugi strani še vedno igra tudi s hrupnimi rockerji Murder City Devils. Big Business se je v svojem obstoju sicer tudi razširil najprej v trio, nato pa še v kvartet, bogatejši za dvojno kitarsko struženje, občasni sint in več vokalov. Kar pa ni ravno podaljšalo, odebelilo ali nadgradilo izvirnega zvoka osnovnega dua. Naj bo jasno, da na tem mestu ne govorimo o zlomu tega dvojca kot frišnega izvira za enega najtežjih gromkih rockerskih rokavov, če se izrazimo zares milo, a vendarle je tandem s surovo in pokajočo produkcijo na svojih zgodnjih platah grmel bolj sveže kot v vseh razširitvah z dodatnimi člani. Samosvoj vokal, ki zveni čez lomastenje baterije in ritje podzemnega basa, pač koplje in vlaži skozi vse prepreke z vse več obliva zvočnega blata, ki ga je pobiral na poti.

Takozvani "botri grungea" v zagrebški Močvari
 / 1. 10. 2015

Par je nato po letu 2014 končal s poskusi v menjavah postav in se vrnil k začetni preverjeni formi, s katero je nadaljeval najprej na kratki izdaji True Gold, ki jo je takrat tudi predstavil v zagrebški Močvari, ponovno v družbi pobratenih Melvinsov, kasneje pa še na EP-ju Tour EP 4 in z veliko ploščo Command Your Weather. Današnja plošča je osmi albumski izdelek zasedbe Big Business, ki je kljub vztrajnim prepoznavnim elementom dvojca s preteklih izdaj morda prav tisti, ki je najbolj zaznamovan z najočitnejšimi gradniki te nemirne godbe. The Beast You Are skratka vsebuje tako Jaredove brneče basovske linije z vsemi varljivimi ovinki, ki komade krmilijo v skoraj sintovsko hropeče klance, denimo v pesmi The Moor You Know, kot tudi v lažje prevozne nagnite zavoje, denimo v komadu Last Family. Coadyjeva copotanja v Time And Heat nemalokrat premlevajo podedovano podobnost z Melvinsovim Croverjem ali drobtinijo v stilu Bonhama in Gingerja, denimo v prehodnem We Can Swarm. Seveda ne izostane niti dvojni vokalni atak, ki še tako nasilno godbo zlahka obrne v skoraj preveč všečne in zapomnljive linije. Big Business se jasno ne pustita motiti, kaj šele ponovno radikalno kadrovsko kompromitirati. The Beast You Are je očitna nadgradnja s strani dvojca, ki je po vrnitvi k okleščeni postavi zdaj na najsvetlejši točki v dosedanjem opusu. Ali če želite drugače – tokrat obravnavani album je zelo blaten in gostljat, hkrati pa bo deloval neverjetno udobno in blagodejno v ušesnih kanalih ljubiteljev težaških strunarskih muzik.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Popravek; v Cvetličarni so Melvins nastopili solo, Big Biz nista otvorila večera. V Zagrebu jeseni 2015 pa sta res otovrila večer. :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.