Crevasse / V0NT: Crevasse / V0NT (split LP) + Physique: The Evolution of Combat

Recenzija izdelka
19. 2. 2019 - 19.00

Tokrat bomo v Tolpi bumov predstavili dva izdelka oziroma poslušali kar tri bende. Začeli bomo s težko pričakovanim splitom z glasbo mednarodne zasedbe Crevasse in češkega hrupnega tria V0NT, sklenili pa z zelo nahajpanim bendom iz Olympije v ameriški zvezni državi Washington, bendom Physique, ki igra hrupni d-beat.

 

Crevasse / V0nt: Crevasse / V0NT (split LP) (Contraszt!, Rope or Guillotine, Order05, Stoned to Death, MxFxl, 2019) 

Crevasse smo v Tolpah bumov obravnavali že v letu 2014, ko smo se poglobili v njihov prvenec. Gre za bend, ki deluje na relaciji med Nizozemsko in Nemčijo. V zasedbi benda Crevasse deluje med drugim tudi Jaka Bolič, poslušalcem Radia Študent poznan kot kitarist doom sludgerjev Leechfeast ter nizozemskih temačnih rockerjev Gold. Tudi preostali člani zasedbe Crevasse igrajo oziroma igrali so denimo v bendih Finisterre, Sandcreek Massacre, Lawine in še bi lahko naštevali. Gre za posameznike, ki že več kot desetletje dolgo delujejo na sceni DIY-punka. Prav njihovo razpršeno premlevanje različnih zvokov, ritmov in žanrov je posameznike, ki sestavljajo bend Crevasse, motiviralo za isaknje novih poti za svoje glasbene talente. V začetku so sicer zveneli kot kakšen progresivni klon His Hero Is Gone, a so z novo izdajo zadevo konkretno premaknili proti - recimo temu – punkovski avantgardi.

Na tokratnem splitu z V0NT nam Crevasse ponudijo zgolj eno skladbo, Addendum, ki teče skoraj dvanajst minut. Skladbo uvedejo repetitivni bobni, kombinirani s sintetičnimi zvoki, ki ustvarijo precej industrialsko zaznamovano zvočno vzdušje. Z repetitivnim kitarskim riffom pa nas nato spomnijo celo na Swans. V skladbi se kitare in bobni počasi razvijajo, vseeno pa skozi celoto bend zadrži repetivno funkcijo riffov, ki se gibljejo z minimalnimi spremembami v tonih. Kompozicija je sestavljena iz različnih tem, ki so občasno tudi grobo odsekane, v čemer vidimo tudi določeno šibkost skladbe, ki v tem smislu potuje s ponekod pregrobimi prelivi. Rdečo nit bend sicer vleče s pevskim izrazom v vlogi nosilca pripovedi. Prav vokal je gotovo najbolj izostrena posamična komponenta v izrazu zasedbe Crevasse. Čustveno kričanje tu deluje kot manifest, kritičen v odnosu do danih realnosti sveta.

V izrazu zasedbe Crevasse je najti duha progresivnih anarhobendov. Crevasse skušajo odgovoriti na vprašanje, kako napraviti punk spet nevarnega. Slutiti je senco benda Catharsis, tisto gonilno prasilo punka, ki na robu družbenega kolapsa kanalizira jezo, upanje in nujo po dvomu o vsem, kar nas obkroža!

Druga stran plošče pravzaprav predstavi podobno zgodbo. V V0NT delujejo trije posamezniki iz češkega punk podzemlja. Vsi štejejo že krepko čez deset let ustvarjanja v lokalnih DIY-bendih, njihova imena poznamo iz bendov, kot so Lakhme, Gattaca, Marnost, Remek in ja, spet bi lahko še naštevali. Podobno kot Crevasse tudi V0NT preizkušajo nove zvoke punka. Sicer ne v tako sveži in progresivni smeri kot Crevasse, a vseeno blizu, z nekakšnim približkom EBM-u z dodanimi hrupnimi vložki in kričečim vokalom. Če Crevasse utirajo nove poti v klasični postavi kitare, bobni in vokal, so V0NT klasična orožja punka zamenjali s synthi in z ritem mašinami. Tudi v temu razmeroma novemu žanrskemu hibridu pa uspešno utelešajo punkovsko jezo, tipična za njihove projekte pa so tudi vsa njihova besedila, pripravljena v češčini.

Kot se za DIY-punk izdaje preprosto spodobi, je tudi ta split izšel v sodelovanju več različnih založb. Grafično oblikovanje je nastalo pod prsti Jake Vatovca, ki deluje pod psevdonimom Horrid Habits. Jaka je sicer tudi vokalist benda Leechfeast, tokratni split pa torej jasno predstavlja tudi rezultat dolgoletnega mreženja znotraj evropske DIY-scene.

 

Physique: The Evolution of Combat (Distort Reality, 2019)

Tolpo bumov pa bomo zaokrožili s pravzaprav popolnim nasprotjem v prvi polovici predstavljeni split izdaji dvojice bendov Crevasse in V0NT. Če je predhodna izdaja skušala vnašati svež in progresiven veter v žanrski izraz, nam želijo Physique predvsem pokazati, kako lahko ustvarijo glasbo, ki zveni enako kot pred dvajsetimi leti. The Evolution of Combat je plošča, ki predstavlja celovit poklon japonski sceni d-beat noisea. Gre za še en bend, ki ustvarja v liniji dediščine pokojnega kitarista zasedbe Disclose Kawakamija. Hrupne kitare, energičen d-beat in izstopajoč bas. Preprosto torej enostaven recept za zabaven bend. Bilo bi se sicer smiselno vprašati, kako to, da je še en Kawakamijev klon na spletu postal tako zelo popularen. Takšnih bendov je dejansko nešteto, vendar le malokomu uspe ustvariti tako zabavno ploščo, kot je to uspelo bendu Physique. Verjetno gre preprosto za splet naključij. Res je, da je bend iz Olympije, kjer domuje veliko odličnih punkbendov, The Evolution of Combat pa tudi ni njihova prva izdaja, ampak tretja. Odgovorov na postavljena vprašanja sicer ne premoremo zares. Plata pač poka od začetka do konca. Kawakami za vedno!

 

CREVASSE - live in Postojna
V0NT - Brundibár (Live @ CheeChaak 2018, Ostrava, CZ)
Physique, live at Chi-Town Fútbol, Chicago, IL.
Leto izdaje: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.