GORAGORJA: ULKUS + WARREGO VALLES: LOCATION OFF

Oddaja
16. 4. 2017 - 19.00

Tokrat se s Tolpo bumov osredotočamo na dve krajši domači izdaji, ki izvirata iz povsem različnih polj muzik in scen. Ena iz trših kitarskih voda, druga iz podtalnih elektronskih sfer, pri obeh pa je prisoten mračen ambient in pokrajinsko prevladujoča instrumentalna glasba. Mračen je torej pridevnik, ki najbolj združuje EP Ulkus briške zasedbe Goragorja in EP Location Off tria Warrego Valles. Za obe postavi pa je to tudi debitantska izdaja.

 

GORAGORJA: Ulkus (Samozaložba, 2017)

Zasedba Goragorja prihaja iz Dobrovega, središča Goriških brd, kjer se nahaja tudi Strelišče - eden starejših klubov pri nas. Bend je nastal iz pepela alter metal zasedbe Haron, v kateri sta delovala kitarist Sergej Pojavnik in bobnar Tomaž Abram, glavna krivca za izdajo Ulkus, ki je v samozaložbi izšla na prvi dan letošnjega leta. Bend deluje kot trio z Andražem Zlobcem na basu, tudi kitaristu zasedbe Hellcrawler in preminulih Elodea. Ulkus ponuja pet instrumentalnih komadov, ki se v sožitju z agresivnejšimi ritmikami spuščajo v melodične post rockovske in metalske ambientale. Razgibanost je prisotna skozi celoten album, kar zasledimo že v uvodnem štiklu Žleht žlahta, ki se prelije v Prvi greh, ta pa se nadaljuje obetavno, ko dinamično preide v jezne breakdowne in strunarske galope. Med zanimivejše pesmi sodi Stalna terapija, predvsem zavoljo ideje zvočne podobe, ki krmari skozi prelive zapomnljivih melodij in sinkopiranih preskokov. Celoten album bi brez težav predstavljal en sam komad, saj se že ob rahli nepozornosti v celoti obrne naokoli, kot mejnik in opozorilo pa stoji zadnji komad Outro, ki s svojimi zvončkljanji in šumi odjekne v tišino.

Besedo Ulkus največkrat zaznamo ob razjedi na želodcu, po domače čiru. A bojazen pred razjedo na prebavilih ali povečanju prebavnih kislin je ob poslušanju tria Goragorja odveč. Njihova glasba namreč na prebavni trakt deluje blagodejno in je v redkih žanrsko opredeljenih »post« krogih pri nas zelo zaželjena. 

 

WARREGO VALLES: Location Off (Kamizdat, 2017)

Location Off je prvi EP elektronske zasedbe Warrego Valles, ki jo sestavljajo Nina Hudej, Nina Kodrič in Asja Grauf. Trojec v štirih komadih predstavi širok spekter elektronsko profilirane glasbe, ki se giblje med ambientalno-vokalno senzibilnostjo in temačno plesno estetiko. Slednja v naslovnem Location Off in Pow sestavlja drugo polovico EP-ja. Počasnejša in bolj razpuščena forma se pokaže prav v zadnjem Pow, s katerim pa je še vedno dovolj prostora tudi za variacije znotraj mračne tehnoidne atmosfere, medtem ko se naslovna polplesno ustaljuje in lebdi nekje nad izsušenimi dolinami našega univerzuma. Plovba in lebdenje se odražata tudi skozi prvo polovico izdaje. Ta je sicer pogosto ovita z vokalom, ki vpada prikrito in skrivnostno iz ozadja, kot v komadu Death Invitation ali pa stoji kot vodilo v uvodni Hande Kader, v katerem pa se nikoli zares trdno ne ustali. Glede na ozadje ostaja izmuzljiv in bled, hkrati pa odmeven in prezenten. Preveliko breme vlog vokala tako večkrat povzroči črnobel afekt.

Da pa sporočilnost ne bi ostala prikrita, so Warrego Valles poskrbele že pred njihovim nastopom v sklopu Festivala Ment, z videospotom za pesem Hande Kader. Hande Kader je bila lani umorjena turška transseksualna aktivistka. Videospot vzorči dele človeškega telesa in jih postavlja v odnos z »naravo«, skozi katero izraža telesno svobodo oziroma nesvobodo, razkrito spolnost oziroma prikrito stisko. Pristop brutalne skrajnosti do objestnih reakcij nad samoumevnim in varno zagotovljenim še vedno ni tako enostaven, kot nam je to »na lepe oči« prikazano. Prikazana pa nam bo zagotovo nova izdaja Warrego Valles, ki je napovedana za letošnjo jesen.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.