Goran Bare & Majke: Nuspojave

Recenzija izdelka
30. 4. 2018 - 19.00

Croatia Records, 2018

 

Tokrat v Tolpi bumov predstavljamo najnovejši album Gorana Bareta in Majk, album naslovljen Nuspojave. Goran Bare je na rock'n'roll sceni področja bivše Jugoslavije zagotovo ena izmed največjih zvezd. Svojo glasbeno kariero je začel leta 1984 z ustanovitvijo Majk, ki so pod tem imenom izdale šest studijskih albumov. Zadnji, Teške boje, ki je izšel leta 2011, je dobil nagrado za najboljši album leta na Hrvaškem.

Majke so na začetku svoje kariere igrale in bile poznane predvsem v alternativnih krogih, tako je bil pri nas eden izmed najbolj poznanih špilov njihov koncert v MKNŽju. Kasneje je njihov surov rock'n'rollerski zvok prišel v ušesa širše publike predvsem zaradi večplastnosti, ki lahko zadovolji tako nezahtevnega kot tudi resnega poslušalca glasbe.

Še ena posebnost in pomembnost Majk, ki jo je potrebno omeniti, pa je ta, da so vedno delovali kot celota, kot bend, kot družina ali kot mehanizem, katerega delci so nenadomestljivi. To jim je zagotovilo tisto posebno začimbo, ki večini bendov v tovrstnih žanrih umanjka in jih s tem zadrži na ravni povprečnosti.

Pred seboj imamo torej nov album, ki ima v imenu izvajalca poleg Gorana Bareta sicer ime Majke, a zaradi prej omenjenih dejstev to ne more popolnoma držati. Že sama vizualna podoba albuma namiguje na dejstvo, da gre za neke vrste preporod, razsvetljenje, na drugi strani pa celo malikovanje avtorja, torej v tem primeru Gorana Bareta. Zdi se kot nekakšen mesija, ki nam bo ob pritisku na gumb play povedal in ponazoril tisto končno resnico, po kateri hrepeni večina ljudi.

Prva skladba z naslovom Ljubav krvari je prvi korak do spoznanja te končne resnice. Hitro uvidimo, kako gre pri albumu Nuspojave res za nekakšen preporod Bareta, saj je v same instrumentale tu dodal klavir, ki ga predhodno njegove skladbe niso poznale. Podobna stvar se zgodi z ritmom, za katerega smo bili pri Majkah navajeni, da žge ... Upali bi si celo trditi, da je bil na predhodnih albumih instrumentalni del tisti, ki so si ga ljudje najbolj zapomnili, tukaj pa se zgodi ravno obratno, v ospredje pridejo besede.

Dejstvo je, da je bil Goran Bare vedno dober pisec tekstov, za mnoge celo prvovrsten pesnik. To, kar se zgodi na albumu Nuspojave v tekstovnem smislu, preseže vse dosedanje plošče. Je neke vrste logično nadaljevanje njegovega besedilnega opusa, v katerem nas pelje čez celo paleto čustev, od bolečine pa vse do svojega lastnega pogleda na svet, ki na novem albumu temelji na koncepciji univerzalni ljubezni, ta pa nas pripelje do ponovnega odkritja samih sebe, kot je Bare zapisal v komadu Osvijesti me: »Osvijesti me, da se ponovo nadjem, smiri me, u kaosu da se snadjem. Ljubav i istina, neka me vode, da pjevam svoju pjesmu slobode.«

V glasbenem smislu pa je to zagotovo album, ki bo poslušalce razdelil med tiste, ki bodo Bareta zdaj še bolj oboževali, in tiste, ki jih bo album dolgočasil. Zdi se, da glasba tokrat podpre temačnost besedil, jih osmisli in jim doda občutek temnega jezdeca na poti skozi življenje. To ni tipičen album Majk. Ravno zaradi netipičnosti izstopa, navdušuje in dokaže, da se red dobra rock'n'roll plata lahko ustvari tudi z več kot tremi akordi.

Omenili smo že, da so Majke vedno lahko ustrezale tudi nezahtevni publiki. V primeru albuma Nuspojave temu ni tako, saj je za njegovo razumevanje potrebno poglobljeno poslušanje in razumevanje, da življenje ni samo igra. Zdaj pa se prepustimo, naj nas Bare odpelje na potovanje v globino svojega divjega življenja.

 

GORAN BARE & MAJKE - LJUBAV KRVARI (RECORDED IN RSL STUDIO)

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness