Grave Upheaval: Untitled

Recenzija izdelka
31. 3. 2018 - 19.00

Nuclear War Now! Productions, 2018

OGABNO!

Tokrat v Tolpi bumov ponovno odpiramo portale v onostranstvo z avstralsko zasedbo Grave Upheaval. Založba Nuclear War Now! Productions je tudi tokrat izdala njihovo ploščo, ki nima imena, tako kot že njihov prvenec iz leta 2013. Tudi tokrat so skladbe brez imen ter so zgolj označene z rimsko številko.

Grave Upheaval je misteriozen bend, saj ne izdaja imen svojih članov. Vseeno pa se je prek različnih intervjujev in ugibanj na spletu pojavilo prepričanje, da gre za projekt dveh članov; eden izmed njih igra tudi v podobno obskurnih Portal, ki so pred kratkim izdali novo ploščo. Pred nekaj tedni smo imeli v Tolpi bumov priliko slišati njihovo novo ploščo z naslovom Ion, ki jo je recenziral Marko Karlovčec. Poleg te asociacije s Portal so Grave Upheaval povezani še z bendi, kot so Impetuous Ritual in Temple Nightside. Zadnji dve imeni sta, tako kot bend, ki ga danes obravnavamo, sinonim za obskuren jamski death metal.

Grave Upheaval so bili eden izmed prvih bendov, ki je začel ustvarjati takšen obskuren alkimistični ritual, ki je združil doom in death metal. Ko govorimo o tem novem valu death metala iz katakomb, seveda ne zanikamo zgodovine finskega metala in mnogih drugih pionirjev iz osemdesetih in devetdesetih. Ne moremo pa spregledati trenda, ki se je pojavil v zadnjih letih, in to je prav kombiniranje dooma in death metala, ki ustvarja različne nianse peklenskih atmosfer. Vse to v zelo nizki uglasitvi in z zelo organskimi posnetki. Trenutna scena pa je takšna, da je prišlo do prenasičenja, ogromno je bendov, ki so le kopija neke ideje.

Avstralski Grave Uphaveal so definitivno eden izmed najboljših bendov v tem žanru. Že prvenec ima takšno moč, da je, ko si zaželiš poslušati kvaliteten death doom, to prva in prava odločitev. V primerjavi s prvim nenaslovljenim albumom je tokrat produkcija malenkost bolj čista in zvočna slika je bolj razločna. Vse ostalo pa ohranja kvaliteto preteklih izdaj. Dolgi komadi se ponavadi začnejo z razvlečenimi kitarskimi rifi, ki so zelo monotoni. V takšnih primerih so najbolj efektivni bobni, ki ustvarijo mračno vzdušje z minimalnimi ritmi in močnimi udarci. Bend najbolj navdihuje prav v teh počasnih delih, saj pričara magično vzdušje, ki odpira portale v pekel. Vokal v teh pasažah spominja na nekakšno tibetansko petje iz dna grla ali pa na pravoslavne cerkvene zbore. Sicer je večkrat uporabljeno klasično globoko kruljenje. Nizki toni kitar nam ne omogočijo, da bi sledili določenemu vzorcu rifov. To ustvari nekakšen kaotičen moment zmede in težko se fokusiramo samo na kitare. Prav zaradi tega pa je celotna izkušnja toliko bolj intenzivna. Prelom takšnih pasaž je vedno prekinjen nasilno, z zverinskimi blast beati na bobnih in deathmetalskimi kitarami. V teh primerih nas prevzame hitrost in nasilje, saj se zvočni spekter odpre in začutimo surovo moč benda. Če smo prej tavali v purgatoriju, se s hitrimi deli odprejo vrata pekla, ki nas posrkajo v večni ogenj. Ampak ta ogenj je hladen, tako da tudi hitri deli ohranjajo lastnost, ki jo bend vzdržuje skozi celo plato. Vzdušje je hladno, kri nam zamrzne in ob poslušanju te plošče lahko nepremično ležimo in strmimo v praznino. Grave Upheaval je skratka bend, ki ustvari unikatno atmosfero, in zelo malo je takih zasedb, ki jim to uspe narediti tako dobro.

Skozi celotno ploščo se prepletata le dva elementa: to so pogubni in počasni deli ter peklenski hitri deli. Formula je zelo enostavna in učinkovita. Dejstvo pa je, da sta za ustvarjanje takšnega vzdušja na celi plošči potrebna talent in dober občutek za kreiranje kompozicij. Poleg tega je potrebno poudariti celoten zvočni spekter, ki je, kot smo že prej omenili, osnovan na surovi in umazani produkciji. Založba Nuclear War Now! Productions je ploščo izdala na dvojnem vinilu v gatefold ovitku. Ko razmišljamo, kje bo končala ta plošča ob koncu leta, ko se bodo polagali računi, lahko mirno rečemo, da si zasluži vrh v death doom žanru. Neizpodbitno je dejstvo, da so Grave Upheaval kralji svojega ceha!

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness