Horace Andy: Midnight Rocker

Recenzija izdelka
18. 4. 2022 - 19.00

 On-U Sound Records, 2022

Po valovih oceana Radia Študent z reggae in dubovsko legendo Horaceom Andyem plujemo na Jamajko in v mesto Kingston, kjer nas pričakuje umetnikov povratniški album Midnight Rocker. 8. aprila ga je izdala legendarna britanska dub, reggae in elektro založba On-U Sound Records, katere ustanovitelj in ikona angleške dub glasbe Adrian Sherwood je ploščo tudi sproduciral. Glede na stilsko povezanost in renome ustvarjalcev je nenavadno, da prvič sodelujeta šele v letu 2022, vendar gre za publiko vsekakor dobrodošlo priložnost.

Rojen leta 1951 kot Horace Hinds, širnemu svetu pa bolj poznan pod vzdevkom Horace Andy, pri rosnih enainsedemdesetih letih še vedno aktivno širi svoje glasbene nauke. Legendarnega Jamajčana je velikokrat možno zaslediti tudi v okviru oddaje Riddim Operator, na reggae in dub sceni pa je še posebej znan zaradi svojega mehkega tenorskega glasu, ki ga znotraj žanra dela unikatnega. Kljub mnogim letom uporabe njegov vokal ne peša in kaže na možnost še dolgoletnejše kariere. Horace se sicer z glasbo ukvarja že od poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko je pri vsega šestnajstih letih izdal singel This is a Black Man's Country, vendar je s svojim glasom večji vtis naredil šele leta 1972 s komadom Skylarking. Vrhunec slave je Jamajčan dosegel v devetdesetih letih, ko ga je k sodelovanju povabila britanska triphop zasedba Massive Attack, s katerimi je posnel bendov prvenec Blue Lines in sodeloval še na mnogih drugih projektih v devetdesetih in pozneje

Ploščo Midnight Rocker je torej produciral Adrian Sherwood, ustanovitelj založbe On-U Sound Records. Sherwood je med drugim v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ustvaril reggae kolektiv Singers & Players, v katerem so kot glavni akterji nastopale dub legende, kot so Prince Far I, Bim Sherman in Mikey Dread. Zasedba je močno pripomogla k rasti popularnosti dub glasbe v državah izven rodne Jamajke, še posebej v Angliji, kjer so dubovske korenine še vedno globoko vraščene v glasbeno prst. Iz nje rastejo žanri, kot so drum‘n’bass, dubstep in triphop, iz njega pa veliko navdiha vlečejo tudi mnogi angleški reperji. 

Andyjeva besedila so tudi tokrat na mestu, govori namreč o klasičnih rastafarijanskih tematikah a.k.a. fuck Babylon, ki sporoča »jebeš moderni svet, vrnimo se raje v predmaterialistično družbo« ali, kot jo imenujejo rastafarijanci, v Zion. Tako se malo odmakne tudi od svojih preteklih besedil, ki so bila od časa do časa, na žalost, tudi nekoliko homofobno naravnana. V pesmih pa se dotakne tudi ljubezenskih in denarnih težav, ki pestijo njegovo dušo in naš moderni svet, ki ga vsi tako obožujemo. 

To, da je Sherwood, eden od pionirjev dub glasbe na evropskih tleh, produciral najnovejši album Horacea Andyja, je tudi ena platinih največjih vrlin. Mešanica Andyjevega svilnatega vokala in Sherwoodove izvrstne produkcije deluje izredno dobro tako na novih pesmih, s katerimi je zapolnjen album, kot tudi na priredbah starih Horaceovih pesmi This Must Be Hell, Materialist, Mr Bassie in Safe From Harm. Sherwoodov vložek je predvsem dobrodošel prav na priredbah Horaceovih starejših komadov. Na njih je namreč posebej poudaril Jamajčanov edinstven vokal, ki so ga njegovi pretekli producenti, še najbolj izredno avtokratski Bunny Lee, dostikrat malce prikrili. Sherwood klasičnemu dub stilu doda tudi nekaj novih, bolj nekonvencionalnih elementov. Na komadu Today Is Right Here se recimo sliši veliko elektronskih in drum‘n’basovskih vzorcev, drugje je mnogo sintesajzerskih vložkov, na plati pa izredno glasno in trgajoče odmevajo tudi globoki basi, ki jih pri dubu nikoli ni preveč.

Za mnoge je tako Midnight Rocker Andyjevo najboljše delo do sedaj. Dotik moderne produkcije in močna umetniška žilica sta poskrbela za izredno pozni karierski magnum opus avtorja iz Kingstona, hkrati pa se je na njem izkazal tudi Adrian Sherwood s svojimi izvrstnimi podlagami. 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.