INHIBIS: FROM WITHIN

Oddaja
29. 11. 2017 - 19.00

GodBlessThisMess, 2017

 

Po Ater Eri se v današnjem terminu posvečamo še eni domači izdaji kitarske glasbe, ki morda svoje poti ne utira skozi tako trdne obrate muzike, marveč se premetava po v naši deželi vedno bolj prisotnih post-skovankah. Po skupinah Seul Ocean in Gora gorja bi protagoniste tokratne Tolpe bumov Inhibis lahko umestili v post metal oziroma post rock žanr, seveda z opombo, da se je ta relativno mlada zasedba najprej kalila v drugačnih glasbenih sferah. Od leta 2012 delujoča lendavska zasedba Inhibis je najprej obstajala kot kvartet, svojo glasbo pa je snovala v mračnejšem stoner rocku, ki ga je leta 2013 zapakirala najprej na demo izdaji Illusions, istega leta pa še v EP Galora Wasteland. Preobrat iz vokalnega kvarteta v instrumentalni trio in občuten veslaj v drugo glasbeno smer je bend zakoličil s prvo dolgo ploščo Sunk Into The Hollow leta 2015, z njo pa tudi našel svoj razširjeni glasbeni izraz, v katerem je očitno bolj domač ter ga nadaljuje tudi z novim dolgometražcem From Within.

Matija Dolenčić na kitari, Jan Franko na basu in Filip Gal za bobni na prvi posluh nadaljujejo glasbeno zastavitev s predhodnega albuma, a jo v resnici peljejo korak dlje. From Within je veliko bolj dodelana plata, čeravno bi si marsikdo želel več zarez in poguma v odklonskosti. Inhibis k stvari pristopajo dosti bolj premišljeno, zajetno, a zaenkrat tudi predvidljivo. V osmih raznolikih skladbah se tehnično igranje pogostokrat umika ambientalnim odzvenom in suče temelje pesmi v zanimivejše konce, kjer jih težje zaobjamemo. Lagodje in atmosferičnost prekinjajo napenjanja in vznikanja gorečih dratastih distorzij, bobnarska sinkopirana premelevanja in obratno. Zvočna slika, ki jo je ponovno zakrivil Gašper Letonja iz zasedbe The Canyon Observer tokrat precej bolj kot ob prejšnjih izdajah začini vsebino plošče From Within. Poleg Gašperja pa po gostovanju na Galora Wasteland svoje glasilke še enkrat pristavi razparani glas Canyonov Matic Babič, ki v komadu Clairvoyant Mind naloži dodatno poleno na razbeljeno glasbo Inhibis. Ob omenjenem komadu izstopa tudi naslovna skladba From Within, ki tekom sedmih minut počasi neti iskre vse do razbremenitve v rohnečih prijemih in ponovnih umirjanjih, kakršna bi potencialno znala delovati še bolj udarno s potrpežljivim grajenjem atmosfere v tiste prave odisejade izgubljenih, pozabljenih in pogrešanih melodij ponovnih vznikanj.

Drugi veliki album Inhibis je začinjen še bolj po post metalsko in pušča puščavski rock enkrat za vselej za sabo. Pri nas vedno dobrodošle post glasbe so bogatejše za še eno izdajo, ki stremi k simbiozi ambientalnega s težkimi vpadi distorzije. Trio se z vsako izdajo nadgrajuje in razvija, in četudi na za zdaj še predvidljivem terenu, verjamemo, da kanijo Inihibis k prihodnjim projektom pristopiti še pogumneje, z več presenečenji in nenadnimi vbodi znotraj svoje glasbe. 

 

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness