IT'S EVERYONE ELSE: New Religion

Recenzija izdelka
14. 4. 2014 - 19.00

Noise Appeal, 2014

 

Hrupni postindustrial hardcore synth rock dvojec It's Everyone Else se po leta 2012 izdani »Is It Me?« oglaša z novo ploščo, ki nosi naslov »New Religion«. Ta svojevrstna domača senzacija, ki preseneča že od pojavitve na Klubskem maratonu leta 2010, že vsa ta leta konsistentno raste in postaja ena najprepričljivejših diskografskih in predvsem koncertnih realnosti tukajšnje underground scene. Na srečo pa razvoj dvojca ne gre v smer kake pretirane izčiščenosti in preproduciranega dolgčasa, temveč ohranja kreativne vajeti čvrsto v svojih rokah in ostaja v drobovnem stiku z osnovnim porivom lastne izraznosti – kot se lahko izdatno prepričamo na sveži »New Religion«, izdani pri avstrijski založbi Noise Appeal.

»New Religion« seveda zveni drugače kot »Is It Me?«, vendar ne toliko zato, ker bi duo spremenil svoj izhodiščni nastavek, kot zaradi dejstva, da gre preprosto za drugo ploščo, posneto v nekem drugem času. Tako se na trenutke zdi, da sta nekatere njune tipične ekspresivne gestikulacije še poglobila, spet drugič pa zašla v še nekaj novih območij – denimo v opaznejšo efektiranost vokalov, ki že sami po sebi dosegajo nove nivoje kričavosti in tudi drugačne, skorajda bluesovske melizmatične popačenosti v čistejših delih. Slednje predvsem v komadih »I've Lost A Life« in »Grinder's Lament«, medtem ko naslovna »New Religion« ter »Guilt Dispenser« izkazujeta do sedaj neslišano ostrino, hipnotičnost, monotono poglabljanje agresije. Njun samooklicani postindustrial se tukaj res pokaže prek anahronističnih ritemmašinskih vzorcev in mehansko zavijajočih loopov, ki jim življenje vdihne ravno povsem predana izvedba v tem trenutku, podkrepljenem z neizpodbitno nujo, hrupom doživljajočega. Prav tako se pokaže že večkrat omenjena sorodnost njune hreščeče, a še vedno pesemsko-melodično orientirane motivike z black metalom, kjer ju družita distorzirana akordična klima in repeticija, ki prek maličenja in nepredvidenega združevanja alikvotov ustvarjata fantomske odzvene aditivnih linij. V tem smislu je eden izmed izstopajočih trenutkov zaključna »Hangman«.

Sicer pa je »New Religion« tudi vizualno in tekstovno močno zaokrožena in poantirana izdaja. Besedilom je na ovitku dodan tudi svojevrsten manifest, kjer It's Everyone Else v duhu naslova plate nanizata sedemnajst deklaracij. Stavki, kot so »no unaddressed family issues«, »no unaddressed personal issues«, »no discouraging«, »no uniformed consumerism«, »no keeping it in« ter »no denial«, so svojevrstna deklaracija intence prek zanikanja - in tudi zanikanja zanikovanja. So nekakšna afirmacija kolektivnega upanja in poguma za prihodnost, obenem pa odsevajo pritisk in breme preveč zahtevnega osebnega projekta oziroma projekta osebnosti. Ključno pri vsem tem pa je, da, tako kot sama glasba, izhajajo iz točke ranljivosti in zloma, a tudi mrakobne telesne slutnje prihajajoče vojne neznanih oblik in oceanske moči kolektivnih subverznivnih tokov.

It's Everyone Else tako med nas pošiljata novo dozo napetosti in vitalne vere v ekspresivno katarzičnost. Ali, kot pravita v naslovnem komadu - »I am done waiting for you, to start a fire, a cleansing fire«. S tem pa dogajanje peljeta stran od jebene ležernosti in zafrkantstva, ki se vedno bolj zažira tudi v domačo neodvisno sceno.

It's Everyone Else bosta nastopila ta četrtek, 17. 4., v klubu Gromka na Metelkovi ob podpori dueta Ontervjabbit.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Download albuma NEW RELIGION: http://itseveryoneelse.bandcamp.com/

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.