Joey Bada$$ - ALL-AMERIKKKAN BADA$$

Recenzija izdelka
11. 5. 2017 - 19.00

Pro Era/Cinematic Music Grop, 2017

 

Iz Brooklyna, ki je dal nekatere najboljših, ki so kdaj držali mikrofon in v njega repali, v današnjo Tolpo prihaja Jo-Vaughn Scott, ki si je, svojemu značaju primerno, nadel nadimek Joey Badass. Svoj hiter vzpon je začel v začetku leta 2012, ko je Cinematic podpisal s celotno Pro Ero, Badassovim brooklynskim kolektivom, in postavil temelje za enega kolosov današnjega vzhodnoobalnega hiphopa. Popularnost Pro Ere, njihovih kompilacij in Joeyja Badassa kot njihovega zastavonoše  se je s tremi mixtejpi in prvim albumom B4.Da.$$ izpeljala v prepoznavnost med hiphop publiko, v mnoga sodelovanja z eminentnimi reperskimi imeni, kot so DJ Premier, Ab-Soul in Action Bronson, ter celo v Badassovo igralsko kariero.

Ob 5. obletnici izida edine plate ustanovitelja Pro Ere, pokojnega Capital Steeza Amerikkkan Corruption, je Joey Badass izdal svoj drugi studijski izdelek – All-Amerikkkan Badass. Poleg datuma izida je v naslovih obeh albumov enako tudi črkovanje besede Amerika – s tremi zaporednimi K-ji namesto C-ja. Navezava na sovražno stanje, ki ga Badass čuti v ameriški družbi, na tem albumu botruje metamorfozi v Joeyja Badassa - aktivista.

Skozi večino narativa albuma reper namreč opisuje trenutno stisko povprečnega Afroameričana. Naj gre za sistemski rasizem, diskriminacijo in izolacijo v ameriških inner-cityjih, policijsko nasilje, super-predatorje Hillary Clinton ali zmago trenutnega ameriškega predsednika - Joey s stanjem ni zadovoljen oziroma je nad njim celo zaskrbljen. Ona – Amerika – ga ne mara, se ne zmeni zanj, za mladega črnca in njegove ljudi. Svoje, tokrat precej bolj kritične misli Joey servira v zanj že konvencionalni brezhibni raznolikosti v flowu, ki ji v nekaterih spevnejših komadih dodaja še petje in reverbirane fraze. Joey pa v nekaterih verzih pokaže tudi, da še vedno obvlada pripravo hipnotičnih momentov nezaustavljivega reperskega ritmiziranja. 

Poleg vsega naštetega je potrebno tukaj opozoriti tudi na produkcijo, ki že sama po sebi skrbi za bogato zvočno sliko. Badass je z izbiro producentov v prvo, po zvoku nekoliko sodobnejšo polovico albuma inkorporiral žanrske vplive, ki v zadnjih letih prevevajo hiphop prostor. V prvih dveh produkcijah še čutimo zvok džezovskih klaviatur zahodnoobalnega DJ Khalila, za lahkotnejše trap, elektro, pop in r'n'b vplive pa poskrbita Newyorčana 1-900 in Kirk Knight.

Na drugi polovici plate so podlage veliko bolj neposredne in nosijo konvencionalnejše hiphopovske forme. Temu primerno gostovanja tu prispevajo različni pljuvači, od manj znanih Joeyjevih kolegov iz Pro Ere do večjih kalibrov, kot sta Schoolboy Q in Meechy Darko, član grupacije Flatbush Zombies. Čeprav so produkcijske forme tu nekoliko bolj tradicionalne, ne delujejo pusto. Za osvežitve skrbijo npr. reggae trenutek v komadu Babylon in pa Statik Selektah na dveh produkcijah, med drugim ob odličnem gostovanju še enega reperskega zvezdnika - J. Colea v komadu Legendary.

Joey Badass torej nadaljuje svoje zorenje kot tekstopisec, reper in nadaljuje s širjenjem obzorij in publike, ki se je dotakne. V svoj razvoj je sedaj poleg že znane tehnične plati na visoki ravni dodal še nekaj več substance. Poleg obilice političnih in socialnih not ob opozarjanju na nezavidljiv položaj današnjega Afroameričana se dotika tudi stanja trenutnega sveta hiphopa, svojega odnosa do scene in nekaterih osebnostnih tematik. Vse to dopolnjuje izjemna produkcijska ekip'ca in njen blend lahkega, trdega in novega. All Amerikkkan Badass je gotovo najbolj koherentna Joeyjeva izdaja do danes in mu še nekoliko približuje vrata vstopa med največje. Če so nekateri pričakovali, da bo omenjeni prag prestopil že s tokratno izdajo, bodo pač morali še malce počakati. Ne pozabimo, Joey poseduje enega največjih potencialov nove šole, a zdi se, da ga še ni popolnoma izkoristil. Vendar pa - daleč so tisti časi in redki so reperji, ki že po prvih albumih dosežejo vrhunec svojega izraza.

 

Joey Bada$$ - "Land of the Free" (Official Music Video)
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

J Cole in Legendary so skupaj s Selektahovimi generičnimi beati dno albuma. A Jizzah se je pa aboniral na eno tolpo letno?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness