Jon Bap: What Now ?

Recenzija izdelka
8. 8. 2016 - 19.00

Astro Nautico, 2016

 

Tokratna Tolpa bumov je posvečena debitanskemu albumu glasbenika Jona Bapa naslovljenemu What Now?, ki je pred dobrim tednom izšel pri založbi Astro Nautico. Jon Bap, nastanjen v ameriškem Buffalu, se je v glasbeno orbito najprej izstrelil z delovanjem v indie rock zasedbi Get Money Squad in hiphoperskemu kolektivu Network. Še bolj je nato nase opozoril z EP-jem Let it Happen, ki je leta 2014 izšel v samozaložbi. Ta isti EP je letos ponovno izdala portlandska Fresh Selects, originalnim šestim komadom pa je bila tokrat dodana nova B-stran. Pet prej neizdanih inštrumentalnih demotov v širšem kontekstu izdaje nosi podnaslov Almost Happened. 

Že od malega se je avtor tokratne plošče igral z različnimi inštrumenti in na EP-ju Let it Happen je vse zaigral sam. Z idiosinkratično mešanico rapa, soula in bitov je že tu nakazal, da njegove “doma posnete drugosti” ne bodo hitro tonile v pozabo. Na frekvencah Radia Študent smo Jona Bapa v eter prvič lansirali z RŠ hitom Gotta Be Your Lover. Tokrat pa njegovo odisejado nadaljujemo s poslušanjem celotnega albuma What Now?, plošče sestavljene iz loopov “avantgardnih taktnih načinov”, kot osnovne gradnike plošče imenuje avtor. V nasprotju s predhodno izdajo Jon Bap tokrat ne igra vloge one-man banda, na albumu namreč slišimo tudi bobnarske eskapade izpod rok mladega bobnarja Mika Mitchella, ki sicer igra pri jazzovski legendi Stanleyju Clarcku. 

Zasnova albuma What Now? je nastajala skozi jam sessione. Ti so se, zanimivo, vršili v cerkvi, v katero je Bap zajahal kot otrok. Jon je na seanse prihajal z že vnaprej pripravljenimi zvočnimi abstrakcijami, Mitchell pa je nato “izumljal” ritme, ki so po njegovem sodili zraven. Sodelovanje je obrodilo izjemen album, na katerem so Mitchellova tolkala odsotna zgolj iz komada Don’t Run into the Dark So Quick, sicer pa njegovo izjemno bobnanje na plošči dominira v tolikšni meri, da se je Bap več mesecev ukvarjal zgolj s smiselnim dodajanjem kitar in vokalov. 

What Now? naj bi bil sprva zamišljen kot album eksperimentalne pop glasbe, vendar pa 12 komadov, ki sestavljajo ploščo, le delno odseva to idejo. Dejansko je mešanica vseh glasbenih zvrsti afroameriškega izvora. Je shizofrena mešanica jazza, funka, R&B-ja, umazanega ritmoklepaštva, podmazanega z najbolj eksperimentalnimi momenti Ricka Jamesa, mestoma celo drum’n’bassa. 

Z uvodnim Guided Meditation nas avtor zvabi v pomirjeno stanje pred uvajanjem glavnine plošče. Drugi komad Forward nakaže lirično sliko albuma, ki besedilom "spoken word" artistov, kot sta Marshnell Rathi v tem dotičnem komadu ali Michael Ronsbottom v komadu Yin, doda lastna razmišljanja pretežno o tem, kaj pomeni biti glasbenik. Jon Bap s svojim tenorjem odlično dopolnjuje Mitchellove bobnarske vložke, kot najlepša primera takega posrečenega zlitja pa bi avtorica tukajšnjega besedila lahko izpostavila komada Born into This ter Other People. Našim poslušalcem že znani komad Gotta Be Your Lover je na albumu še najbližje oznaki eksperimentalni pop. Komadi Fail, Flow in Intuition so subtilno kaotična mešanica izjemnih kitarskih riffov, bobnarskih izpadov in posnetkov intervjujev, v katerih izpraševani Bap naslavlja lastna čustva in življenje glasbenika. Najbolj mil komad albuma je gotovo Don’t Run Into the Dark So Quick, ki nagovarja anksiozne osebke v potrebi mehkih, obarvanih besed bližnjikov. Album zaključi še en umirjen komad Coda: Let it Happen. Tako kot omenjeni uvod, nas tudi zaključek umiri, s čimer nam Bap odpira vrata refleksije o slišanem. 

What Now? ni enostaven album. S prvim vtisom se mestoma zdi, kot da stvari niso pravilno utirjene, kar zna marsikoga odvrniti od ponovnega poslušanja. Vendar pa tistim, ki vam na prvi posluh plošča morda ne bo blizu, svetujemo vztrajanje. Morda pa tako kot mi ugotovite, da gre za krasno poigravanje in preigravanje različnih glasbenih zvrsti izven kakorkoli predvidljivih okvirov. 

 

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.