Koikoi: Pozivi u stranu

Recenzija izdelka
22. 6. 2021 - 19.00

Moonlee Records, 2021

 

Po desetletju, preigranem v raznih lokalnih bendih, je za člane beograjske skupine Koikoi končno prišel trenutek, ko lahko njihov glasbeni potencial zablesti v vsem svojem sijaju in pride na površino brez ovir. Zdi se, da je glasbenikom uspelo rešiti večno zagonetko bendovske enačbe in kanalizirati pristno bendovsko energijo, saj jih lahko le skupen in sinhron pogon pripelje do nebeških višin. Tak občutek daje bend Koikoi z debitantskim albumom Pozivi u stranu, ki je v začetku tega meseca izšel pri Moonlee Records. Z izdajo bend velikopotezno koraka na regionalno sceno in podaja ambiciozen vpogled v glasbo, kot jo doživlja sam.

Četverec Koikoi pripada aktualni generaciji beograjskih bendov, ki so se znašli na odmevni kompilaciji Hali Gali. Prvi bendovi singli so le naznanili neko osnovno usmeritev skupine, vendar lahko zasedbo sedaj, v albumski različici, vidimo v polni sliki in z vsemi vplivi, ki so zaznamovali njeno delo. Čeprav bend izhaja iz bolj sredinskega kitarskega indie zvena, s celotno ploščo neprikrito izkazuje svojo afiniteto do raznih muziciranj, denimo do srbskega oziroma balkanskega ljudskega petja, težkega kitarskega rifovja in elektronskih synth pop odmerkov. Četudi se utegne ta skupek glasbenih usmeritev na prvo žogo zdeti preveč eklektičen, uspe bendu to raznolikost na izdaji upoštevati, ne da bi pustil grenak priokus, kot se zgodi marsikdaj. 

Ena izmed glavnih značilnosti zasedbe Koikoi je to, da si v komadih na plošči preprosto vzame dovolj prostora. Postopoma razvijajo svoje pesmi in si vzamejo toliko časa, kolikor ga potrebujejo, zato komadi brez nepotrebnega hitenja in spreminjanja glasbenih segmentov preprosto dihajo. S tem uspe bendu aranžmajsko vnesti veliko idej, ki tudi ponazorijo različne vplive nanj. Teren potipa za raznimi žanrskimi referencami, vendar nikoli zares ne zagazi na katero od teh področij. Zanimivo je na primer, ko bend nekajkrat rahlo zapade v težje kitarsko rifovje, ampak ga nikoli zares ne zažeži.

Na plati Pozivi u stranu velikokrat slišimo atipične simbioze različnih vplivov, kar jo dela zelo privlačno. To se denimo močno izrazi v komadu Hrastki ga zaznamuje neobičajna mešanica stonerskih rifov in procesiranega ljudskega petja. Na podoben način komad Dodol plava med balkanskim folk vzdušjem in bolj konvencionalnim indie izrazom. Na plošči je bend sposoben pokazati večplastne načine igranja, ki mogoče še najbolj pridejo do izraza v daljših komadih, kot sta Kada ostari dan in Pozivi u stranuki sta tudi posebna presežka na tej plati.

Album je izpolnjen z imaginarnimi, sanjajočimi in dostikrat abstraktnimi besedili. Noben od članov se ne izpostavi kot vodilni pesmopisec ali frontmen, kot je značilno za druge močne regionalne avtorje, denimo Ivana Ščapca iz benda Seine, Ilijo Dunija iz bendov Petrol in Ti ali pa Vaska Atanasoskega iz benda XaxaxaPri skupini Koikoi je ravno nasprotno – tu se še najbolj izkaže kolektivni doprinos članov benda, saj zvenijo res usklajeno, njihova interakcija, tako instrumentalna kot vokalna, pa jih pripelje veliko dlje, kot bi lahko segli kot posamezniki. Tu je recimo zelo prisotno prepleteno petje vokalistk Emilije in Ivane, ki skupaj s prepričljivo prezenco pevca in kitarista Marka drži pokonci celoten album. Po drugi strani instrumentalni doprinos, za katerega je zelo zaslužen tudi četrti član benda, bobnar Ivan, ni zares kompliciran – predstavlja le osnovo za aranžmajske in produkcijske podvige, ki so tu v prvem planu.

Debitantski album Pozivi u stranu benda Koikoi zveni zelo premišljeno, izpiljeno in zrelo, spevno in dostopno, kar je nedvomno primerno za sredinske valove. Zelo dominantna je producentska nota, ki jo redkokdaj srečamo pri kitarsko usmerjenih bendih v naši regiji. K temu je pripomoglo dejstvo, da je bila plata posneta v beograjskem Down There Studio pod taktirko Uroša Milkićaprej znanega kot kitarista surf tria Threesome, ki je s svojim studijskim delom v zadnjih letih postal močan katalizator tako beograjske kot tudi širše regionalne scene. Jasno je, da se je bend Koikoi potopil v izdelavo plošče in iz svojega glasbenega potenciala nedvomno izvlekel ogromno. Kako pa to zveni v živo, bomo lahko slišali že ta četrtek, ko bo bend Koikoi skupaj z zagrebškim bendom Seine nastopil v Gala hali v Ljubljani.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness