Mac Demarco: Salad Days

Recenzija izdelka
6. 5. 2014 - 19.00

Captured Tracks, 2014

 

Genij ne počiva, so pri Captured Tracks pohvalili svojega indie trubadurja, Maca DeMarca. Pri rosnih 23 letih mu delovne etike zares ne manjka, saj je svoj novi album Salad Days v svet poslal med še trajajočo turnejo hvaljenega prvenca '2'. 

Album Salad Days na nek način pokaže DeMarcovo nadgradnjo in novonastalo zrelost ter po drugi strani skoz in skoz poudarja bistvo njegove glasbe. Lirično in melodično album ohranja zapuščino, ki nam jo je vtisnil z že znanimi izdajami, je pa zato naporen urnik nastopanj in snemanj ohranil pozitiven davek. Nova plošča tako zanimivo pokaže samozavedanje o dobrih in slabih straneh naraščajoče prepoznavnosti na glasbeni sceni. 

'Salad Days' ni zgolj paket živahnih melodij, ki so nasledile že obstoječi uspeh, ampak je njegova nadgradnja. Če je glasbeno enako lahkoten in poslušljiv kot prej, so namesto tega besedila tista, ki nam odgrnejo zaveso v zanimivo in odraščajočo osebnost.

Že uvodna scena naslovnega komada 'Salad Days' znotraj poznanega mrmrajočega vokala in popevkaste kitare pronicljivo izrazi refleksije o glasbenikovem preteklem obdobju. S synthi podloženi singel 'Passing Out Pieces' sledi DeMarcu kot pevcu, kantavtorju in nenazadnje tudi producentu, skozi norišnico vzhajajoče kariere. S podobno mero lahkotnega popevanja in čisto rahlo izzveneče nenavadnosti, se v štiklcu 'Brother' pretanjeno prelevi v lastnega svetovalca, preden se zaplete v psihadelični finiš. 

Album tako v enaki meri išče globino svoje duše ter tu in tam ponudi kakšen nasvet, vendar brez pretirane pretencioznosti. Očitno je Mac DeMarco ujel ravno pravšnjo mero med resnicoljubnostjo o tem, kar poje, in melodično nezateženostjo. Eden od zvočnih presežkov je definitivno soul brundaža 'Chamber of Reflection', s synthi presekan mističen komad, ki je v besedilu presunljivo mučen in izstopajoče atmosferičen. Ne bi bilo presenetljivo, če bi glasbenik temu slogu v prihodnje tudi sledil.

Heroj DeMarco se je z albumom Salad Days izkazal kot že uveljavljen kantavtor, predvsem pa kot uspešen raziskovalec. Ni malo glasbenikov, ki bi v burnem urniku spisali in posneli tako osebno ter hkrati svežo ploščo. Namesto, da bi zatežil, se je svojih težav rešil tako, da je posnel odličen album in nam še malo bolj prirasel k srcu.

 

Mac DeMarco - Passing Out Pieces
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.