9. 1. 2016 – 19.00

PARTIBREJKERS: Sirotinjsko carstvo

Vir: Naslovnica

Odličan hrčak, 2015

 

Pred nami je osmi studijski album z naslovom Sirotinjsko carstvo legendarnih beograjskih rokerjev Partibrejkers. Dotični album je izšel novembra pravkar preteklega leta za beograjsko založbo Odličan hrčak. Pesmi so bile posnete v dveh delih, v dveh letih, v dveh različnih studiih; prvih pet v letu 2013 in drugih šest v letu 2014. Teče štiriintrideseto leto delovanja zasedbe, ki jo zaznamujejo številne spremembe v postavi, različna sodelovanja z različnimi glasbeniki, krajšimi in daljšimi premori v delovanju, številnimi nastopi po nekdanji skupni državi ter širom sveta. 

Pravzaprav se glasbena pot Partibrejkersov začne v Ljubljani. Začne se s koncem, z zadnjim koncertom beograjskih bendov Šarlo akrobata in Radnička kontrola oktobra leta 1981 v preddverju dvorane Slovan na Kodeljevem. Razpad benda Šarlo akrobata je prinesel dva nova benda: Ekatarina Velika in Disciplina kičme. Razpad benda Radnička kontrola na tem istem koncertu je naslednje leto prinesel Partibrejkerse, ki jih ustanovita pevec in tekstopisec, takrat komaj polnoletni Zoran Kostić - Cane ter nekaj let starejši kitarist Nebojša Antonijević Anton a.k.a. Riki Rif. 

Pravkar opisani del jugoslovanskega rodoslovnega debla glasbenega rokovskega dogajanja na beograjski punk in novovalovski sceni v začetku osemdesetih nam razkriva ustvarjalno okolje, iz katerega Partibrejkersi izhajajo in v katerem delujejo vse do danes. In danes nam Cane in Anton ter pomlajena ritem sekcija prinašajo enajst svežih skladb, prežetih z zgodovino rock'n'roll glasbe in z edinstvenim prepoznavnim glasbenim načinom. 

V dobre tričetrt ure bomo slišali svojevrsten partibrejkers rock, ki črpa iz bluesa, rockabillyja, rock'n'rolla, rock glasbene palete, začinjene z beograjskim punk in novovalovskim pridihom zgodnjih osemdesetih prejšnjega stoletja. Bend je skozi delovanje spreminjal glasbeno sliko, a vendar vedno v okvirih lastne prepoznavnosti, h kateri v poglavitni meri prispevata ustanovna člana in edina preostala člana iz izvirne zasedbe.

Enkratnost Partibrejkersov temelji na nezamenljivem vokalu in tekstih, ki v stalnem dialogu s tabo, z mano, s samim sabo slikovito iščejo in odkrivajo pot k večji resnici, stran od vsakodnevnih absurdov slehernega človeškega bitja. Zato so besedila magična in pot iskanja resnice je pobeg, je distanca, potrebna za razumevanje drugačnih medsebojnih odnosov, kot nam jih vsiljuje kultura oziroma njena odsotnost v družbenih odnosih, ki jih živimo. In v tej intimi se poslušalec lahko poveže, poistoveti z besedili in glasbo, ki zdaj bluesovsko umirjeno spremlja vdanost v trenutni refleksiji in spet drugič prekipeva in drvi v punk rockovski jezi in odločnosti.

Seveda se med opisanima skrajnostma dogaja dovolj raznolikosti, da lahko rečemo, da na albumu Sirotinjsko carstvo poslušamo dinamično gradivo, ki je kljub dvema snemalnima etapama v dveh letih smiselno zaokroženo v odlično celoto. Neizpodbitni sta tudi izvedbena in tehnična kvaliteta albuma, ki ga bomo danes poslušali v CD formatu, a bo dostopen tudi na vinilu, kot so zatrdili pri založbi Odličan hrčak.

Torej trenutek zatem, tokrat in spet, na vašem najljubšem radiu: Partibrejkers! Z osmim studijskim albumom: Sirotinjsko carstvo!

 

Leto izdaje
Avtorji del
Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj