REIGNING SOUND: A LITTLE MORE TIME WITH REIGNING SOUND

Recenzija izdelka
2. 6. 2021 - 19.00

Merge Records, 2021

 

Še pomnite, tovariši, leto 1995 in vzhajajočo, edinstveno skupino Oblivians, ki je navdušila tako fene garažne scene kot skate punka? Frontman, Oblivian Greg Cartwright, je v letu 2021 združil nekdanje člane skupine v projektu Reigning Sound, ki sicer obstaja že nekaj časa. Čisto frišna, soulfoodovska pa je plata z naslovom A Little More Time with Reigning Sound.

Skupino sestavljajo dolgoletni prijatelji Jeremy Scott, Greg Roberson, Alex Greene in seveda že omenjeni Oblivian Greg Cartwright. V tej sestavi je skupina sicer izdala že nekaj albumov, najbolj poznan oz. uspešen pa je Shattered iz leta 2014, ki je bil posnet pri Daptone Records, založbi, ki je znana po snemanju na starošolski način. S tem albumom so se tudi najbolj približali svojim koreninam, 60-im letom prejšnjega stoletja, rock'n'rollu, soulu in na momente celo dylanovskemu zvoku.

Album A Little More Time with Reigning Sound je verjetno treba poslušati in brati z dveh pozicij. Na internetu lahko namreč najdemo kritike o izpetosti zvoka skupine, ki trdijo, da se je ta zaradi pomanjkanja idej vrnila k svojim koreninam, zaradi česar naj bi izpadla dolgočasno. Vse to seveda do določene mere tudi drži, a se bomo h kritiki vrnili v nadaljevanju. Na tej točki je zagotovo pomembno izpostaviti starost pišočega. Gre namreč za trend, da tovrstne kritike pišejo starejši pisci in piske, ki so sceno iz leta 1995 dejansko doživeli in imajo lasten vpogled. Po drugi strani pa ne smemo pozabiti na mlajšo generacijo, ki ji pripada tudi recenzentka sama. Ta scene ni doživela oz. je takrat šele shodila prve korake v svet, dobesedno, in na album gleda z drugačno časovno ter izkustveno percepcijo. A čeprav lahko trdimo, da to velja za poslušanje kakršnekoli glasbe, gre pri Reigning Sound za žanrsko posebnost, ki nujno potrebuje vrednotenje v prostoru in času. 

S perspektive mlajše generacije, ki se navdušuje nad tovrstno glasbo in izdelki, gre zagotovo za kvaliteten album, ki ga navdihuje že omenjena kultura 60-ih let. Tako lahko slišimo celo paleto zvokov in umetnikov. V pesmi I Don’t Need That Kind of Lovin’ nas spomni na začetnike rock’n’rolla, kot je Little Richard, in pa, zanimivo, originalni zvok Obliviansov, ki se na plošči zares prikaže samo v tej pesmi. V Moving & Shaking se pojavi rahlo kantavtorski moment, po zvoku pa spomni celo na našo skupino The Strange. V Make It Up lahko začetni rif spomni na rife Velvet Underground. Inspiracijo črpajo iz celotnega obdobja in ne imitirajo samo določenega žanra ali skupine, kar je sicer Oblivianova posebnost že od samega začetka ustvarjanja. 

Če se vrnemo k kritiki, da gre pri albumu A Little More Time with Reigning Sound za vračanje h koreninam zaradi pomanjkanja domišljije, jim je verjetno smiselno postaviti v bran dejstvo, da je album nastajal na začetku leta 2020 in med obdobjem prve karantene, ko sta se družba kot celota in posameznik zase vračala k svojim koreninam in spominom. S tega vidika tudi ni čudno, da se album sliši kot prijeten oddaljen občutek, ki nam ga skozi svoja besedila in ritme opišejo glasbeniki. V pesmi Good Life lahko dobimo občutek, da sedimo nekje s pivom in cigareto v roki, skozi okno pred nami pa pleše življenje Obliviana, ki nas vpelje v pesem z verzom: "Once it’s Movin’ You can’t stop it."

V glasbenem smislu nam album potrdi oz. prikaže glasbenikovo odraščanje skozi čas. Ritmi so umirjeni, nežnejši, na momente celo zaviti v nostalgično-romantične akorde in sole na kitarah, ki na čustveni ravni uspešno delujejo na poslušalca. Celo v divjih ritmih lahko slišimo, da bi se leta 1995 ob isti skladbi metali ob tla z viskijem v roki, tukaj pa se kaže nekaj zrelega. Poleg pametnih in lepo oblikovanih besedil in znanega Oblivianovega vokala so se tokrat poslužili tudi ženskih spremljevalnih vokalov, ki dodajo lep prizvok, ali pa nežno piko na i.

Eden izmed najbolj znanih dramskih likov je rekel: "Svet je iz tira" in trditev je pravšnja ocena trenutnega obdobja. Vračanje h koreninam iz dolgčasa, odraščanja, čiščenja svoje glave oz. kateregakoli drugega razloga je verjetno primerno bolj kot kadarkoli. Če pa se ob tem čiščenju zgodi še nekaj takega, kot je album A Little More Time with Reigning Sound, to tako za starejšo kot mlajšo generacijo pomeni nekaj upanja, da bo svet mogoče še kdaj nazaj v tiru. To je upanje. To je Reigning Sound.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Fino.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.