ROMAN FLÜGEL: Happiness Is Happening

Recenzija izdelka
6. 10. 2014 - 19.00

Dial, 2014

 

Roman Flügel je uveljavljena stalnica na elektronski sceni, ki je skozi svojo do sedaj približno dvajset let trajajočo kariero le redko razočaral in se najverjetneje za vekomaj zapisal v glasbeno zgodovino kot nežen velikan nemške elektronike. To oznako gre razumeti tako dobesedno kot tudi nanašaje se na njegovo produkcijo in njeno mesto znotraj širšega polja klubske kulture. Flügla tako v vseh teh letih najdemo kot aktivnega ustvarjalca v raznih slogovnih razdelkih; na primer grobo rečeno od housa in acida do techna in elektra - povrh tega pa je v vseh svojstven in ohranja svojo prepoznavnost. Njegove mnoge plošče so skozi ti dve desetletji njegove producentske dejavnosti izšle pod različnimi imeni, med katerimi je bilo običajno vsakokratno ime odbrano glede na glasbeni izraz, ki se ga je Flügel poslužil na vsakokratni izdaji. Tako njegove samostojne izdelke najdemo pod imeni Roman IV, Soylent Green, ro70 in Eight Miles High. Ko govorimo o Flüglu, pa nikakor ne moremo mimo njegovega pajdaša Jörna Ellinga Wuttkeja, s katerim je spečan med drugim tudi pod imeni Alter Ego, Acid Jesus, Sensorama in The Primitive Painter. In tudi iz tega skupnega loga je prišla lepa kopica stvaritev, ki jih lahko umestimo med najboljše trenutke, ki jih je elektronska sfera plasirala svojemu občestvu. 
  
Vendar je kljub obsežnemu naboru izdaj in veliki prepoznavnosti njegovega imena na elektronski sceni 'Happiness Is Happening' šele Flüglov drugi samostojni album, ki ga je izdal pod lastnim imenom. Njegov predhodnik 'Fatty Folders' izpred treh let je takisto kot pričujoči izdelek izšel pri založbi Dial. Vendar je 'Fatty Folders' ob svojem izidu pustil precej nenavadno mlačen vtis in - oh, ne - zasejal seme dvoma, ki ju zdaj Flügel s svežo izdajo k sreči pridno in uspešno korigira. 'Happiness Is Happening' sicer ohranja umerjenost svojega predhodnika, vendar prinaša znotraj te subtilno razgibanost, ki jo spremlja pridih nostalgije, kakršna se običajno drži njegovih izdaj. Delci obrzdano razigranih melodij, iz katerih občasno zaveje tudi žlahtna melanholija, analogne ritem mašine in pregovorna nemška analitično naravnana preciznost še naprej dajejo nedvomno vedeti, čigave umotvore poslušamo. 

Flügel tako s svojim novim albumom ostaja zakoreninjen v nemški elektronski tradiciji, ki jo, kakopak, skozi leta tudi sam intenzivno sooblikuje. Sicer pa je 'Happiness Is Happening' tudi kot celota smiselno dramaturško zastavljen, saj prvi in zadnji komad - 'Connecting The Ghost' in 'All That Matters' - predstavljata lepo zasanjani obrobi albuma. Rahlo pritajen vrhunec pa doseže ravno v osrednjih komadih - to sta prej ko ne starošolska viža 'Wilkie' in 'Tense Times', v katerem Flügel pusti prosto pot na plano svojim diskoidnim impulzom in tako poslušalca povede na več kot osem minut trajajočo disko ležerno sanjačino. Prefinjeno in skorajda brezčasno.

 

ROMAN FLÜGEL: Happiness Is Happening
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.