RRA: رقص القمر (MOON DANCING) + KELLI FRANCES CORRADO: TUFF FEATHERS

Recenzija izdelka
13. 11. 2021 - 19.00

Sodobna pop glasba pogosto zanemarja vlogo glasbe kot zdravilne sile. To še posebej velja za mainstream pop pesmi, ki so večinoma tako instrumentalno kot tematsko skrbno konstruirane, da se človek bolje počuti glede sebe ... približno tri minute. Strukturno enostavne pop skladbe, ki jih v resnici ne poznate, a so se vam nekako čarobno vseeno vtisnile v misli, tako kot nadležne melodije iz televizijskih reklam, žal nimajo toliko prostora in sposobnosti, da bi preoblikovale čustva oziroma psihološko stanje človeka in mu pomagale premagati ovire na poti do boljšega počutja.

V današnji Tolpi bumov vas bomo počastili ne le z eno, ampak kar z dvema takšnima redkostima, izdajama, ki glasbo razumeta kot višjo silo. Posvetili se bomo delu dveh glasbenih zdravilk: v prvi polovici oddaje bomo vstopili v mistični svet minneapoliške umetnice Rra, nato pa nas čaka nova zbirka zdravilnih urokov čikaške multiinstrumentalistke Kelli Frances Corrado.

 

Rra: رقص القمر (Moon Dancing) (The Conservatory Records, 2021)

Rra je elektronski pop projekt Sare Nell Abdelal, glasbenice, vokalistke in fotografinje iz Minneapolisa. Njen glasbeni portfelj ne odstopa od običajnega ameriškega DIY scenarija. Korenine njenega ustvarjanja segajo v koncerte v hišnih kleteh, kjer je začela glasbeno pot kot del synth pop tria CLAPS. Leta 2016 je debitirala s samostojnim projektom, izdajo EP-ja Perfume of Love, zbirko štirih nežnih bedroom pop skladb, ki jih družita njena vizija o presečišču različnih kultur ter poskus, da bi te povezala v celoto. Tu se Rra prikloni svojim bližnjevzhodnim koreninam in oživi starodavne, celo pozabljene zvoke, ki dobijo novo priložnost za življenje, ko se srečajo z minimalistično elektroniko. 

Na svojem prvem dolgometražcu Moon Dancing, ki ga bomo poslušali v današnji oddaji, Rra nadalje razvija temeljno idejo o povezovanju različnih kultur in v ospredje postavlja svojo filozofijo, ki narekuje, da lahko plesna glasba združuje različne skupnosti in popolnoma odpravi morebitne nesporazume med njimi. Tokrat se umetnica osredotoča predvsem na egipčansko tradicionalno glasbo in iskanje spokojnosti. Rezultat je edinstven zvočni svet, instrumentali s spiritualnim pridihom, ki govorijo o stanju duha. Album povezuje dva različna svetova in je dialog med eno najbolj edinstvenih tradicij ter modernizmom. Soodvisnost med antičnimi melodijami flavte, nežnimi klavirskimi notami ter mističnimi elektronskimi perkusijami je brezhibna, Sarin odmevajoč vokal pa spominja na starodavne napeve. 

V tej glasbeni ekspediciji, ki se giblje na tanki meji med preteklostjo in prihodnostjo, Rra neizogibno vzbuja vzdušje očaranosti in blaženosti ter uporablja glas, ki neposredno nagovori naše občutke in jih poskuša umiriti. Ustvarja občutek povezanosti, zdravljenja duše, za katerega nihče od nas ni mislil, da ga tako obupno potrebujemo.

 

Kelli Frances Corrado: Tuff Feathers (Grimalkin Records, 2021)

V drugi polovici današnje Tolpe bumov vstopamo v povsem drug svet, takšen, ki uteleša mistiko, s čikaško kantavtorico in multiinstrumentalistko Kelli Frances Corrado, ki predstavlja svojo sedmo izdajo, naslovljeno Tuff Feathers, na kateri se ukvarja s procesom zdravljenja duše z glasbo. Že z naslovnice albuma, ki prikazuje zanimivo zbirko zdravilnih kristalnih kamnin, ptičjega perja, sveč in stekleničk, kot naročenih za čarobne napitke, razberemo namig, da avtorica umetniško ustvarjanje razume kot nekakšno obliko obreda, magičnega uroka, ki zahteva čas, energijo in prakso, da se izpolni. 

Naj bo jasno: Kellijino ozadje glasbene zdravilke ni od včeraj. Njeni spomini na odraščanje vključujejo bežanje od doma na koncerte ter zanimanje za molitvene obrede, ki se jih je naučila od svoje romske babice. Njena čudovita obsedenost z magijo, mitologijo in bizarnostjo ter ljubezen do avantgardne, eksperimentalne glasbe sta povod za prav poseben diskografski katalog s konceptualno strukturiranimi glasbenimi konstrukti. Dober primer tega je album Book of Echoes, ki je izšel letos spomladi in ponuja nauke zdravljenja v obliki pesmi, na primer nasvet, kaj storiti, kadar je naša življenjska pot nejasna, ali kako ostati notranje trden v trenutkih stiske.

Novi album Tuff Feathers pa ne učinkuje kot nauk v najširšem smislu, temveč kot zbirka zdravilnih magičnih urokov. Kelli je vsako skladbo napisala v točno določenem tonu, da bi se ujemala z duhovnimi praksami, ki se jih je naučila od babice. Umetnica te spomine zlepi z imaginarnim zvočnim miljejem. Melanholična, krhka elektronika se spopada z nebeškimi notami klavirja in efemernimi notamikitare, medtem pa Kellijin operni vokal daje glas njeni duhovnosti. Najbolj izjemna stvar na albumu je instrumentalni aranžma. Zelo jasno je, da je avtorica precej skrbno razmišljala o tem, kako zapolniti vsako možno sekundo na albumu, kar omogoča poslušalcem, da posvetijo čas in naklonjenost vsakemu inštrumentu posebej.

Album Tuff Feathers je edinstveno čarobno darilo za nemirne duše. Kelli poje o osebnih izkušnjah izgube in tragedije, o občutkih nemira, ki jih lahko premagamo le z vero vase. Tako so instrumentali ter izvedba besedil zaznamovani z meditativnim gibom, nepojasnjeno duhovno močjo, ki takoj izbriše trenutne dvome in stiske uma. Njeni uroki so doza realizma, ki ga je mogoče doživeti le z glasbo.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness