Sauna Youth: Deaths

Oddaja
10. 10. 2018 - 19.00

Upset! The Rhythm, 2018

 

Londončani Sauna Youth so se s svojo avtentično različico DIY punka, pogosto obogateno s hrupnejšimi elementi, govorjeno besedo in izrazito igrivim garažnim preigravanjem, prvič pojavili leta 2012. Četverec je od takrat dalje svojo zgodbo pisal v isti postavi in pri tem nikoli zares spremenil zvočnega izraza. Za psevdonimi Mince, Pines, Boon in Ecke se skrivajo londonski glasbeniki, ilustratorji, prevajalci in nasploh umetniki, bend Sauna Youth pa je v tem zadnjem obdobju postal njihov glavni glasbeni projekt.

V preteklih šestih letih je bend izdal tri albume, med katere štejemo tudi tokrat obravnavanega Deaths. Ob obravnavi značilne glasbeno-besedilne plati albuma pa ne moremo niti mimo pripadajočih vpadljivih grafičnih podob. Konceptualni ovitki, ustvarjeni s pomočjo angleškega fotografa Owena Richardsa, vedno vsebujejo nekatere ključne poteze samega benda – naj so to njihovi inštrumenti ali pa kar podobe posameznih članov. Ti ovitki so torej prav tako postali prepoznaven element celovite izraznosti benda Sauna Youth. Lastnost, ki v kombinaciji s samo glasbo še najbolje ilustrira mojstrstvo benda v cepljenju punka z resnejšimi umetniškimi vsebinami, ne da bi pri tem izgubili šarm katerega koli od obeh potencialno protislovnih miljejev.

Če so Sauna Youth na svoji prvi plošči Dreamlands pokazali svežino in za tisti čas izdali precej relevantno ploščo, smo nato že na njihovi drugi plošči Distractions zaznali utrujenost, kreativno izčrpanost, rahlo nerodnost in odvečno poliranje zvoka. Tokratne nove plošče pa so se lotili bistveno drugače. Bend sicer redko zaide izven orbite punka in njegovega minimalizma, vsaj če smo pozorni predvsem na osnovne komponente njihove glasbe. A novo ploščo so se namenili v celoti napisati ter posneti v strogem roku zgolj petih mesecev in bend je s takšnim načrtom ustvaril nekaj svojih najbolj plodnih skladb. Zastavljeni roki so torej naredili svoje, verjetno ključna lastnost takšnega kreativnega procesa pod pritiskom pa je v tem, kako so si Sauna Youth z namenom lovljenja roka postavili stroge omejitve pri pisanju in aranžiranju komadov. Čeprav imamo zato občutek, da bend vselej operira znotraj točno določenih pravil, je kreativnost tu, ne glede na vzpostavljene omejitve, še vedno na zelo solidnem nivoju. Ploščo Deaths vidimo kot popolnoma organski produkt, izveden timsko, kar v primerjavi s ploščo Distractions izpred treh let verjetno predstavlja največji korak naprej.

Čeprav so Sauna Youth z vsemi dosedanjimi dolgometražci že izkazali določeno zrelost, ta na plošči Deaths doslej izstopa še najizraziteje. Skladbe je bend po svojih besedah tokrat oblikoval okoli koncepta konca. Bend je v tem kontekstu pripravil temačne komade, ki so v osnovi zelo raznoliki, in težko je presoditi, ali gre tudi za izjavo o koncu dosedanjega obdobja ustvarjanja ali celo za konec benda v takšni obliki, kot je obstajal do sedaj. Ko govorimo o zrelosti plošče, pa moramo omeniti tudi besedilno podobo albuma, ki ob poslušanju plošče zavzame močno vlogo, morda še najmočnejšo v njihovi diskografiji. Sporočila so jasna, slogani direktni ... Kaj pa bi sploh lahko še želeli od punk benda???

Sauna Youth se nikoli niso hoteli držati ustaljenih standardov punka. Nekateri recenzenti pravijo, da so njihove poteze anti-antiesteblišmentovske. A če bi pozabili na vse gosto vključene zvočne vzorce in nekonvencionalne vpade, gre vsekakor za bend, ki močno koketira s punkom. Lahko bi jih primerjali s številnimi drugimi sodobnimi punk in garage bendi, ne glede na to, ali imamo v mislih Constant Mongrel, Uranium Club ali koga drugega. Tisto, kar je važno, je to, da album Deaths v njihovo diskografijo vnaša svežino na podoben način, kot je bil njihov debitantski album Dreamlands sam svoj statement leta 2012. Čeprav bend v vmesnem obdobju ni bil ves čas uspešen ali pa so bili posamezni člani benda bolj kreativni v svojih stranskih projektih – denimo v primeru kratkega in plodnega projeka Monotony – se zdi, da so zdaj uspeli integrirati vso svojo ustvarjalnost v enoten okvir in da so v tem precej uspešni. Sauna Youth so še vedno mladi, še vedno savnajo, s takim pogonom pa bodo zlahka pičili tudi še naprej.

 

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness