SCEPTICA: Monochrom + I Tpame I Tvrame: Future Attitude

Recenzija izdelka
11. 4. 2017 - 19.00

SCEPTICA: Monochrom (Synth-Me, 2017) 

Sceptica je lansko leto ustanovljena dvočlanska nemška EBM IDM glasbena formacija. Ustanovila sta jo dark elektroničar Maikko A. in glasbenik Flesh Wire. Oba sodelujeta v EBM-erskem projektu A.I. Zero, Maikko A. pa je poleg tega še ustanovitelj Mind.Area in član trash/death metal zasedbe Human Decay. 

Flesh Wire je tekstopisec Sceptice, Maikko pa ima čez glasbene podlage in vse, kar sodi zraven. Glasbenika ustvarjata samosvojo mešanico electro industrial glasbe ter sintetičnih zvokov. Delno se ukvarjata tudi z žanrom IDM-a oziroma tako imenovane inteligentne plesne glasbe. Nežno ambientalno okrašene melodije z robotsko zvenečimi vokali povrtajo v poslušalčevo podzavest ter sistem njegovega delovanja zavijejo v vzdušje albuma Monochrom.

Ta se prične z elektronsko zvenečim ambientalnim uvodom komada System, ki ga kmalu začnejo prepredati nežni, a hitri sintetizirani bobni. Njihova jakost narašča z razvijanjem skladbe s precej poživljajočimi zvočnimi efekti in družbeno kritičnim recitiranim besedilom. Elementi plesne elektronike se zavijajo v mrak, ko čeznje donijo kovinsko izrečene besede in daljše linije hladne sintetizatorske lirike. Naslovni komad EP-ja je dinamičen instrumentalen kos glasbe, ki bi ga zlahka slišali na plesišču kakšnega underground kluba. Monochrom se zaključi s pretečim ritmičnim konstruktom No Time to Rest, ki počasi enobarvno izzveni v ambient. Monochrom je kratek, a jedrnat introspektiven zalogaj, ki nas ima moč hkrati razživeti in pahniti v temeljit razmislek o sodobnem času.

 

I TPAME I TVRAME: Future Attitude (Black Verb Records, 2017)

I Tpame I Tvrame je elektronski darkwave in coldwave duo, ki se je na sceni pojavil v zgodnjem marcu 2016. Sestavljata ga Franc Kurti iz Albanije in Dina Hajrullahu, ki prihaja iz Kosova. V svoje glasbene konstrukcije rada mešata minimal wave in shoegaze elemente, opazni pa so tudi post punk in industrial vplivi. Do sedaj sta izdala že 3 EP-je in 3 single, ki bodo kmalu izšli tudi v obliki kompilacije na kaseti. Prejšnji mesec je izšel njun najnovejši album, ki nosi naslov Future Attitude. Črnobela naslovnica je delo umetnice Manshu Li. Gre za preprosto sliko silhuet ljudi, ki segajo izven polja ter mečejo senco na abstraktno ozadje različnih odtenkov med seboj prelivajoče se razlite barve. Duo skrbi tudi za estetsko dodelane avtorske videospote.

I Tpame I Tvrame, v slovenskem prevodu – poiskati in ubiti, so v primerjavi s Sceptico po glasbenem slogu nekoliko bolj umirjeni in zasanjani. Album se prične s kuliso počasnih skrivnostnih mračnjaških sintetizatorskih efekov, ki odprejo dodelan minimalističen instrumentalen komad. Ritem se nato pospeši, plesnim beatom pa se priključijo zasanjani vokalni sampli. Strune basa ustvarjajo svojevrstno melodiko. Vse skupaj potencirajo od časa do časa uporabljeni visoki povezujoči se toni, odigrani na sintetizator, ki v glasbi tega dua igra pomembno vlogo. Odmevi ustvarjajo občutek prostorskosti, skladbe pa včasih pestri ubrano nojzanje. Besedila so čutna ter podana minimalistično, na ponavljajoče se intervale ter izrazito ritmično. Poudarjajo jih vesoljsko zveneči synth inserti, ki nosijo tudi določen pridih osemdesetih. V ozadju suvereno odzveneva hladno preigravanje kitare. Proti koncu albuma postane nežno petje tudi bolj melodično, vseeno pa svojo mrakobnost ohranja z razvlečenimi, dolgo zvenečimi verzi. Odmevi na suverenem vokalu in repetitivni elektronsko obarvani bobni poslušalca odpeljejo na popotovanje po zapletenem skoraj utopističnem miselnem svetu. Širok razpon efektov, ki na trenutke spominjajo celo na trip hop, album zaključi v precej duhovnem, a vendar pomirjujočem podtonu ter poslušalca pusti pod močnim vtisom slišanega. Album izraža temačno plat sedanjega časa ter nas sooča z obupom dandanašnje družbe s subjektivnega vidika posameznika, ki je njen del. Vendar se v slišanem skriva več kot le to. Future Attitude je večdimenzionalna glasbena stvaritev, ki odpira možnost za nadaljevanje v prihodnosti, za katero pušča vse konce odprte. Namiguje na to, da se borba tu še ne konča; mnogo bo še potrebno spremeniti in postoriti, da nas lastna prihodnost ne bo pokopala pod lastno težo.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness