Self Defense Family: Have You Considered Punk Music

Oddaja
8. 8. 2018 - 19.00

Run For Cover Records, 2018

 

Enkrat v življenju vsakega refleksije zmožnega punk glasbenika pride čas, ko ga zadene mučno življenjsko kolo staranja, ki pripelje spoznanje o zagonetnostih življenja, med drugim tudi o tem, kako med črnimi in belimi polji obstaja spekter sivine, dolgoletne glasbene kariere pa se ne da graditi na zgolj treh power akordih in distorziji. Takrat kakšni izmed tistih gorečih fanov, katerih kolo časa ali spoznanja še vedno vrti prve obrate, radi na plano privlečejo najzlobnejši možen očitek punkerju, da se je prodal. A zgolj sprememba še ne pomeni sell outa, temveč je največkrat popolnoma organski proces, ki ga lahko pričakujemo, če se ustvarjalec v svojem delu razvija in osebnostno raste. Nekaj tašnih sprememb so v petnajstih letih delovanja doživeli tudi Self Defense Family, ki jih v nocojšnji Tolpi bumov obravnavamo z njihovim novim, najbolj ne-punkovskim albumom Have You Considered Punk Music.

Ameriška zasedba Self Defense Family je leta 2003 začela, poimenovana kot End of a Year. Gre za ime, ki so si ga izposodili iz naslova komada pionirske emocore zasedbe Embrace. Iz Embrace in podobnih post-hardcore bendov osemdesetih in devetdesetih so End of a Year nekaj let vlekli vplive za svojo zvočno paleto in glasbeno izrazje, nato pa je leta 2011 prišla ena prvih večjih sprememb. End of a Year so zrasli v Self Defense Family. Glagola zrasli tu nismo uporabili zgolj stilistično, zasedba je namreč skozi leta postajala vse bolj podobna širše zastavljenemu kolektivu in je opuščala klasično bendovsko formacijo štirih ali petih ustaljenih članov. Kot kolektiv deluje tudi še danes in če se lahko zanesemo na podatke vselej verodostojne spletne enciklopedije, je bilo v njem v različnih obdobjih dejavnih okoli 26 različnih posameznikov iz ZDA in Velike Britanije, med katerimi stalnici predstavljata le vokalist Patrick Kinlon in kitarist Andrew Duggan.

Ogromno število glasbenikov in način delovanja v obliki kolektivnega projekta je omogočilo nadvse rodovitno ustvarjanje glasbe in za seboj pustilo obilen opus, znotraj katerega najdemo preko štirideset singlov, EP-jev in split izdaj z drugimi skupinami. Če se osredotočimo le na solo dolgometražne plošče, pa album Have You Considered Punk Music predstavlja njihov šesti takšen izdelek in nadaljuje zvočni razvoj, kakršnega je zasedba nakazala s predhodnikom Heaven is Earth, izdanim leta 2015. Self Defense Family so s tem albumom izvedli precejšen odmik iz post-hardcora, ki se jih je držal več kot desetletje, in so se premaknili bližje domeni ter prvinam post-punka oziroma indie glasbe. Čeprav se takšna sprememba v zvoku sprva zdi drastična, pa vendarle ni bila popolnoma iracionalna, celoten spekter post-hardcora se namreč še vedno močno oklepa stilističnih meja in smernic punka, post-punk pa se je vsega tega v veliki meri znebil in se napaja kvečjemu še iz punkovskega etosa.

Kljub nakazani okrnitvi zvočne intenzitete je njihov novi album Have You Considered Punk Music eden temačnejših. Prikaže namreč, kako resnično življenje, in s tem globje črpanje ter učenje, glasbenemu izdelku pogosto vlije večjo težo in moč kot kakršnakoli distorzija, ter da lahko že najmanjši utrinek vsakdana ali vsaka kontemplacija pričara več globine kot denimo skrajno ekspresivni žanrski vokali, ki v čustveni nabitosti morda niti niso pristni oziroma lahko izpadejo kot zgolj prazen pastiš.

Zadržani vokali Patricka Kinlona s tem pridobijo možnost doseči močnejši intimen in oseben odnos s poslušalcem. Delujejo lahko celo kot nekakšen notranji glas in ne kot govor od zunaj, saj je Patrickova beseda tu rahlo šepetava in raskava, topla ter zaupljiva, besedila pa pogosto izpadejo kot tok misli. Patrick besedila domnevno piše kar na dan snemanja v studiu, drži se ga namreč prepričanje, da ima stres nanj pozitiven učinek. Posledica omejenega časa pisanja je morda tudi končna preprostost, ki nikoli ne zaide v patetiko, značilno za vokaliste v podobnih vodah, kakršen je denimo Morrissey, s katerim Patricka v komentarju k albumu na Bandcampu primerja kitarist Andrew Duggan.

Tudi Andrew je za ta album moral oklestiti zvočno kuliso kitarske distorzije in iz nje izstopiti razgaljen z jasnim in umirjenim preigravanjem. Samokritično pravi, da so distorzirane kitare zanj pogosto delovale kot varovalo, in da se zdaj z njihovo odsotnostjo na trenutke opazita določena neubranost in razglašenost. A ravno v tem začutimo tudi čar pristne ranljivosti in človeškosti.

Album potuje umirjeno, melanholično, a ne postane enoličen, sploh če se ob poslušanju osredotočimo na besedila, polna glasbenih referenc, življenjskih zgodb in izkušenj. Za kratek čas nam ne le odgrne zaveso svojega osebnega življenja, temveč postane delček našega, ko smo dovzetni za sočloveka in preplet njegove preteklosti, težke sedanjosti ter ambiciozne prihodnosti. Have You Considered Punk Music je najbolj zrel izdelek zasedbe Self Defense Family, v svoji resnejši odraslosti nič kaj dolgočasen, temveč bogat, čuten in poetičen.

 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.