SKAGOS: Anarchic

Recenzija izdelka
2. 7. 2013 - 19.00

 Flenser / Eternal Warfare, 2013

 

Nocoj bomo poslušali težko pričakovano plato kanadskih Skagos, naslovljeno Anarchic, ki je bila izdana na CD-ju prek Flenser Records in na kaseti prek Eternal Warfare. O vinilu še ni govora, čeprav so posamezni deli plat kapljali po spletu kot strani plošče. Stran A se je prvič pojavila pred dobrim letom in pol.

Skagos je eden od zanimivejših bendov, ki so se pojavili na tako imenovani red and anarchist black metal sceni, prav tako pa se jih povezuje tudi s kaskadskim black metalom. Kljub temu, da se dvojec otepa vseh teh oznak, vseeno gre za enega boljših primerkov omenjenih podžanrov. Začetek Skagos sega v leto 2007 s prvimi demo izdajami in spliti. Njun prvenec Ast je bil izdan leta 2009 in od takrat se Skagos smatrata kot zanimivejša in tudi bolj prepoznavna akterja na red and anarchist black metal ter kaskadski black metal sceni. Atmosferični black metal, ki ga ustvarjata Skagos, ne predstavlja nič novega, je pa narejen zelo dobro, z občutkom in to je eden glavnih razlogov, zakaj ta bend izstopa. Skozi svoje ustvarjanje sta Skagos izpopolnjevala tudi svoj slog, ki je bil na začetku zgolj atmosferični black metal. Ko sta izdala split s somišljenikom Panopticon, sta pokazala, da znata ustvarjati onkraj black metala, ampak še vedno obdržati formo, ki je nekako tipična za žanr. Anarchic je bila težko pričakovana plata, ki jo je dvojec ustvarjal tri leta. Lani februarja se je pojavila prva, A-stran plošče, ki je potešila vse, ki so težko pričakovali novo plato. V dobrih dvajsetih minutah Skagos potrdita svoj sloves in poslušalcu data tisto, kar od njiju pričakuje.

Stran A se začne z nekakšnim nežnim post rock uvodom, ki ga spremlja nežno petje. Vse to pa se na silo spreobrne v drveči black metal, ki deluje kot snežni plaz in prekine mirno atmosfero. Vokal je agresiven. Gre za besno kričanje kot ga diktira žanr. Rušilni black metal se na momente umiri v nekakšen mid-tempo sludge, ampak to ne traja dolgo, saj se rušilne sile kitarskih rifov hitro vrnejo. Stran A se dinamično giblje med hitrimi in počasnejšimi deli, ki so polni napetega stopnjevanja, ki večkrat eksplodira. Zaključi se s ponovno vrnitvijo nekakšnega post rocka s pridihom folka, ki se spet stopnjuje v epski sludge. Skratka, Skagos se zelo dobro izkažeta na strani A, še posebej v hitrih delih, kjer melodični kitarski riffi pričarajo prav magično atmosfero.

Stran B je nekaj posebnega, nekaj, kar ni nihče pričakoval. Traja slabih dvajset minut in Skagos zvenita kot popolnoma drug bend. Ni več rušilnih rifov in atmosferičnih post rock delov, ampak zgolj nekakšen eksperimentalni drone folk. Skozi celotno stran se dvojec spusti v popolnoma drugačne vode, ki sicer niso slabe, ampak so pač bistveno drugačne. Prvi del se začne kot nekakšna pripoved, podkrepljena z mirnimi kitarskimi linijami. Vokal je v začetku prisoten zgolj kot govor, ki se počasi stopnjuje v čustveno ter boleče petje. To traja dobro polovico strani. Sledi še miren drone del, ki spominja na kakšne Natural Snow Buildings. Ko sta Skagos objavila stran B, sta šokirala vse, saj nihče ni pričakoval česa takega. Pa vendarle, če bi to bila eno uro dolga plata drvečega atmosferičnega metala, bi lahko hitro zapadla v monotonost in dolgčas. Stran B deluje kot zatišje pred nevihto.

Tako je! Pred dobrim mesecem se je na spletu pojavila stran C in tudi kasete so se že lahko nabavile prek založbe Eternal Warfare. Na strani C sta se Skagos reinkarnirala v najbolj zlobno obliko do sedaj. Prvi del je zaznamovan s prvinskim black metalom, ki je zelo podoben skandinavski sceni - seveda govorimo o atmosferičnem black metalu z otožnimi kitarskimi riffi, ki jih spremlja hitro bobnanje. Bobnanje, ki deluje skorajda površno odigrano, ampak daje nek pridih surovosti. Vokal je še bolj zloben in mračen ter daje občutek trpljenja, prav tako kitarski riffi, ki ga spremljajo. Sredinski del C strani se še zadnjič umiri z minimalističnim post rock delom, ki se kot vedno stopnjuje in ustvarja napetost. Zadnja polovica C strani je osnovana na enem kitarskem riffu, ki se ponavlja v nedogled in postopoma se prelevi v zadnji hrupnejši del, ki zaključi cikel soničnega potovanja.
    
Anarchic je izdelek, ki deluje kot celota, struktura, polna detajlov, ki so zelo dobro premišljeni, kar se tudi čuti ob poslušanju. Kljub temu, da se podobni triki, kot so razna stopnjevanja, večkrat ponavljajo, Skagos ne izgubita pristnosti in izvirnosti. Kot smo že prej omenili, žanrsko ne izumljata nič novega, ampak zgolj ustvarjata dober atmosferičen black metal. Njuna prednost je gotovo to, da mešata ogromno žanrov in se trudita biti čim bolj raznolika. Prav to integriranje različnih žanrov v celoto je bistven talent dvojca, ki si zasluži vso pozornost.

Skagos je bend, ki ne nastopa v živo, sta pa v enem izmed intervjujev omenila možnost, da se bosta kdaj reinkarnirala v formo, primerno za nastope. Upamo, da se bo to zares zgodilo, saj bi bilo imenitno slišati te monumentalne komade tudi v živo.

 

http://skagos.bandcamp.com/album/anarchic

Skagos - Anarchic
Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

skagos v živo = kamlaniye.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.