Slund: Metamorphosis

Recenzija izdelka
19. 7. 2022 - 19.00

samozaložba, 2022

 

Proces metamorfoze v sebi nosi neko pozitivno noto, je kot razcvet male, debele gosenice na njenem romantiziranem potovanju k novemu življenju lepega metulja. V prid lastni nadutosti pa izpuščamo del te magične procesije, v katerem se naša nadobudna gosenica v zavetju samozadanega kokona spešta v nič kaj lepo župo gnusa in se na vse pretege oklepa prejšnjega jaza. Natanko ta bedni obstoj nagnusnega žolca pa je uglasben na frišni plošči z naslovom Metamorphosis domačega antiglasbenika in anonimneža po imenu Slund.

Slund se ponaša s kar 22 izdajami, ki vključujejo mnogotere split plošče in kompilacije. Sočasno ob izdaji Metamorphosis je glasbenik izdal tudi album Noisetape Volume 1, ki kljub naslovu, ki izpostavlja žanr noise, ni plošča noise komadov, temveč gre bolj za poslastico, ki sega od grindcora do powerviolencea. Komadi se pojavljajo na kompilacijah z ameriškimi ThroatpuncH in italijanskimi Suicideforce, svojo grind kampanjo proti zdravim sluhovodom pa je Igor Mortis začel leta 2017 s ploščo The Call Of Agony. S slednjo smo v oddaji Tolpa bumov tudi mi pretresali naše poslušalstvo, pomembna pa je predvsem zato, ker s svojim bizarnim kombom levega grindcore udarca in desnega postmetalskega krošeja stoji kot očiten izvirnik zvoka na novi plošči Metamorphosis.

Grindcore je oblika ekstremne glasbe, ki je zaradi svojega hrupa in hitrosti na nek način antiglasba. Na najbolj bliskovit način združuje elemente hardcora in metala, predvsem pa je neločljivo povezan s političnimi izrazi. Nekonformizem, antikapitalizem in antikonzumerizem so vseprisotni, Igor pa to uteleša s humorističnimi opisi svoje glasbe, ki jo denimo opredeli za smooth jazz disko. Ironičen odnos do družbe pa kulminira v seriji The Slund Show, oddaji v sedmih epizodah na YouTubu, ki ob spremljavi avtorskih komadov parodira kulturo MTV-ja in aerobike ter bele anglosaksonske protestantske Amerike. 

Album Metamorphosis od te rogavosti zavestno odstopi, tik pred klikom na gumb za predvajanje pa se nam po robu postavi temačna naslovnica. V struji blackmetalskih coverjev v stilu Mgłe veliko lažje z nje razberemo občutke kot pa dejanske motive, vseprisoten pa je tudi občutek širše zgodbe, katere razumevanje nam vseskozi uhaja. Slund na novi plošči ta občutek zajame in ga odlično poglobi. 

Zvok nove plošče je Slund ne samo izvlekel iz prvenca, temveč ga je v celoti nadgradil. A ta zvok nas za razliko od klasičnih blitzkriegovskih rafalov grinda in powerviolencea ujame v razburljivo hladno vojno med bliščem in bedo, med postmetalom in grindcorom. Zvok je bistveno manj tradicionalen od zvoka zasedb Wormrot in Napalm Death, smisel pa glasbenik išče prej v začetnem materialu marylandskih Full of Hell. Na tapeti metamorfoze sedaj stojijo krepko daljši komadi, kot smo jih od Igorja in nasploh pri grindu vajeni. 

Pesmi se počasi gnetejo, a to ni moteče, saj je zvočno potovanje dinamično. Gnevospev tekstov nove plošče ostaja minimalen, a izkazuje večjo mero pripovednosti. Odeti v misterijo in kriptičnost predelujemo občutke samote, opustošenja in ničvrednosti. Primer tega je komad The Witness, v katerem neko dekle po tem, ko je bilo priča grotesknemu zločinu, vsako noč pleše v mesečini – v pričakovanju Tistih, katerih čas še pride. Takšne vrste grajenje sveta v nas vzbudi več vprašanj, kot pa ponudi odgovorov, in ustvarja slo po večjem razumevanju sveta, ki ga slika Slund. Komadi so konceptualni, cel album pa žal ne, a to lahko oprostimo zavoljo celovitosti zvoka, kakršnega avtor ponudi denimo v skladbi Black Clouds. Počasi gnileči komad, ki stoji proti koncu albuma, se začne sintetično in zaključi z opustošenjem sludgecore rifov.

Gregor Samsa v svoji preobrazbi ne najde ničesar drugega kot breme in smrt. Edini član projekta Slund, Igor Mortis, pa v preporodu nove plate Metamorphosis odkrije priložnost za dodatno konsolidacijo različnih glasbenih vzgibov. Oboževalstvu je Slund že večkrat dokazal svojo grindcorovsko kredibilnost, z novim albumom pa moli taco v smer tudi širše glasbene ekspresije, ki jo lahko samo pozdravljamo.

 

Welcome to the slund show! 

SLUND
Bandcamp

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness