SSMKOSK: PAJSER IN MLEKO

Oddaja
24. 11. 2019 - 19.00

Zvočni prepihi, 2019

 

SsmKOSK si lastno muziko predstavlja kot kolaž. Svoj izraz postavlja pred estetiko, zato se ob poslušanju njegovih komadov pogosto vprašamo, ali je to glasba ali prej neke vrste širše umetniški performans. V žanrskem smislu ga lahko umestimo med žanre, kot sta hitra gabber in breakcore, predvsem zaradi precejšnje uporabe bobnarskih brejkov oziroma kratkih posemplanih tolkalskih linij. Predvsem je v svojem zvenu projekt SSmKOSK precej kaotičen in se ne podreja ustaljenim idejam. Torej - kaj pa glasba pravzaprav sploh je? Kakšna bi bila definicija pojma glasba? Ali je res nujno, da glasba sledi določenim estetskim idealom, ali so glasba lahko vsi zvoki, predstavljeni s težnjo k ustvarjanju. Kot je nakazal že John Cage - celo tišina je glasba, ko je kontekst pravi ...

SsmKOSK je Blaž Božič. V prostem času rad piše poezijo in je do danes objavil dve pesniški zbirki. Kot glasbenik je aktiven vsaj od leta 2015, ko je izšla njegova prva izdaja Merak. Dvakrat smo ga videli na Klubskem Maratonu Radia Študent. Prvič kot člana poetične nojzerske zasedbe nevemnevem, drugič pa v solo izvedbi leta 2017, ko je nastopil pod psevdonimom SsmKOSK. Trenutno sodeluje z založbo Zvočni Prepihi, pri kateri je izdal že lanski Ptičji Mozak, zdaj pa tudi album, predstavljen v tokratni Tolpi bumov, Pajser in Mleko.

Ko je Blaž Božič, alias KOSK, leta 2017 nastopal v okviru Klubskega maratona, je za marsikoga predstavljal nekaj posebnega, izstopal je s svojo drugačnostjo. Obiskovalce koncertov, vajene bolj lagane glasbe, je njegov nastop verjetno odbil. A navsezadnje si je KOSK s svojimi idejami upal podati na turnejo in je s svojim poetičnim hrupom marsikoga tudi prepričal. Prepričal je tudi avtorja te Tolpe bumov, ki mu sprva tak šunder ni bil ravno blizu; a je s časom ugotovil, da v vsem tem kaosu vlada določen red. Lahko si namreč le za odtenek bolj pozoren na Blaževo uporabo zvočnih efektov in hitro prideš do zaključkov ali (za)misli, ki jih je SsmKOSK morda želel z zvoki poustvariti. Kritika popularne kulture, vtisi dogodkov iz življenja. Zvok SsmKOSK je pustolovski nojz, ki deluje kot medij za pesnikovo poetično udejstvovanje. 

Najnovejši album, pripravljen pod psevdonimom SsmKOSK, je torej Pajser in Mleko. Verjetno gre za besedno igro na rečenico med in mleko. Pajser je tista gradbeniška ukrivljena kovinska palica za puljenje žebljev. Naslov tako predstavlja popolno nasprotje fraze med in mleko, kar ugotovimo tudi že takoj pri prvem komadu, ko KOSK udari s polno silo svojih zvočnih trikov. Podobno kot pri prejšnjih projektih imajo tudi tokrat pomembno mesto na albumu glasba oziroma zvočni vzorci balkanskega izvora. Z dekonstrukcijo raznih balkanskih viž, katerih sempli nikoli v komadih ne vztrajajo več kot nekaj sekund, preigravanjem z brejki in raznimi terenskimi posnetki KOSK znova doseže čar svojih preteklih projektov. Morda pa je letošnji album celo nekoliko bolj melodičen. Tokratna posebnost je skladba Nebo nad Ilirijo, ki sploh ni hrup ali breakcore, prej ambientalna skladba, drone, če hočete. Malce nas spomni tudi na že omenjeni izvajalčev album Merak iz leta 2015. Vendar nas že z naslednjim štiklcem KOSK popelje nazaj na svoje ustaljene zabrejkane tire. 

Album se zaključi z najdaljšim komadom sla po življenju, ki vsebuje govorjene dialoge v nemščini ter prav ekscesno veliko semplov bobnarskih brejkov in orientalske glasbe. Skoraj nenadoma se skladba tudi konča in album se zaključi. Morda deluje takšen konec nepovezano, a vendar izpade kul, ne glede na vse je s plato dosleden. Po petinštiridesetih minutah zabrejkanega nojza plošča pajser in mleko ne razočara. Prav zanimivo bo slišati, kako bo SsmKOSK oziroma Blaž Božič nadaljeval. Kmalu ga lahko ujamete tudi v živo, denimo že 7. decembra v Murski Soboti z Darlo Smoking.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness