Stagnat: Vague Radius

Recenzija izdelka
30. 6. 2023 - 19.00

Defragment, 2023

 

Kozmična prostranstva burijo našo domišljijo, odkar se lahko zazremo v nebo, o tem ni dvoma. Številne nebesne anomalije, skrivnosti raztezajočega se prostora in neznane oblike življenja so morda še toliko bolj mikavne poleti, ko se v času počitnic in dopustov zna zamenjati spalni ritem marsikoga. Navidezno neskončnost vesolja pa jasno lahko preslikamo v navidezno neskončnost glasbenega ustvarjanja. Prav tako je navidezno neskončna tudi glasba, ki specifično gódi kozmosu. S tem v mislih bi bilo nesmiselno debatirati o žanru, ki bi se zvočno še najbolj prilegal zunajzemeljski tematiki, kar je pravzaprav odsev tega, kako različne so naše interpretacije neznanega. Vendar pa je elektronska glasba ravno tista, ki se mnogim kot prva asociacija porodi ob tem, ko se zagledajo v nočno nebo. To je zaradi zgodovinskega konteksta razvoja elektronske glasbe in razvoja moderne tehnologije težko zameriti. Še posebej kadar imamo pred seboj izdelke, kot je najnovejša plošča eksperimentalnega elektronskega dvojca Stagnat.

Letošnja rezidenta prvič v etru!
 / 27. 1. 2023

Duo, ki ga sestavljata Nina Lang in Peter Kalinski, je napram starosti kozmosa popolnoma sveža zadeva. Delujeta od leta 2019, ko je njun improviziran set spodbudil njuno sodelovanje. Gre za kvalitetno zastavljen elektronski projekt, ki je hitro prejel pozornost naše frekvence. Letos sta bila rezidenta DJ seanse in nastopila tudi na showcase festivalu Ment. Stagnat je zvočno temačen in hipnotičen projekt, ki je vase vpil elemente techna, breakbeata in drona. Lang in Kalinski imata poleg Stagnata pod pasom še založbo De/fragment, ki sta jo ustanovila leta 2021. Pri tej založbi je marca letos izšla tudi njuna plata Vague Radius, ob plošči pa je pri londonski založbi Singularity Records izšel tudi film. 

Člana zasedbe Stagnat sta se do končnega produkta Vague Radius prebijala počasi. Vedela sta, da želita v svoji godbi kar se da dobro ujeti prostransko črnino in hlad vesolja. Med procesom sta naletela na kar nekaj kreativnih zidov, dokler ju ni okužba s koronavirusom zaprla med štiri stene. V času karantene sta pregledala zajetno bero dokumentarcev o vesolju in skrivnostih, ki jih skriva, in očitno je, da sta uspela nabrati konkretno zalogo inspiracije, ki jo jasno slišimo na plošči. Plošča poslušalca zapre v kapsulo in ga pošlje proč, na razdaljo nekaj svetlobnih let. Nepredvidljivost potovanja sicer komponirane plošče glasbenika ilustrirata z modularno pripravljenimi deli. Oba člana Stagnat dobro delujeta skupaj. Prehodi iz komada v komad so koherentni in ne zmotijo našega potovanja. Mehanska hipnotičnost glasbe prisili telo h gibanju, um pa pahne v trans. Kljub temu da ne gre za pretirano melodičen izdelek, Vague Radius vseeno vsebuje dele, ki se vtisnejo v spomin. Recimo atmosferski sinti v komadu Uniform Sphere of Fog ali pa tisti v komadu Monatomic Ion. Zvočno se Stagnat z novo ploščo približata zvenu imen skandinavske elektronike, kot so SHXCXCHCXSH, Ulwhednar in Acronym.

Dvojec iz Kranja, večinoma delujoč na Dunaju, nam je z debitansko ploščo predstavil odličen smisel za nizanje hladnih ritmičnih podlag in zunajzemeljskega zvoka. Njuni izredno obetavni začetki so v soskladju z njuno sposobnostjo ilustriranja podob temačnega kozmosa. Plošča Vague Radius je eden od izdelkov, ki kaže na vzpon domače elektronske scene, hkrati pa se dobro uleže med ostale poskuse uglasbitve vesolja. 

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness