THE MINISTRY OF WOLVES: Music from Republik der Wölfe

THE MINISTRY OF WOLVES: Music from Republik der Wölfe

Recenzija izdelka
15. 3. 2014 - 19.00

Mute, 2014

 

~~Volk, ta mitska žival evropskih gozdov, nekdaj pragozdov. Z odkrivanjem Afrike in Azije je počasi začel izgubljati primat v tekmi z levi, sloni, tigri, danes, z globalizacijo, pa še s king kongi, godzillami in drugimi novodobnimi mutanti. Pa je bil nekoč kralj! V poganski mistiki je simboliziral temačnost, zlobo, krvoločnost. Imel je glavno vlogo v mnogih zgodbah bratov Grimm, s  katerimi so plašili otroke in mu s tem napravili krivico, ga za vse čase neupravičeno zaznamovali. A divji pes pri nas že 100 let ni napadel krvoločnega človeka. Glavno vlogo je imel tudi kasneje, v infantilni literaturi onkraj velike luže in v animiranih filmih Walta Disneyja. Bali so se ga trije prašički, vseh sedem kozličkov, ujel ga je Peter iz ruskih zasneženih gozdov, njegov »bratranec« volkodlak pa je bil strah in trepet vse Transilvanije in celotnega Hollywooda. Tudi Rdeča kapica - katere zgodba je bila v osnovi nabita z erotiko in namenjena odraslim in kjer je volk počel marsikaj drugega, kot le krvoločno žrl ljudi - mu ni zaupala. Tudi danes se ukvarjamo s pravljicami. Dotikamo se brezčasnih zgodb in prepisov ustnih izročil bratov Grimm skozi prizmo predstave Republik der Wölfe, za katero so glasbo napisali The Ministry of Wolves. Plata Music From Republik der Wölfe je izšla pri Mute Records, ki je, ko jo je v začetku novega tisočletja pod svoje okrilje vzela EMI, nekako mainstreamovsko mutirala, vendar so nekatera imena ostala v ergeli te založbe. Tako The Ministry of Wolves, trop volkov v jagenjčkovih kožah, tvorijo Mick Harvey, Alexander Hacke, volkulja Danielle de Picciotto in Paul Wallfisch. Skupni imenovalec vpletenih in bratov Grimm, ki sta tam pustila svoje kosti, je Berlin. Hacke, otrok berlinskega proletariata, se je že kot 14-letni mulec pridružil ikonskim noise teroristom Einstürzende Neubauten, sodeloval pa tudi z avstralskimi, kasneje londonskimi in še kasneje berlinskimi Crime & The City Solution, skupaj s Harveyjem. Ta sošolec Nicka Cava iz Melbourna in član njegovih The Boys Next Door, kasnejših The Birthday Party in najkasnejših The Bad Seeds, je s sopriimkinjo PJ ustvarjal na albumu To Bring You My Love. V projekt, v supergrupo, je Hacke infiltriral še svojo ženo Danielle de Picciotto, ustanoviteljico berlinske Love Parade, in klasičnega pianista Paula Wallfischa, švicarskega člana newyorških Firewater in Botanice, ki je pred leti nastopala tudi v KUD France Prešeren in na našem radiu. Krog se sklene s podatkom, da je Wallfisch trenutno direktor gledališča v Dortmundu, kjer je Republik der Wölfe doživela svojo krstno uprizoritev.

Iz detektivskega dela gremo na recenzijo plošče. Zavesa se dviguje. Konceptni soundtrack album stranskega projekta pa je soočen s težo pričakovanj, ki so pogojena s prejšnjimi deli članov The Ministry of Wolves. Music From Republik der Wölfe temelji na poetično transformiranih zgodbah bratov Grimm, ki jih je skozi svojo tesnobno domišljijo v poezijo prelila Pulitzerjeva lavreatka Anne Sexton v svoji zbirki Transformations iz leta 1971. Predstava nosi podnaslov Ein Märchenmassaker mit Live-Musik - masaker moralnih zgodb Jacoba in Wilhelma Grimma, kakršnih ste vajeni iz otroštva. Zgodb o vseh zločinih človeka nad človekom. Saj veste - človek človeku volk! Ugrabitelji v temnih gozdovih, stare coprniške morilke in kanibali so stalni akterji v svetu bratov Grimm. V soundtrack je zapečenih 12 pravljic od Trnuljčice in Pepelke do Rdeče kapice, ovitih v tesnobno tančico bizarnosti in groteske.

The Gold Key z de Picciottovim strupenim pripovedovanjem in ksilofoničnim poskakovanjem služi kot uvod. Fant, je našel zlat ključ. Kjer je ključ, mora biti tudi ključavnica, ki odpira glasbeno knjigo The Ministry of Wolves. »Inside many of us is a small old man who wants to get out. I am your dwarf. I am the enemy within. I am the boss of your dreams. I will give you three days to guess my name and if you cannot do it I will collect your child,« so verzi, ki sledijo, pripadajo pa že kar višku plošče, pilot singlu Rumpelstiltskin, po naše Palčku skakalčku, ki s svojim strašljivim ritmom obudi sprehod medveda čez gozd v videu Bjork, tema pa je nemogoča uganka, ki se razvozla s pomočjo hudiča: »The Devil told you that!« Barvna paleta komadov, katere vokale so si akterji enakomerno razdelili, se razprostira od  skrivnostnega White Snake Waltz s prefinjeno odišavljenim ženskim vokalom, prek veselega Little Peasanta z galopirajočimi klaviaturami do agresivno dramatičnega Žabjega kralja. Klavir in bobni so dominantni, kar nakazuje na podobnosti s Cavovim Henry’s Dream. Pepelko v počasnem valčku krasi z zvezdnatim prahom posut de Picciottin vokal, Rapunzel razpihuje Cohenovo žerjavico, Janka in Metko pa, nesluteč dramo, v gozd vodi umirjen klavir: “Come my little fritter, come my blubbing bubbler, come my chicken dinner.”

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness