THE TIPTONS SAXOPHONE QUARTET & DRUMS: Cookbook

THE TIPTONS SAXOPHONE QUARTET & DRUMS: Cookbook

Recenzija izdelka
3. 3. 2018 - 19.00

Sowiesound/Zipa!/Spoot Music/Red Cedar, 2017

 

The Tiptons našo domačo grudo obiskujejo in navdušujejo že skoraj trideset let, kar botruje tudi dejstvu, da so si v teh krajih prislužile vzdevek oziroma grob ljubiteljski prevod Tiptonke. Po pričevanjih so publiko s svojo energijo in mojstrskim prepletom žanrov že večkrat prepričale na Metelkovi in v KUD France Prešeren, sicer pa so pri nas debitirale kar v Viteški dvorani Križank. V Seattlu formirana zasedba je lani izdala svoj dvanajsti album Cookbook, s katerim se v teh dneh tudi vračajo v ljubljanske loge, natančneje na oder Gromke v sklopu serialke Defonija.

The Tiptons Saxophone Quartet & Drums sestavljajo štiri izjemne saksofonistke, ki skladbe občasno popestrijo še z drugimi trobili ali pihali, pa tudi vokali. Čeprav imajo vse glasbenice nešteto referenc, bomo na tem mestu izpostavili zgolj nekatere. Ustanovna članica zasedbe je Amy Denio, večkrat nagrajena multiinštrumentalistka z zavidljivim pedigrejem in lastno založbo Spoot Music, tukaj pa jo še najbolje poznamo kot članico popularne zasedbe Kultur Shock. Naslednja je Sue Orfield, katere igranje primerjajo s strastjo Kurta Cobaina in veseljem Elle Fitzgerald. Jessica Lurie je mednarodno priznana skladateljica in predvsem performerka, Tina Richerson pa je prva ženska, ki je igrala snemala in nastopala s seattelskim Jazz Repertory Orchestra. Na bobnih mojstrice tokrat spremlja eden najbolj zaželenih avstrijskih bobnarjev Robert Kainar. Profili vključenih glasbenic in glasbenika torej že v osnovi napovedujejo izjemen projekt.

V svoji dolgoletni karieri Tiptonke sledijo svojevrstni glasbeni formuli, ki zveni skoraj kot mikro big band orkester. Njihova formula je sestavljena iz prvin jazza, funka, afro-beata ter elementov orientalskih ritmov in melodij, med katerimi prevladuje balkanski karakter, čeprav je slednjega na zadnjem albumu opazno manj. Opisano pestrost so nakazale že s svojim prvim albumom Saxhouse ter ga stopnjevale vse do predzadnje plošče Tiny Lower Case, ki je predstavila njihov najživahnejši izraz. Slednjega zdaj nadgrajuje obravnavana zvočna knjiga receptov Cookbook, ki je še za odtenek eksplozivnejša oziroma je pravi energijski cunami z največjim številom skladb na enem albumu do sedaj.

Hitro in nepopustljivo nas v svoj žanrsko sočen album vpeljejo že s prvo skladbo Brass Monkey, v kateri se že s skladnjo kompozicije pokaže veseljaški in plesni temperament, ki se vije čez celoten zbir kuharske knjige na dlani. Z naslednjim receptom Tipango nam servirajo, kot namiguje že naslov, latinskoameriške ritme oziroma spogledovanje z argentinskim tangom. Izstopajoča skladba je tudi Recipe For Disaster, s katero ob občudovanja vrednih saksofonskih prepletanjih na ritmični podlagi kahona vse štiri Tiptonke izkažejo še svoje vokalne sposobnosti.

Poleg omenjenih skladb se najde še kopica drugih del s pretežno optimističnim čustvenim nabojem, ki gotovo predstavlja zaščitni znak skupine, ločujejo pa jih nekaj deset-sekundni improvizirani intermezzi, naslovljeni z Rx – latinsko oznako za recept. S svojo radostjo nas z vsako skladbo nepopustljivo držijo v primežu poskočnih tolkal in štirih različnih pihalskih linij, ki se raztezajo od basovskega in tenorskega do alt saksofona. Zvočni razpon Tiptonkam omogoča dinamičnost ter spominja na zborovski način mešanja melodij. Kakega otožnejšega ali nastrojenega izraza ne zaznamo niti v skladbi Who Took The Happiness Out?, nekaj melanholičnih melodij pa slišimo zgolj s predzadnjo skladbo The Long Haul, ki nas opozarja, da se album izteka. Podobne občutke vzbudi še zaključek Lachin, ki v album vnese še mero za zasedbo značilnih orientalskih ritmov ter glasbenih tem z močno emotivno zvočno naravo, ki jo v drugi polovici tega epigrama prevzame vokal.

Dejstvo je, da četvercu saksofonov z bobni ne zmanjkuje ne energije ne navdiha za ustvarjanje dinamičnih in energičnih avtorskih del. The Tiptons Saxophone Quartet & Drums je kolektiv, v katerega glasbenem izrazu izdatno prevladujeta živahnost in mladostnost, ki ju premorejo zgolj ustvarjalci ali morda kar tovariši oziroma tovarišice z močno voljo in optimizmom. Nobenega dvoma ni, da bodo Tiptonke svoje opisane kvalitete demonstrirale tudi ob povratku v Ljubljano - že prihajajoči ponedeljek, 5. marca, v klubu Gromka na Metelkovi.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.