Trim: 1-800 Dinosaur Presents Trim

Recenzija izdelka
11. 8. 2016 - 19.00

1-800 Dinosaur,  2016

 

Za umetniškim imenom Trim se skriva Londončan Javan St. Prix, ki je svojo kreativno pot začel že leta 2002, ko se je pridružil ekipi Bomb Squad, vendar pa je na svoje izjemne MC-jevske sposobnosti zares opozoril šele približno leto kasneje, ko se je pridružil takrat najvidnejšemu grimerskemu kolektivu Roll Deep. V družbi z najbolj čislanimi imeni scene, kot so Wiley, Riko in Skepta, so ga mnogi videli kot pravega naslednika Dizzeeja Rascala, enega prvih članov kolektiva in morda nasploh najširše poznanega grimerskega MC-ja, ki pa je ekipo Roll Deep po nasilnem incidentu zapustil že leto po pridružitvi. 

Vendar je bil Trim že v zgodnjih letih zelo samosvoj, ni se želel uklanjati volji drugih in kaj kmalu se je iz kolektiva Roll Deep umaknil tudi sam. Še pred tem pa si je priboril sloves za sodelovanje v tako imenovanih “wars”, ki so grimerski ekvivalent zvezdniških sporov oziroma “beefs”. In medtem ko so Roll Deep ubrali bolj komercialno pot, je Trim ostal zvest samemu sebi. Oborožen z bistrim umom in talentom za besedne igre je kaj hitro presegel kreativne domete večine grime MC-jev, ki so mu prekrižali pot. 

Trim je v svoji samostojni karieri neodvisno izdajal serijo mikstejpov Soulfood, ki so ga eventualno pripeljali do prijateljevanja z Jamesom Blakeom. Slednji je pod psevdonimom Harmonimix remiksal komad Confidence Boost, ki ga najdemo na Soulfood vol 2 iz leta 2007. Remiks komada je leta 2012 izšel na vinilu pri založbi R&S in kaj kmalu je vzplamtela tudi ideja po obsežnejšem sodelovanju med Blakeom in Trimom, rezultat katerega je plošča, ki jo poslušamo v tokratni Tolpi bumov. 

1-800 Dinosaur je ime založbe, ki jo vodita James Blake in Dan Foat, je pa tudi ekipa prijateljev, ki jo poleg Blakea in Foata zaokrožujejo še producent in kitarist Airhead, Mr Assister in Klaus, vsi tesno povezani tudi v siceršnjo Blakeovo širšo produkcijsko ekipo. Bodisi igrajo v njegovem bendu bodisi so podporni DJ-ji ali v primeru Foata – menedžerji. Skupaj organizirajo dogodke po londonskem klubovju, med drugim tudi redne večere v znanem klubu Plastic People. In z izjemo Mr Assisterja so vsi omenjeni člani kolektiva prispevali beate za ploščo, predstavljeno v tokratni Tolpi bumov. 

Plošča 1-800 Dinosaur presents Trim namreč ni toliko samostojna Trimova plošča, bolj gre za njegovo sodelovanje z ekipo 1-800 Dinosaur. Trim je v intervjuju za spletni portal Complex povedal, da je bil prvotni načrt sicer ta, da bo celotna plošča delo produkcijske ekipe 1-800 Dinosaur, vendar pa je Dan Foat naknadno v miks pripeljal še Bulliona, Boothroyda in Happo, prijatelje, ki tehnično niso del ekipe, a so njihovi beati zadovoljili kreativne ideje vpletenih, zato so bili uvrščeni na ploščo.

Tako je nastal zanimiv izdelek, na katerem se beati lepo dopolnjujejo z ostrim Trimovim jezikom. Najhitreje gresta v uho komada Man Like Me in Waco, pod katera se je podpisal Airhead. Enako učinkovita je tudi s klasično basovsko-breakbeatovsko kombinacijo podložena Happova produkcija Before I Lied. Pravo nasprotje pa je zagotovo uvodni Stretch z Airheadovo minimalistično zvočno krajino in Trimovim kontemplativnim tokom.

Trim v svojih besedilih prepleta samozavestne humoreske o kvaliteti lastnega kreativnega outputa in kritične verze, uperjene proti komercialno usmerjeni, kreativno nepresežni grimerski sceni, katere del je bil nekoč tudi sam in od katere se je že dolgo tega distanciral, med drugim tudi s sodelovanji, nenavadnimi za grime. Takšno je bilo denimo tisto z Markom Pritchardom, ko sta leta 2011 izdala skupni EP Stereotype za založbo Planet Mu. 

Čeprav je glavni oziroma naslovni protagonist plošče Trim, pa bi jo bilo zmotno obravnavati kot njegov samostojni izdelek, saj gre dejansko za ploščo ekipe 1-800 Dinosaur s Trimom kot ekskluzivnim gostom. Če bi ji morali podati oceno v številčni obliki, potem bi najverjetneje dobila 8 in pol. Ocena, ki pove, da je plošča dobra, vendar je na njej še vedno najti prostor za izboljšave. Trim je gotovo eden izmed kvalitetnejših kovačev besed, čeravno se je v sodelovanju z 1-800 Dinosaur slogovno vsaj nekoliko podredil beatom in okrnil svoj doseg. Nemara pa še pred koncem leta izvemo tudi, kako zveni prava Trimova samostojna plošča, saj takrat pričakujemo tudi album Crisis, izid katerega je bil napovedan že pred leti.

 

Trim - RPG

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.