ULWHEDNAR: MODERN SILVER

ULWHEDNAR: MODERN SILVER

Recenzija izdelka
MODERN SILVER LP
31. 3. 2017 - 19.00

Northern Electronics, 2017

 

Ob vsaj približno resnem spremljanju techno scene v zadnjih petih letih je v oči moralo pasti ime navidez arabskega izvora - Abdulla Rashim. Navidez zato, ker gre pravzaprav za švedskega producenta, katerega pravi podpis ostaja skrit vsej širši publiki. Človek, ki je v štartu odlično zakrmaril v deep techno vodah in že takrat s svojim izoblikovanim atmosferičnim zvokom dodobra preoblikoval skandinavsko elektronsko jeklo, je namreč odgovoren za vzpostavitev založbe Northern Electronics.

Ta od samega začetka leta 2013 do danes predstavlja sidrišče izključno švedskim producentom, kot so denimo Acronym, Korridor in Varg, prav slednji pa je ob boku šefa Abdulle Rashima podpisan pod večino založbine diskografije. Izdaje Northern Electronics predstavljajo svež pristop k ustvarjanju in funkcionalnosti materiala, saj založba ne poskuša s podajanjem brezčasnih klasik ali klubskih hitov v že tako prenasičen techno prostor. Namesto tega svoj značilen zvok vzpostavlja skozi dronovsko usmerjeno, velikokrat ritmično abstraktno in eksperimentalno elektronsko glasbo.

Našteta načela z dodano eklektiko v zvočno obliko najbolje povzemata prav Varg in Abdulla Rashim v duo projektu Ulwhednar, katerega albumu Modern Silver se posvečamo tokrat. Hkrati sta oba posameznika tudi najproduktivnejša člana založbine zasedbe, ki se sicer občasno znajdeta tudi pod okriljem drugih založniških hiš, kot so Posh Isolation, Semantica ali Opal Tapes. Modern Silver kot njun že šesti album po vrsti jasno zanemarja koncept snovanja plošče in s tem togo začrtano strukturo, zato ob poslušanju sprva pusti vtis kompilacijske izdaje. A prav ta oblika najbolje ustreza predstavitvi ideje, kakršna nam je podana skozi vsega skupaj osem komadov. Album namreč ne ponuja naprednih zapletenih aranžmajev ali inovativne rabe inštrumentov. Namesto tega se z minimalističnim pristopom, enostavnimi loopi in vselej prisotnimi drone elementi poigrava znotraj horizonta poslušalčevega razpoloženja. Prav ob projektu Ulwhednar pa gre poudariti, da Varg in Abdulla Rashim tu stopita še korak dlje, nonšalantno se podajata v nojzerske odvode, večini komadov pa niti ne vcepita tolkalskih elementov.

Že z prvim komadom 1000 Pills, ki ga zaznamuje uvodno umirjeno vzdušje, začinjeno z umazanimi in distorziranimi sekvencami ter vokalom, Ulwhednar poslušalcem v globino žrela potiskata precej radikalno različico hladne skandinavske atmosfere. V podobni maniri delujeta še kosa IBAB Y1 in albumu istoimenski Modern Silver, umeščena nekam v sredino plošče. Vsem je skupen nojzerski pristop, ki predstavlja protiutež ambientalnejšim ekskurzijam, naslovljenim Aitik, LKAB in Ports of Narvik. Ušesu prijetno prelivajoče se zvočne teksture z vpadajočimi detajli in navitimi efekti ponudijo čas za oddih in so temu primerno umeščene po uvodnem šoku in pred prav takim iztekom. Vsakršno navidez kohezivno poslušalsko izkušnjo pa Ulwhednar brezkompromisno razbijata z dvema tako ritmično kot stilsko plesišču prijaznejšima komadoma. Produkcijsko se dvojec zateka predvsem k modularnim sintetizatorjem zvoka kot najbolj izrazito prisotnemu elementu zvočnosti celote plošče, nad tega pa nalagata manj vpadajoče, a za želeno izkušnjo nič manj pomembne elemente tonalnih synth linij.

Album Modern Silver ne predstavlja kakšnega posebnega produkcijskega presežka in na to niti ne računa. Namesto tega raje nadaljuje založbino vizijo, ki predvsem stremi k izkustvu s pomočjo zvočno bolj izpostavljenih asociativnih elementov čustveno in razpoloženjsko nabite glasbe . Doživetje trenutka in vrste drugih notranjih vzgibov, ujetih v nekaj minutne zvočne krajine in hrušč, poslušalcu ponujajo veliko, ne glede na relativno enostavno aranžirane kose. Dejstvo, da sta se dve od šestih dvojčevih dolgometražnih plošč in še številne druge izdaje Northern Electronics znašle na kasetah, ne odraža določene nostalgije, temveč v prakso potiska želen način poslušanja njihove glasbe. Med predvajanjem je namreč skrajno nerodno vrteti trak, zato smo album prisiljeni poslušati v celoti in le tako z zadostno mero pozornosti dojemamo dodano vrednost dela.

Skupek osmih komadov na plošči Modern Silver ni nujno prijeten ušesu kar vobče in terja poglobljenega poslušalca. Ne glede na končno sodbo pa je v ohlapnih okvirih techna album Modern Silver dobrodošla osvežitev in je izdelek, ki založbo zgolj še dodatno utrjuje na njeni močni obstranski poziciji.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness