Undergang: Aldrig i livet

Recenzija izdelka
6. 1. 2021 - 19.00

Extremely Rotten Productions, Me Saco Un Ojo Records, Dark Descent Records, 2020

 

Z začetkom novega leta bomo tradicionalno lovili še lanske izdaje, ki jih nismo uspeli obdelati v Tolpah bumov. Tak primer so tudi Undergang iz Danske, ki so lani decembra izdali še enega kandidata za deathmetalski album leta 2020. Njihov peti zapovrstjo Aldrig i livet je izšel pri treh izjemno pomembnih založbah za metalsko podzemlje. Severnoameriški trg je preskrbljen s strani ameriške založbe Dark Descent Records, evropskega pokriva nobena druga kot angleška založba Me Saco Un Ojo Records, zadnja pa je bendova domača kopenhagenska založba Extremly Rotten Production, ki je za prave zbirateljske manijake poskrbela, da je album izšel na kaseti.

Kot prvo moramo izpostaviti dejstvo, da so Undergang del vrhunske danske scene, kjer najdemo ogromno dobrih bendov novega obdobja. Vsi pa stremijo k staremu death metalu najogabnejše struje. Nekaj malega o tej sceni smo že govorili v zadnjih DJ grafitih, naslovljenih Izpod radarja, ter v zadnjih D-ligah. Undergang moramo razumeti kot veterane in zastavonoše te unikatne danske scene, ki je postala epicenter evropskega metalskega podzemlja z založbami, kot so Extremly Rotten, in organizatorji festivala Kill-Town Death Fest. Predvsem pa je kolektiv Kill-Town odgovoren za ogromno evropskih turnej svetovno znanih underground bendov.

Undergang obstajajo od leta 2008 in za seboj imajo pet plošč ter ogromno EP-jev in splitov. Do zdaj še niso izdali slabega albuma in dejstvo, da danski četverec s kvaliteto ne pojenja na nobeni izdaji, je postavilo ogromno pričakovanj za Aldrig i livet. Že ob prvem poslušanju je jasno, da gre za vrhunsko death metal izdajo, obenem pa predstavlja odličen razvoj za bend. Predvsem nas šokirajo ogaben zvok in morbidni vokali. V primerjavi z ostalimi izdajami so razlike v zvoku majhne in skrite v detajlih. Undergang so bili v začetku bolj osredotočeni na dele počasnega death dooma in morda manj na razgibane kompozicije. Aldrig i livet je plošča, ki deluje kot naravna evolucija benda, ki išče ekstremnejše zvoke in predvsem način, kako zvočno narisati groteskno sliko, ki jo postreže poslušalcu. Od vseh dosedanjih studijskih albumov zveni najbolj ostudno. V primerjavi z albumom Misantropologi iz leta 2017 je Aldrig i livet bistveno bolj osredotočen na umazan zvok in šume, ki prihajajo iz različnih elementov. Takšen ključen element je morda prav vokal, ki je v osnovi podoben na vseh izdajah, vendar je tokrat podkrepljen z dodatnimi vokali, ki dejansko spominjajo na nekakšno bruhanje oziroma čiščenje zataknjenega „katarca“ v grlu.

Undergangov osnovni zvok se ni spremenil od samega začetka. Razlog pa je ta, da so pristaši stare skandinavske šole, kjer je Bossov pedal Heavy Metal obvezni element, kot atlas pri geografiji - če ga ne premoreš, nimaš kaj delati v učilnici. Ko govorimo o vplivih, ki jih imajo v svoji glasbi, so Undergang zgodovinsko zelo dobro podkovani. Očiten je vpliv Autopsy in njihove plošče Mental Funeral, predvsem ko slišimo počasne dele, v katerih kitare in bobni zaživijo v primitivnih in minimalnih pasažah. Slišimo tudi vplive zgodnjih Carcass, predvsem iz plošče  Reek of Putrefaction, bodisi ko pomislimo na bolj „groove“ riffe bodisi pri zabavnih crust-punk delih. Seveda lahko te punkerske pasaže pripišemo tudi stockholmski death metal šoli, ki je bila v sožitju s skandinavskim D-beatom. Prav v momentih, kjer se skladbe odprejo v enostavne d-beat riffinge, doživimo neizmerno olajšanje, saj so večino časa kompozicije polne agresivnih kitar in hitrega bobnanja. Ob vsem povedanem pa enostavno ne moremo spregledati še enega ključnega vpliva, ki ga imajo Danci, in sicer finski death metal. Tukaj slišimo vpliv benda Abhorrence in njihovega demota iz leta 90 z naslovom Vulgar Necrolatry.

Kot smo prej omenili, Undergang ustvarja kolaž iz različnih elementov starega death metala. Gre predvsem za enostavno matematiko in odklon death metal modernizma. Koncept tega benda je narediti čim bolj pristen izdelek, ki bo spoštovan v metalskem podzemlju zaradi kvalitete interpretacije starega metala. Ne smemo pa pozabiti, da je za takšne izdelke potreben talent, če želimo, da kolaž vplivov funkcionira v perfektnosti. Undergang so tega sposobni, zato je Aldrig i livet ena izmed najboljših plošč leta 2020. Ponudi nam to, kar hočemo slišati: surov, ogaben in zabaven death metal.

 

UNDERGANG live December 4th 2020

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness