Voigt & Voigt: Die Zauberhafte Welt Der Anderen

Recenzija izdelka
20. 9. 2013 - 19.00

​Kompakt, 2013

 

Dva brata iz Kölna, nedvomno Wolfgang bolj znan širši javnosti iz elektronskih muzikaličnih voda, vendar pa deluje Reinhard zadosti suvereno in markantno, da bi dosegel takisto prepoznavnost brez bratovega zaledja. V tej zgodbi in dogajanju pa je nedvomno osrednjega pomena nekdaj prodajalna plošč, od konca devetdesetih pa še založba Kompakt, ki jo Wolfgang Voigt - sicer oseba za nekaj založbami, mnogoterimi psevdonimi in neštevnimi izdajami - vodi skupaj s prav tako glasbeno ustvarjalnima Michaelom Mayerjem in Jürgenom Paapejem. Na tem mestu omenimo še njen odvod Kompakt Extra z renomiranimi, skoraj izključno dvanajstpalčnimi 'Speicher' izdajami, saj sta namreč gospoda Wolfgang in Reinhard sicer pod imenom Voigt & Voigt že povila par pravkar omenjenih »Speicherjev«, vendar pa je 'Die Zauberhafte Welt Der Anderen' njun prvi skupni album. Lahko pa še obvestimo, da je temu z nekajmesečnim zamikom sledil izdelek 'Erdingertrax' pri založbi, ki se prav tako kliče Erdingertrax - in očitno namenjena le njunim izdajam - ter je torej del skorajda tako imenovanega »holdinga Voigt«.

Album 'Die Zauberhafte Welt Der Anderen' je nekakšen svet zase oziroma kot priča naslov - je čarobni svet drugih. Poslušati se ga da predvsem kot glasbeno podlago nekega življenja ali pa njegovega izseka, tako rekoč kot glasbo iz filma. Prinaša kombinacijo tehnažnih in konkretno atmosferično naravnanih komadov, vendar pa se ti prvim postavljajo ob bok kot del  poteka kakšnega konkretnega dogajanja. Plošča daje vtis zanimive strnjenosti - seveda če le niste pristaši zgolj »up-tempo« ali »down-tempo« struje, je to album, ki je poln presenečenj v tej smeri. Na eni strani ponuja bombardiranje izkustva, hkrati pa tudi že z drugo roko boža učinke tega lastnega početja. Zares »čarobni svet drugih«, nemara. Ne gre pa preslišati zveste zakoreninjenosti v nemški elektrončkarski sceni, kar pa je še dodatno podkrepljeno z nemškimi naslovi komadov in prav tako samega albuma. Kar pa je toliko bolj zabavno, saj je bil sam Wolfgang zavoljo tega skorajda obtožen nekakšnega nemškutarstva v svojem početju. 

Ob tako legendarnih in trdovratno obstojnih imenih ne moremo mimo vprašanja, ali se je mogoče izpeti z leti. Skoraj brez dvoma je to očitek, ki ga lahko brez slabe vesti usmerimo proti založbi Kompakt, katere zlata leta so z izjemo nekaterih redkih izdaj v njihovem katalogu nedvomno mimo. Zagotovo pa ni v izdaji 'Die Zauberhafte Welt Der Anderen' slišati česarkoli blizu prelomnega, temveč pač enega izmed albumov, ki jih vendarle lahko umestimo v kategorijo 'intrigantnega'.

 

Voigt & Voigt: Tja Mama Sandra Maischberger
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness