Integracija realnosti

Kulturna ali glasbena novica

Vse bolj je jasno, da je potrebno sistemsko redifinirati temeljne koncepte umetnosti, kulture, pa tudi same resničnosti, v kateri se je znašel sodobni človek. V naslednjih treh dneh bo v Trbovljah potekal že sedmi po vrsti Festival novomedijske kulture Speculum Artium. Otvoritev se bo zgodila danes ob sedmih v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje z avdio-vizualnim performanskom japonskega dvojca usaginingen. Letošnje vodilo festivala se glasi "integracija realnosti". Govorili smo z enim izmed organizatorjev festivala - Andrejem Udučem:

Izjava

Kam nas bo peljala tehnologija in kaj to pomeni za vprašanje človeka kot socialnega bitja?

Izjava

Nove umetniške prakse, ki so izven institucionalizirane umetnosti, težko pridobijo sredstva za financiranje velikih, tehnoloških projektov. Vse bolj je jasno, da vodstvo kulture ne razume novih paradigm. Uduča smo vprašali, kako se s temi težavami sooča program Delavskega doma Trbovlje:

Izjava
 

Kot smo poročali že včeraj, je prišlo do prvih konkretnih premikov pri reševanju in uresničevanju zahtev gladovno stavkajočega direktorja Zavoda Ksevt, Mihe Turšiča. Na včerajšnji dopoldanski seji Komisije državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport so namreč kot rešitev druge zahteve, preoblikovanja Zavoda Ksevt v nacionalno institucijo, podali predlog, ki umešča KSEVT kot enega izmed deležnikov pri vzpostavitvi Slovenske vesoljske agencije. Kar je kasneje potrdil tudi predsenik vlade, Miro Cerar, ki je pred popoldansko izredno sejo parlamentarnega odbora za kulturo obiskal stavkajočega Turšiča. Na današnji tiskovni konferenci je Turšič izrazil zadovoljstvo nad premierovo obljubo, vendar zaradi neizpolnitve prve in tretje zahteve, odstopa direktorice direktorata za ustvarjalnost, Biserke Močnik, in povečanje proračunske postavke za kulturo na dva procenta, stavko nadaljuje. Govori Turšič.

Izjava

Kot je poudaril Jurij Krpan, član stavkovne ekipe Mihe Turšiča, je na seji parlamentarnega odbora za kulturo podan predlog za ustanovitev Slovenske vesoljske agencije predstavil tudi Tadej Slapnik iz kabineta predsednika vlade, vendar predsednik odbora, Dragan Matić, predloga ni spremenil v sklep, prav tako ni bilo nobenih konkretnih odgovorov na prvo in tretjo zahtevo. Povzema Jurij Krpan:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.