4. 1. 2013 – 13.00

Igranje

Morda ni najbolj pošteno, da se pisanje o knjigi začenja z imenovanjem nagrade, ki ji je bila podeljena. Igranje avtorice Stanke Hrastelj je zmagovalni roman prvega natečaja modra ptica, ki ga je lansko leto razpisala Mladinska knjiga.

Roman je bil nato pomladna zvezda založbe Mladinska knjiga.

Kakovost, komunikativnost, berljivost so lastnosti, ki jih je pri romanu Igranje izpostavila žirija modre ptice. In literarna mojstrovina tudi.

Vse se začne tako, da mlada ženska preneha hoditi v službo. Ni razlogov za črni scenarij: ni izgubila službe, ampak ji zdravstveno stanje ne dovoljuje več opravljanja prejšnjega dela. Tudi njeno zdravje ni razlog za sekiranje: alergijo ima, nič hujšega. Kljub temu gre vse narobe: ženska je naravnost zgubljena in ne ve, kam s sabo.

Kolegi jo pogrešajo – ponujajo ji celo drugo delovno mesto v isti ustanovi. Ampak ona ne bi. Ostane doma. Skrbi za dom in ljubečega moža. S tem ve, kaj početi. Glede ostalega ji ni nič jasno. Ve samo, da ne bi. Ne ve sicer, kaj bi. Ve pa, da večine stvari ne bi. Mnogo jih vseeno naredi, možu ali okolici na ljubo. Gleda filme. Raziskuje družinsko drevo. Brez nekega navdušenja. Znanki čuva psa. Začne pisati obskurne članke za žensko trač revijo.

Brezvoljnost se stopnjuje v zlovoljnost in nevoljnost in nazadnje v paranojo. Tudi tisti ignoranti, ki izvrstno prikazane shizofrenije nismo prepoznali v formi izmenjavanja opisujočega notranjega monologa s popačenimi slikami v glavi, ki se zavedajo svoje popačenosti, a vseeno porajajo nerazumne odločitve, smo si na koncu romana na jasnem, da gre v romanu ne samo za dekle, ki je podleglo razvijajoči se shizofreniji, ampak tudi za res v redu popisano pot iz, no, psihične nulte točke v točko ena.

Roman je mestoma res zabaven. Punca je na začetku svoje nenadejane in neželene svobode še precej frivolna in zgovorna, trivialni zapleti okoli trač revije pa so zaradi svoje zmerne pogrošnosti verjetno vrhunec romana za marsikatero bralsko dušo. Ampak pozor! Naj vas utemeljitev žirije kljub temu ne zavede! Ko pravijo, da je »roman Igranje literarna mojstrovina, pisava enega za vse, ki prepleta resničnost in sanje, revije za ženske, seks, dobre knjige in filme, Gilgameša, festen in ustvarjalno brezdelje,« torej ko žirija to pravi in s tem obljublja, obljublja preveč.

Nič od omenjenega ni v romanu pod pomeni, ki jih sicer obljubljajo imena. To je roman o shizofreniji. In konec. Vse ostale vsebine v zgodbi so gradniki, kamenje na poti, ki sestavlja mozaik, še pogosteje pa se valja pod nogami. Z romanom zaradi tega seveda ni nič narobe, nasprotno. Blurbu o knjigi ne bi škodilo malo tiste preciznosti, ki ga sam izpostavlja kot kvaliteto knjige. 

Skratka: kakovost, komunikativnost, berljivost – zagotovo ja. Literarna mojstrovina – tako daleč ravno ne bi šli.

Do letošnjega marca poteka izbor novega literarnega dela za nagrado modra ptica, ki jo podeljuje Mladinska knjiga, tokrat so se odločili, da iščejo mladinski roman. Ožji izbor je že objavljen in obetaven. Žiriji želimo srečno roko pri pisanju razlage.

Pisala: Andreja

 

Dodaj komentar

Komentiraj