Gradbišče urbanističnega filma na bežigrajski jami

Kulturna ali glasbena novica
9. 8. 2021 - 15.10

Danes ob pol devetih zvečer se na območju bežigrajskega kraterja v organizaciji kulturnega društva prostoRož pričenja 3. letni filmski festival o mestih, urbanistiki in arhitekturi, z naslovom EDO. Letošnja edicija festivala bo potekala v znaku krize, ki jo je intenzivirala epidemija: spraševala se bo, kako te burne čase preživeti v mestih.

Društvo prostoRož že vse od leta 2004 povezuje interdisciplinaren skupek arhitektov, družboslovcev in znanstvenikov, ki poskušajo pristopati k izzivom prostorske dinamike in nove rabe javnega prostora. Društvo podrobneje predstavi njegova sodelavka Zala Velkavrh

Izjava

Velkavrh podrobneje predstavi tudi cilje in strukturo filmskega festivala EDO: 

Izjava

Na letošnji ediciji festivala EDO si bo mogoče ogledati pet dokumentarnih  filmov režiserjev s celega sveta: Such Stuff as Dreams Are Made On, Natura Urbana, City Dreamers, Melting Souls in Havana, from on High. Po koncu vsake projekcije se bodo zvrstili tudi pogovori o videnem. Tema letošnjega festivala posebej naslavlja preživetje v postkoronskih časih. Kako se načeloma določa temo, opiše Zala Velkavrh: 

Izjava

Festivalske dejavnosti bodo potekale vse do 13. avgusta, ko se bodo zaključile z zadnjo projekcijo. Čeprav so prosta mesta zaradi koronskih omejitev že zasedena, organizatorji festivala vsem zainteresiranim sporočajo, da se lahko prijavijo na čakalno listo. V nasprotnem primeru pa si lahko filme, ki se bodo predvajali, po nizki ceni ogledajo na spletni platformi Vimeo.

Za konec vse ustvarjajoče opominjamo, da je Center za kreativnost pred nedavnim odprl razpis z naslovom Milano 2022: Disruptivna kreativnost, v okviru katerega iščejo kreativne inovacije, izdelke in storitve, ki prelamljajo z vzpostavljenimi tržnimi in ekonomskimi sistemi ter naznanjajo spremembo. Koronavirusna epidemija je namreč razodela vso šibkost obstoječe družbene ureditve in nas preusmerila k podpiranju lokalne proizvodnje v takšni ali drugačni obliki. Išče se torej boljše načine prakticiranja in delovanja. Predloge lahko Centru za kreativnost posredujete vse do 1. oktobra, in sicer v obliki obrazca, v katerega vpišete kratek opis in značilnosti izdelka, skupaj z maksimalno tremi slikami le-tega.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.