Sprožiti ali biti sprožen

Kulturna ali glasbena novica
21. 3. 2022 - 15.10

Pozdravljeni v današnji Kreativni inšpekciji. Tokrat bo beseda tekla o platformi Trigger, ki v koprodukciji Centra za kreativnost poteka že četrto leto zapored. Platforma, ki je zasnovana kot festival uprizoritvenih umetnosti, bo potekala med 29. marcem in 1. aprilom na prizoriščih v Ljubljani in Mariboru. Nabor dogodkov javnosti predstavlja vpogled v neodvisno uprizoritveno sceno s pomočjo predstav in različnih pogovornih formatov. 

Platforma nastaja v sodelovanju z Bunkerjem, Gledališčem Glej, Mestom žensk, Momentom, zavodom Pekinpah, Slovenskim mladinskim gledališčem in Masko, natančneje s programom Nova pošta. V okviru festivala pa smo lahko vsako leto priča tudi predstavam drugih producentov iz Slovenije. V sklopu letošnjega programa si bo tako mogoče ogledati produkcije zavodov Delak, Emanat in Sploh. O platformi Trigger smo spregovorili s programsko koordinatorko platforme, Barbaro Poček iz Gledališča Glej. 

Izjava

Četrta edicija platforme Trigger poskuša nasloviti vprašanji mednarodnega sodelovanja in umetniške distribucije pod novonastalimi pogoji zadnjih dveh let. Letošnji program nam predstavi Poček.

Izjava

Predstave na festivalu dopolnjujejo vodene diskusije, na katerih bodo prisostvovali domači in tuji gostje. V njih se bodo dotaknil tematik, kot sta dekolonizacija estetik in kontekstualizacija slovenske umetniške scene. Zlasti slednji pogovor je namenjen tujim vodjem programa, ki se bodo med diskusijo seznanili z načini produkcije v Sloveniji in posameznimi ustvarjalci. Trigger ob pogovorih ponuja tudi vrsto delavnic, s katerimi želijo spodbuditi sodelovanje ne zgolj med ustvarjalci, temveč tudi med kuratorji, producenti in specialisti za distribucijo umetniških del. Ker platforma združuje različne zavode in ustvarjalce, smo Poček povprašali tudi o rdeči niti predstav, ki bodo na ogled v prihodnjem tednu.

Izjava

Trigger torej ne opravlja le funkcije festivala, na katerem se predstavljajo novonastali projekti slovenskih umetnikov. Namen platforme je, da deluje kot nekakšna odskočna deska v tujino za že predstavljene projekte. Predstavam je omogočeno, da se pokažejo novi publiki in stkejo mreže za prihodnja gostovanja na tujih odrih. Sodelovanje v okviru platforme nam podrobneje opiše Urška Lipovž iz Mesta žensk.

Izjava

Platforma Trigger torej predstavlja pester nabor predstav in drugih dopolnilnih dogodkov, katerih namen je slovenske ustvarjalce povezati s širšim evropskim trgom umetniške produkcije, javnosti pa ponujajo izbor različnih del uprizoritvene umetnosti. 

 

Kreativno inšpekcijo je pripravila Tia. 

Fotografija: https://czk.si/dogodki/trigger-2022/

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness