Tri plasti dveh dioram

Kulturna ali glasbena novica
23. 8. 2021 - 15.10

Danes je prvi dan, v katerem si lahko naredite prostor za fragmente, misli in izseke iz neke knjižnice v kombinaciji z estetiziranimi mrtvimi živalmi. Tokrat ne bo treba do Prirodoslovnega muzeja ali njegovega depoja sredi šopinškega vrveža v BTC-ju, temveč do Galerije P74, kjer so pripravili samostojno razstavo Ane Likar.

Razstava Diorama II je nastala v okviru razpisa za projekt mladega intermedijskega umetnika, ki ga, kot nam je povedala kustosinja razstave Nina Skumavc, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. izvaja že nekaj let.

Izjava

Letos je med prijave uletela mlada in slovenskemu kulturno-umetniškemu mikromehurčku skoraj nepoznana umetnica, ki se je skrivala v tujini.

Izjava

Edge Ane Likar tako morda izhaja iz njenega študija lokacijsko specifične umetnosti na Dunaju, ki se je je lotila po nekaj sociologije in filozofije na ljubljanskem filofaksu. Umetnica nam je razložila ozadje naslova Diorama in številke II v naslovu razstave.

Izjava

Prirodoslovni muzej je umetnico začel zanimati pred leti, ko je požar uničil 90 % zbirke Brazilskega narodnega muzeja in smo tudi v Sloveniji začeli razmišljati, ali je hala nekdanjega skladišča, ujeta med stotine trgovin našega go-to potrošniškega središča v BTC-ju, pravzaprav primeren prostor za depo Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Likar nam osvetli povod za umetniško premlevanje omenjenih prostorov.

Izjava

Razstava Diorama II sestoji iz treh delov in njihovega seštevka. Vsi trije deli se med seboj prepletajo, kažejo en na drugega in tudi skupaj tvorijo celostno pripoved. V eni izmed sob vas bodo pričakali razmišljanja, fragmenti in popisi umetniške intervencije, ki jo je Likar izvedla v knjižnici Univerze na Dunaju.

Izjava

Drugi del razstave je avtoričino razmišljanje v obliki besedila, ki ga bo možno z nekaj iznajdljivosti v celoti najti v galeriji, tretji del pa je videoinstalacija s filmskim esejem, ki vključuje posnetke iz depoja in muzeja.

Izjava

Razstavo lahko izkusite do 8. septembra.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness