»Za več in boljše namesto za manj in slabše.«

Kulturna ali glasbena novica
26. 3. 2020 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah nadaljujemo s poročanjem o boju samozaposlenih, samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacij, o katerem vas na Radiu Študent informiramo že od začetka epidemije. Vlada je predvčerajšnjim predstavila Smernice z naborom ukrepov za omilitev »korona« epidemije za državljane in gospodarstvo za čas od uveljavitve zakona do 31. 5. za pripravo Zakona #PKP1, s katerim se je odzvala na posledice epidemije. Društvo Asociacija se kot omrežje ustvarjalcev na področju neodvisne kulture zavzema za vzdržljive pogoje in sistematično podporo vseh nevladnih producentov ter umetnikov v Sloveniji. Društvo meni, da so do sedaj predlagani ukrepi vlade Janeza Janše primerni, je pa zatrdilo, da je veliko odvisno od tega, kako jih bo vlada konkretizirala. Kulturniki pod Asociacijo so aktualno vlado in ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija pozvali k enakopravni obravnavi vseh ustvarjalk in ustvarjalcev ter nevladnega sektorja v danih razmerah. 

Glede prvega paketa smernic, ki jih je vlada sprejela na področju kulture, Asociacija predlaga, da se v ukrepe za ohranjanje delovnih mest vključi tudi nevladne organizacije in ne le zaposlovalcev iz področja gospodarstva. Ker trenutno namreč ni mogoče razbrati, na koga vse naj bi se ta ukrep nanašal, poudarjajo, da izredna pomoč samozaposlenim ne sme pripadati zgolj s.p.-jem, ampak mora vključevati vse samozaposlene, vključno s tistimi na področju kulture. Pri samozaposlenih je potrebno v obzir vzeti tudi različne hibridne kombinacije zaposlitve, saj so nekateri posamezniki lahko delno zaposleni in delno samozaposleni.

 

Med podpisniki novega javnega pisma, ki ga je Asociacija naslovila na vlado, je tudi Sindikat kulture in narave - Glosa. O trenutnem dogajanju smo za komentar prosili predsednika sindikata Mitjo Šuštarja.

izjava1

Šuštar predstavi svoje mnenje o interventnem zakonu vlade na področju kulture.

izjava2

Šuštar predstavi predloge Sindikata kulture in narave - Glosa.

izjava3

 

Za konec Šuštar še dodaja, da predlagajo zagotovitev vseh prispevkov in nadomestil za vse samozaposlene za celotno obdobje trajanja krize, ne le do 31. maja letos, kot narekujejo tekoče smernice.

Kulturne novice sta pripravila vajenec Matej in KajaV.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness