Črne in ostale škatle

Kulturna ali glasbena novica
PODGANE
9. 9. 2019 - 15.10

Še en kulturni teden bomo otvorili z novico o Festivalu fotografije Maribor 2019 z naslovom Svet - svetloba v organizaciji Fotokluba Maribor. Festival se posveča krajini in okolju, ki ju z različnih perspektiv predstavlja s tridesetimi projekti v obliki razstav in performansov na šestindvajsetih prizoriščih. O letošnji temi festivala nam je več povedal njegov umetniški vodja Vasja Nagy.

Izjava

Izmed sedmih samostojnih razstav, ki jih je kuriral Nagy, izpostavi fotografa Mirana Miša Hochstätterja, katerega razstava Nature morte 1975 se bo otvorila v sredo v razstavišču artKit Kibla.

Izjava

Festival se je popoldne sicer že otvoril z razstavo Daniela Kodriča, Sare Gradišnik in Špele Štrucl na III. gimnaziji Maribor, ob 19.00 pa organizatorji vabijo še na razstavo Horizont Branimirja Ritonje v galeriji E2RD.

V prestolnici bo danes ob osmih v galeriji DESSA otvoritev razstave Odkrivanje črne škatle arhitekta in scenografa Aleksandra Vujovića. Podnaslov razstave se glasi Arhitektura preobrazbe uprizoritvenega prostora, s čimer namiguje na avtorjevo delovanje na področju scenografije. Kaj točno lahko pričakujemo, nam pojasni Aleksander Vujović.

Izjava

Vujovića smo vprašali, kakšen je njegov pristop k upogibanju prostora vsebini in kako ga je udejanjal v resničnosti.

Izjava

Ostajamo v črni škatli. Včeraj so v Gledališču Glej izvedli premiero predstave Podgane, ki bodo na sporedu še danes, jutri in pojutrišnjem. Več o predstavi nam je povedal eden izmed avtorjev Marko Čeh, ki drame Hinkemann Ernsta Tollerja, na kateri slonijo Podgane, ni uprizoril prvič.

Izjava

Za konec pa še rojstnodnevno voščilo Metelkova mestu, ki prav na današnji dan praznuje 26 let, čemur smo se sicer posvetili v Kulturnih novicah prejšnji torek. Od petih dalje vabljeni na piknik! Ob grizljanju dobrot, ki si jih prinesete sami, predlagamo debato o razliki med umetnostjo in kulturo. Naj vam tekne!

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.