Živel dan dela in počitka!

Kulturna ali glasbena novica
30. 4. 2014 - 14.10

»I have had a dream, past the wit of man to say what dream it was.« Bil je to Sen kresne noči. Napisan s peresom Williama Shakespearja med leti 1590 in 1596. Prav danes bo ta kresna noč ponovno padla, ponekod obarvana bolj delavsko kot romantično. Namesto praprotnega semena, ki bi nam ga zapihalo v čevelj, da bi razumeli govorico živali, bojo v Stari mestni elektrarni prevajali govorico razredov s periferije v analitičen jezik. Inštitut za delavske študije je danes ob desetih zjutraj pričel že s peto prvomajsko šolo. Pogovarjali smo se z Anejem Korsiko, ki je namignil tudi na politično povezovanje v sklopu Prvomajske šole:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Glede na letošnjo tematiko z naslovom Razredi na periferiji, nas je zanimalo, kako se je pojmovanje razreda skozi čas tudi spreminjalo:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kako je z razredno situacijo v Sloveniji? Ponovno Anej Korsika:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Ne pozabimo, da jutrišnji prvi maj praznujemo zaradi uzakonjenja 8-urnega delavnika v večini držav sveta, razen v ZDA. Vse se je začelo leta 1886 s haymarketskim izgredom, ko je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez po uspehih, ki jih je doseglo kanadsko delavsko gibanje leta 1872, zahtevala več delavskih pravic. Na mestnem trgu Haymarket v Chicagu so trume delavcev pričele s splošno stavko, ki je trajala do 4. maja, ko je tu eksplodirala bomba in ubila osem policistov. V spomin na ta dogodek so v delavskih krogih ta dan pričeli smatrati za dan dela in počitka. V 20. stoletju so ga začeli prvi uradno praznovati v Sovjetski zvezi. Ker se je prvi maj prekrival s pomladnim praznikom čaščenja zelenja in cvetja, od koder izvira tudi mlaj, sta se praznika ponekod združila. Drugod kresove še vedno prižigajo 24. junija, na tako imenovano »pravo kresno noč«. Z boginjo narave Majo pa je bil povezan tudi stari poganski bog Kresnik, zlatolasi in zlatoroki junak s konjskimi uhlji, ki biva na Jutrovem v Deveti deželi in vlada na Svetovni gori. Tam naj bi imel svojo palačo in ob njej zlato jablano. Poznali so ga le na območju celotne današnje Slovenije, Avstrije, Istre in Dalmacije. V času pokristjanjevanja ga je zamenjal Janez Krstnik. Mlaj postavljen v kresu je torej simbolni objem Maje in Kresnika, ki oznanjata prihod vročega poletja.

 

Živel prvi maj, praznik dela v pričakovanju toplega poletja, ko si bomo morda lahko privoščili tudi dopust!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.