100 let Filozofske fakultete

Kulturna ali glasbena novica
25. 3. 2019 - 14.55

Kot naš Radio Študent letos praznuje 50 let svojega obstoja, stoletnico praznuje tudi Univerza v Ljubljani. Na eni od ustanovnih članic, Filozofski fakulteti, so danes slavnostno odkrili doprsni kip svojega prvega dekana profesorja Rajka Nahtigala. V bron odlita glava gospoda z dolgo brado bo odslej ozaljšala steber vhodne avle fakulteti, tistega na levi. V bodočnosti pa bi v takisto avlo po intervenciji profesorja Toneta Smoleja kazalo postaviti tudi obeležje prvi dekanji fakultete Almi Sodnik.  

Ob otvoritvi je svečano omizje na tiskovni konferenci predstavilo nekaj dogodkov, ki bodo del celoletnega praznovanja stoletnice Filozofske fakultete. Dekan fakultete profesor doktor Roman Kuhar je tako orisal kontekst prvega šolskega leta in otvoritvenega predavanja leta 1919.

Izjava.

Kot zanimivost nam je dekan podal informacijo, da so na fakulteti letos izdali 35000. diplomo, in sicer študentki za primerjalno književnost in literarno teorijo - kar primerjalci s kulturne redakcije Radia Študent smatramo, da je edino prav. Svoje razumevanje umestitve humanističnih ved v trenutni družbeni kontekst nam je dekan podal takole:

Izjava.

Tema letošnje stoletnice Filozofske fakultete je “povezovanje z zunanjim svetom”, kar dekan vidi kot priložnost za interdisciplinarno sodelovanje. Izredni profesor Primož Vitez je prestavil program ciklusa javnih predavanj, ki bodo potekala aprila letos. Nabor dvanajstih predavanj javno prepoznavnih  profesoric in profesorjev je poskus, kako povabiti širše občinstvo k temu, da prestopi fakultetni prag. Kot je poudaril Vitez, so vsa predavanja na fakulteti javna ter smo vsi dobrodošli k obisku, poslušanju in premisleku.

Primer interdisciplinarnega povezovanja, s katerim se želi pohvaliti Filozofska fukulteta, je intermedijski projekt Triadni balet. Koordinatorica projekta doktorica Mateja Gaber nam ga je predstavila kot hommage avantgardni šoli Bauhaus, ki letos prav tako praznuje stoto obletnico. V projektu, ki bo premierno uprizorjen septembra, se horizontalno povezujejo študenti različnih ljubljanskih fakultet in akademij v svoji interpetaciji Schlemmerjevih idej. Pri tem po svoje povezujejo sodobno interdisciplinarnost z zgodovinsko inspiracijo.

Izjava.

Za zaključek nam je profesor doktor Tone Smolej navrgel še par minut pripovedi o profesorju Nahtigalu. Da je bil profesor slavistike. Da se je posebno dobro počutil na graški univerzi. Ter da je bilo drugo predavanje na Filozofski fakulteti njegovo, in sicer najverjetneje o stari cerkveni slovanščini, njegovi priljubljeni tematiki. Potem sta dekan Kuhar in profesor Smolej skupaj razkrila Nahtigalov kip.

Kulturne novice je pripravil vajenec Samo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness